Filiala Judeţeană SIBIU ,,General ILIE ȘTEFLEA”

Excursiile, un mod ideal de a ne petrece util și plăcut anii senectuții

Interviu cu domnul Col. (r) Ioan Părean, președintele Filialei Județene Sibiu „Gl. Ilie Șteflea” a ANCMRR

 Încă de la alegerea sa, în 15 martie 2012, ca președinte al Filialei Județene Sibiu „Gl. Ilie Șteflea” a ANCMRR (Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere) de către camarazii din filiala sibiană, Col. (r) Ioan Părean a căutat să diversifice activitățile la care urmau să participe membrii filialei noastre.

La ședințele săptămânale (din fiecare zi de joi) desfășurate la Cercul Militar din Sibiu au fost invitați să țină conferințe personalități din diferite domenii. Universitari, directori ai unor instituții de cultură, oameni politici, jurnaliști, autori de carte și mulți alții au vorbit pensionarilor militari despre sfera lor de activitate, precum și despre problemele actuale ale României.

Dar cea mai intensă și mai apreciată activitate dintre toate au devenit excursiile cu membrii filialei și familiile acestora. La început, aceste călătorii, s-au desfășurat lunar, apoi s-a ajuns, în ultimii doi ani, să se plece în excursii la un interval de 2-3 săptămâni. Până în prezent Comitetul filialei noastre a organizat și desfășurat 73 de excursii în țară și în străinătate. În România n-a rămas nici un județ pe care excursioniștii noștri să nu-l fi străbătut. În afara hotarelor s-au efectuat excursii în: Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, Austria, Slovacia, Cehia și Germania. Se preconizează, în această toamnă, o excursie cu autocarul la Paris, iar în anul 2018 în Spania și în Israel (Locurile Sfinte).

Am considerat binevenit un dialog cu neobositul președinte al filialei noastre.

Domnule Col.(r) Ioan Părean, în debutul dialogului, vă propun să prezentați cititorilor cartea dumneavoastră de vizită, respectiv ce ați dori să cunoască aceștia despre dumneavoastră.

Sunt născut în Mărginimea Sibiului, la Orlat, în prima zi a anului 1955. Am absolvit Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu”, arma infanterie, specialitatea vânători de munte, promoția 1977. După patru ani petrecuți într-o unitate operativă de vânători de munte, am revenit pe meleagurile natale. Din anul 1981 și până la pensionare mi-am desfășurat activitatea doar în garnizoana Sibiu.

Am absolvit Facultatea de istorie a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu (licență și studii aprofundate în istoria Transilvaniei). În primăvara anului 2012 am fost ales președinte al filialei sibiene a ANCMRR. Acum sunt în al doilea mandat. Referitor la activitatea mea în cadrul filialei, de la bun început vreau să precizez că activitatea filialei noastre nu se rezumă doar la excursii. Avem o intensă activitate săptămânală cu participarea, de fiecare dată, a cel puțin 80 de membri. Trimestrial redactăm și tipărim revista noastră, „Rezervistul sibian”, iar anual „Cronica ilustrată a filialei”, care a ajuns la volumul al III-lea. Acum se lucrează la volumul al IV-lea (anul 2017).

Dar să revenim la „celebrele” noastre excursii, despre care ați inițiat acest dialog. Se pare că suntem „campioni naționali” la excursii. După cum ați precizat în preambul, începând din primăvara anului 2012, de când am fost ales în funcția de președinte al filialei sibiene a ANCMRR, până în prezent, împreună cu membrii din biroul permanent al filialei am organizat și desfășurat un număr de 73 de excursii (până 15.09.2017) atât în țară, cât și în străinătate. O medie de 12 excursii pe an.

Cunosc faptul că în afară de membrii filialei, pensionari militari, la aceste excursii participă și un mare număr de membrii simpatizanți (susținători). Cum ați determinat ca la excursiile filialei să participe și acești „civili”?

La început s-a vrut ca excursiile să fie organizate exclusiv cu pensionarii militari și familiile acestora. În prima excursie, din 1 aprilie 2012, s-a plecat pe itinerariul Sibiu – Alba Iulia – Mănăstirea Râmeț – Cetatea medievală a Câlnicului – Sibiu, cu două microbuze. Am constatat, cu toții, că aceste mijloace de transport în comun sunt destul de incomode, mai ales pe o distanță mai mare. Astfel, am hotărât ca în următoarele excursii să plecăm cu autocare de capacitate mai mare, de 50-56 locuri. Dar, am avut surpriza să constatăm că nu aveam atâția doritori de excursii dintre pensionarii și am fost nevoiți să completăm autocarele cu rude ale acestora (frați, cumnați, verișori etc.). Așa a fost la început, acum primim la excursiile noastre membri simpatizanți, cu carnet, dintre concetățenii noștri sibieni, care respectă statutul nostru și mai ales, care se comportă corespunzător normelor noastre de foști militari. Astfel, pe lângă cei peste 500 de membrii ai filialei, pensionari militari, avem înscriși și aproape 200 de de membri simpatizanți.

