Filiala Județeană „ZIRIDAVA” Arad

ZIUA PORȚILOR DESCHISE LA REGIMENTUL 37 GENIU „RAKOCZI FERENC” DIN SZENTES, UNGARIA

O delegație a Filialei Județene „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R. formată din 44 de membri și condusă de președintele Filialei, gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea, s-a deplasat în data de 21 aprilie a.c. în orașul maghiar Szentes, pentru a participa la un eveniment important din viața și activitatea militarilor activi și de rezervă din județul Csongrád, Ungaria: Ziua Porților Deschise la Regimentul 37 Geniu „Rakoczi Ferenc”.

Acțiunea se înscrie în planul de colaborare și prietenie încheiat între Filiala arădeană a A.N.C.M.R.R. și Clubul Rezerviștilor din Szeged, reședința județului Csongrád, prietenie care presupune vizite reciproce și participarea la evenimente comune, care să întărească legătura dintre militarii români și unguri, prietenia dintre țările și popoarele noastre.

La Szentes, arădenii au fost întâmpinați de președintele CRM Szeged, mr.(r) Csepy Lászlo și de alți camarazi maghiari. După o rundă de discuții protocolare, am fost conduși în incinta regimentului, alături de alte numeroase grupuri de localnici veniți în vizită, printre care mulți copii și tineri. Standurile cu tehnică militară generală și cu specific de geniu își așteptau oaspeții în soarele strălucitor, ce câștigase în sfârșit lupta cu iarna care părea că nu se mai termină.

Ceremonialul militar, deși cunoscut din atâtea ocazii, a fost impresionant: afluirea subunităților pe platou, sosirea invitaților la tribuna oficială, primirea Drapelului de luptă, raportul dat comandantului, trecerea în revistă a trupelor și salutul, intonarea Imnului de Stat al Ungariei, discursurile oficiale, premierea militarilor care s-au evidențiat în pregătire și în misiuni, defilarea de încheiere. Inedită și emoționantă a fost cererea în căsătorie pe care un militar din regiment a adresat-o iubitei sale, în aplauzele întregii asistențe.

A urmat vizita la Sala Tradițiilor regimentului, la Centrul de pregătire a scafandrilor militari și la standurile cu tehnică de luptă. În acest timp, pe baza de instruire aveau loc concursuri sportiv-aplicativ militare, iar pe platou demonstrații de călărie, arte marțiale, dresaj de câini și concert de fanfară.

La prânz, militari și civili deopotrivă  s-au așezat frumos la coadă la cantina regimentului, pentru a servi tradiționala mâncare ostășească fasole cu ciolan și șuncă.

A fost o zi reușită, plină de evenimente notabile, încheiată cu un tur al orașului Szentes, urbe cu 28.000 de locuitori, care oferă vizitatorilor obiective interesante precum bisericile catolică și reformată, parcul eroilor, ștrandul termal, primăria, muzeul orășenesc și altele.

Impresii de la eveniment:

Col. Antál Lászlo, comandant Regimentul 37 Geniu „Rakoczi Ferenc”:

Prietenia militară româno-maghiară are rădăcini adânci, din Evul Mediu și până în zilele noastre. Ca parteneri NATO, suntem interesați de o cât mai bună pregătire a unităților și subunităților – separat și împreună – pentru a fi la înălțimea așteptărilor în cadrul misiunilor Alianței. Acest aspect este facilitat și de dislocarea modulului maghiar al Batalionului Româno-Ungar de Menținere a Păcii din Arad tot în județul Csongrád, la Hódmezövásárhely, fapt care apropie și mai mult militarii și armatele noastre”.

Col.(r) Kovács Gyorgy, reprezentant BEOSZ:

„În numele conducerii structurii naționale a rezerviștilor militari din Ungaria – BEOSZ – felicit cele două părți ale protocolului de colaborare româno-maghiară, respectiv Filiala Arad a A.N.C.M.R.R. și Clubul Rezerviștilor din Szeged, pentru inițierea și derularea acestei prietenii. Este un prilej minunat de socializare, de comuniune camaraderească și interpersonală între rezerviștii militari din Ungaria și România”.

Gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea, președintele Filialei Județene “ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R.:

Suntem în al treilea an de parteneriat între asociațiile de rezerviști militari din România și Ungaria, parteneriat pe care vrem să-l extindem și să-l aplicăm în cât mai multe domenii de interes comun. Vizita noastră de astăzi este un prolog la cea a camarazilor maghiari din data de 16  mai, când vor veni ei la Arad, conform planului de colaborare stabilit. Aceste vizite ne apropie și ne oferă prilejul cunoașterii reciproce, identificării modurilor comune de acțiune în scopul protejării drepturilor militarilor în rezervă din cele două țări și județe, petrecerii plăcute a timpului liber și cinstirii personalităților și evenimentelor istorice marcante din istoria popoarelor noastre”.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

DSCN0407 DSCN0417 DSCN0461 DSCN0466 DSCN0483 DSCN0491 DSCN0513 DSCN0532 DSCN0541 DSCN0543 DSCN0574 DSCN0582

Previous Article
Next Article