Filiala Judeteana Tulcea ,,Contraamiral IACOB BALAN”

ZIUA IMNULUI NATIONAL – GARNIZOANA TULCEA
În fiecare an, la data de 29 iulie, este marcată Ziua Imnului Naţional al României, simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.
„Deşteaptă-te, române!” a fost de la acel moment cântecul care i-a însoţit pe români pe parcursul celor mai dificile momente ale istoriei: războiul de independenţă din 1877 şi cele două războaie mondiale.
„Deşteaptă-te, române!”, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848, a devenit după Revoluţia din 1989 imnul naţional al României, prin Decretul-lege nr. 40 publicat în Monitorul Ofiacial al României nr. 15 din 25 ianuarie 1990, această prevedere fiind menţionată şi în Constituţia României din 1991.
Ziua Imnului Naţional al României – 29 iulie a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998
Cu prilejul Zilei Imnului National, in Piata Tricolorului din Tulcea a avut loc un Ceremonial militar-religios.
Dupa ce Comandantul Garnizoanei – cdor. Antonel Vatamanu l-a intampinat pePrefect – Lucian Furdui, acestia au salutat Garda de Onoare si participantii la Ceremonial, apoi s-a tinut o slujba de pomenire de catre un sobor de preoti, printre care si preotul de Garnizoana parintele Torino Dumitrele, a eroilor cazuti pe campurile de lupta. Apoi au luat cuvantul Prefectul Judetului- Lucian Furdui, vicepresedintele C.J. Tulcea – Dumitru Mergiani, viceprimar municipiul Tulcea – Andaluzia Luca, in cuvintele lor aratand insemnatatea Imnului National, a faptului ca pe parcursul istoriei acesta a avut mai multe forme si ca indiferent de melodie si cuvintele avute, permanent a reprezentat simbolul unitatii romanilor, a luptelor purtate de acesta pentru independenta si suveranitatea Romaniei.
La Ceremonial au participat Comandanti de unitati, Sefi de structuri si ai serviciilor deconcentrate, militari, reprezentanti ai unor partide politice, ai mass media si nu in ultimul rand reprezentantii A.N.C.M.R.R. “Alexandru Ioan Cuza” Filiala “Contraamiral IACOB BALAN” Tulcea, M.Ap.N. si M.I., compusa din cdor. (r.) Stoica Romeo, cpt. cdor. (r.) Dumitrescu Ovidiu, col. (r.) Serbencu Sava, col. (r.)    Nistor Stefan, Mr. (r.) Babic Vasile, M.M. pr. (r.) Damian Ion, iar de la M.I. presedintele acesteia, col. (r.) Chiriac Gheorghe, col. (r.) Ivan Victor si col. (r.) Poteica Dumitru, fost commandant al I.J.P. Tulcea.

Consemneaza: cdor. (r.) Romeo Stoica
Foto                 : col. (r.) Sava Serbencu

 

 

Previous Article
Next Article