Filiala Județeană Galați a ANCMRR ,,A.I.Cuza”

După cum este cunoscut, Primul Război Mondial a jucat un rol important în dezvoltarea tehnologiei, doctrinei şi logisticii ducerii războiului.  Începe perfecţionarea artileriei care devine mobilă, a avionului, utilizarea submarinului,  a comunicaţiilor cu fir, precum şi înzestrarea armatelor cu tancuri, vapoare grele, aruncătoare de grenade, etc.

România a fost printre primele state din sud-estul Europei care a  început să înzestreze armata cu tehnică blindată, nevoie reieşită din condiţiile de ordin politico- strategic. Astfel, la 1 august 1919, se înfiinţează primul batalion înzestrat cu tancuri franceze ,,Renault 17″ la Mihai Bravu, judeţul Giurgiu.

Întrucât aniversarea centenarului armei se va desfăşura  centralizat la 1 august a.c la Centrul de Instruire pentru Tancuri şi Auto ,,Colonel Pandele  Predescu” PiteştiBatalionul 284 Tc ,,Cuza Vodă” Galaţi a organizat  în avans festivităţile dedicate acestui eveniment, în data de 26 iulie 2019, la sediul unităţii. La eveniment au participat ca invitaţi, reprezentanţi ai organelor administraţiei locale, cadre militare care au activat în unitate, comandanţi/sefi ai structurilor gălăţene din M.A.I şi SRI, precum şi o delegaţie a filialei noastre.

Ceremonia militară şi religioasă a început cu  primirea onorului  şi salutul formaţiei de către locţiitorul cdt. D 2 Infanterie ,,Getica”, intonarea Imnului de Stat, citirea mesajului  ministrului apărării naţionale de către cdt. Bg.282 I.Mc, în a cărui structură se află batalionul, citirea mesajului Şefului SMFT de către locţiitorul cdt. D 2 Infanterie, care în final a anunţat că la festivitatea de la Piteşti din 1 august, vor fi decorate Drapele de luptă ale unităţilor de tancuri. În continuare s-a oficiat serviciul religios urmat de alocuţiuni din partea cdt. Batalionului, locţiitorului cdt. D 2 Infanterie şi a unui ofiţer care a lucrat în unitate cu mulţi ani în urmă.Toţi vorbitorii au mulţumit pentru invitaţia adresată şi au urat personalului unităţii sănătate şi noi succese în pregătirea pentru luptă.

Cu acest prilej, au fost înaintaţi în gradul următor doi plutonieri, doi plutonieri majori, cinci sergenţi  şi opt gradaţi. Ceremonialul a continuat cu acordarea de distincţii şi însemne aniversare unor invitaţi şi unui număr de 15 ofiţeri, subofiţeri şi gradaţi. Ceilalţi invitaţi au primit câte o mapă care  conţine o Diplomă de Onoare şi revista ,,La Posturi” dedicată evenimentului aniversar, editată de C.I T.Au ” Col Pandele Predescu”.

Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea batalionului. Au urmat  vizitarea Sălii de Tradiţii, a expoziţiei de tehnică de tancuri şi echipamente specifice şi o masă câmpenească oferită cu prilejul aniversării a 100 de ani de la înfiinţarea armei tancuri în Armata României.

B.284 Tc este continuatorul tradiţiilor R.267 Tc Galaţi înfiinţat la 1 octombrie 1968, în urma evenimentelor din Cehoslovacia. Comandamentul şi subunităţile batalionului au participat la numeroase exerciţii de comandament şi cu trageri de luptă în cooperare cu militari din armatele NATO începând cu anul 2001. Recent, în perioada 03-21 iunie 2019,  a participat la exerciţiul multinaţional ,,JUSTICE SWORD 19/SABER GUARDIAN 19″, în poligonul Smârdan.

Filiala Galaţi a ANCMRR, are relaţii excelente de colaborare cu B. 284 Tc şi în acest important moment aniversar ne alăturăm şi noi tuturor celor  care au felicitat unitatea cu acest prilej.  Urăm comandantului -lt.col Lucian Oancea, multă sănătate,,,La mai mare” şi  personalului unităţii noi succese în deloc uşoara muncă  de tanchist!

LA MULŢI ANI ARMEI TANCURI, LA MULŢI ANI B. 284 Tc „Cuza Vodă”Galaţ!!

La MULŢI  ANI camarazilor tanchişti din filială (cei mai mulţi ca număr şi cei mai activi la acţiunile noastre)!

Gl.bg(rtr) C-tin Antohe

 

Previous Article
Next Article