Cum faceți ca datele și traseele excursilor să fie cunoscute de către viitorii participanți la aceste călătorii?

Folosim în primul rând internetul, avem peste 100 de colegi care sunt legați la rețeaua de internet și fiecare dintre ei mai anunță telefonic alți participanți la excursii. Dacă, de exemplu, duminică seara trimit e-mail-urile cu viitoarea excursie, marți la ședința de birou, jumătate din locurile din autocar sunt ocupate, iar joi dimineața, la ședința săptămânală locurile din autocar sunt completate. Tot pentru informare folosim și panoul de afișaj al filialei di holul de la birourile filialei, unde afișăm toate datele referitoare la viitoarea excursie.

Cum se ocupă locurile în autocar? Aveți o prioritate, o ordine?

Conform hotărârii biroului executiv al filialei, în autocare locurile sunt ocupate astfel: primele locuri sunt rezervate membrilor comitetului filialei și soțiile acestora, apoi, pensionarii militari membrii ai filialei (cu cotizația plătită la zi), văduvele de militari, iar completarea autocarului se face cu membrii simpatizanți în ordinea înscrierilor în excursie. Dacă sunt mai mulți solicitanți decât locurile în autocar, se închiriază al doilea autocar (sau un microbuz) sau se reia excursia la o dată ulterioară. La prima excursie fiecare participant primește gratuit insigna noastră, pe care sunt înserate: roza vânturilor, conturul hărții județului Sibiu și înscrisul – Grupul de Turism Sibiu – toate pe un fond tricolor.

Vă rog să precizați principalele obiective turistice și istorice pe care le-ați vizitat în aceste excursii, atât din țară, cât și din afara hotarelor României.

Nu avem timpul și nici spațiul tipografic să fac o amplă expunere a locurilor vizitate. Am fost în toate județele țării, mai puțin în Vaslui și Giurgiu, județe pe care le avem în obiectiv în anul viitor. În afara țării am vizitat: Chișinăul, Balcicul, Budapesta, Praga, Bratislava, Dresda, Viena și Paris. Dintre toate locurile colindate în aceste excursii, plaiurile românești sunt cele mai frumoase. Nu poți face o comparație cu alte locuri din lume, până nu-ți cunoști foarte bine țara.

Cum fructificați aceste minunate călătorii?

În primul rând, după întoarcerea din fiecare excursie, în cadrul ședințelor săptămânale, rezervăm un timp în care prezentăm video (pe ecran) cele 200-300 de fotografii realizate în excursia precedentă. În fiecare sfârșit de an, (în luna decembrie nu organizăm excursii) scoatem câte un DVD cu toate fotografiile din excursiile din anul respectiv și tot ultima lună a anului organizăm un concurs de recunoaștere a monumentelor văzute în decursul anului, la care participă toți membrii filialei, pensionari militari sau membrii simpatizanți. Câștigătorul primește o diplomă, o cupă și o excursie gratuită (prima din anul următor).

Excursiile sunt prezentate și în „Cronica ilustrată” din anul respectiv. De multe ori avem cu noi și membrii ai Filialei Județene „Posada” Argeș a ANCMRR, conduși de prietenul nostru Col (r) Laurențiu Domnișoru – președintele filialei argeșene.

Cum se regăsesc aceste activități, desfășurate cu membrii asociației, în arhiva filialei? Am editat până în prezent două volume de foto-albume cu imagini din activitățile săptămânale de joi, ceremonialele la care au participat și participă membrii asociației, precum și fotografii din toate excursiile desfășurate până în prezent. Urmează ca în perioada care ne-a mai rămas din acest an, activitățile ce le vom organiza se vor regăsi și acestea în alte volume cu fotografii însoţite de text. Avem şi o Carte de Onoare în care toţi invitaţii asociaţiei de la întâlnirile săptămânale de joi, respectiv cadre didactice universitare, scriitori, veterani de război, ofiţeri activi, artişti plastici, care le vorbesc membrilor asociaţiei, apoi îşi consemnează impresiile despre asociaţie şi îşi trec autografe în această Carte de Onoare.

În numele cititorilor vă adresez dvs. și colegilor din conducerea asociației sincere felicitări pentru pasiunea și răspunderea de care dați dovadă în organizarea a cât mai multor activități care să ușureze anii senectuții ai membrilor asociației și a simpatizanților acesteia. Vă dorim în continuare să duceți la bun sfârșit proiectele pe care le aveți în perioada care urmează.

A consemnat col.(r.) V. Neghină

Previous Article
Next Article