Filiala Județeană „ZIRIDAVA” Arad a ANCMRR ,,Alexandru Ioan Cuza”

MILITARII ARĂDENI AU SĂRBĂTORIT ZIUA NATO

În prima duminică din luna aprilie este instituită la nivel mondial sărbătorirea ZILEI ALIANȚEI NORD-ATLANTICE – NATO.

Anul acesta, Ziua NATO are pentru români o dublă relevanță aniversară: 70 de ani de la constituirea Alianței și 15 ani de la aderarea României la NATO.

Duminică, 7 aprilie 2019, în toate garnizoanele din țară s-a sărbătorit Ziua NATO prin ceremonialuri militare, la care au fost invitați să participe oaspeți din administrația publică centrală și locală, parteneri sociali și public.

La Arad, Ziua NATO a fost celebrată în Cetate, unde este cazarma Batalionului 191 Infanterie „Col. Radu Golescu”, modulul românesc al Batalionului Mixt Româno-Maghiar de Menținere a Păcii. Gazdă a fost comandantul batalionului, lt.col. Mihai Ioniță, împreună cu subordonații săi din structurile de comandă și din subunități. Lor li s-a alăturat delegația C.M.J. Arad condusă de lt.col. Georgică Sandu, partener în organizarea Zilei NATO la Arad

Au onorat cu prezența deputații de Arad Dorel Căprar (președintele Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Camera Deputaților) și Adrian Todor, prefectul Aradului Florentina Horgea, subprefectul Vasilică Damian (membru al Subfilialei Lipova), vicepreședintele C.J.A. Răzvan Cadar, administratorul public al județului Gheorghe Stoian, reprezentanți ai instituțiilor M.A.I., ai Primăriei și C.L.M. Arad, ai altor organisme și foruri publice din municipiu și județ.

Au fost prezenți de asemenea președintele Filialei Județene „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R. – gl.mr.(r) Vasile Ionel Heredea și președintele Filialei Județene „ZĂRANDUL” Arad a A.N.V.R. – col.(r) Sandu Crișan.

Prefectul Florentina Horgea a primit raportul și a salutat drapelul de luptă al unității, apoi a avut loc ceremonia arborării pe catarg a drapelului NATO și a drapelului României odată cu intonarea imnurilor Alianței și țării noastre, membră NATO de 15 ani.

În alocuțiunile care au urmat a fost prezentat istoricul și obiectivele NATO de la înființare până în prezent, parcursul de aderare al României și misiunile unității din Arad în teatrele de operații, alături de partenerii din Alianță.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea drapelului de luptă și detașamentului de militari ai Batalionului 191 Infanterie.

„Ca parteneri NATO, suntem mândri că facem parte din compunerea acestei structuri de mare importanță și de pionierat a Alianței – Batalionul Mixt Româno-Maghiar de Menținere a Păcii. Prin misiunile îndeplinite și prin pregătirea de zi cu zi pe care o facem, am demonstrat că suntem o forță demnă de încredere, care s-a ridicat și se ridică la nivelul standardelor NATO” a declarat comandantul Batalionului, lt.col. Mihai Ioniță.

Reținem și declarația președintelui Filialei Județene „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R., gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea: „Pășesc de fiecare dată cu mare emoție în această cazarmă, care mi-a fost a doua casă timp îndelungat. Cu 15 ani în urmă făceam parte din comanda structurii militare arădene care a fost desemnată să compună Batalionul Mixt Româno-Maghiar, împreună cu batalionul din Hödmezövásárhely, Ungaria. În timpul care a trecut de-atunci, parteneriatul militar s-a consolidat atât la nivel transfrontalier româno-maghiar, cât și la nivel de Alianță Nord-Atlantică între țările membre. Mai adaug că el are acum și o nouă dimensiune, cea dintre asociațiile de rezerviști militari. Felicit comandantul batalionului și pe militarii din subordine și le urez succes în pregătire și în îndeplinirea misiunilor încredințate, alături de partenerii din NATO”.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

Previous Article
Next Article