Filiala Județeană Gorj „General Ioan Culcer”

Florile recunostinței au înflorit în Pasul Vulcan
Rezerviștii gorjeni ai filialei ANCMRR „General Ioan Culcer” au luat parte sâmbătă, 21 august a.c., în Pasul Vulcan, cota 1620,  la cea de-a VI-a ediție a memorialului „De la Război la Marea Unire”. Acestora li s-au alăturat camarazii din filiala Gorj a ANCE „Regina Maria” precum și un grup numeros ai urmașilor de veterani de război și ai văduvelor de război din filiala Gorj.
Complexul de activități comemorative a fost organizat de către camarazii hunedoreni ai filialelor ANCMRR „Sarmizegetusa”, cei ai ANCE „Regina Maria”, Consiliul local Vulcan, CJ Hunedoara pentru a cinsti memoria bravilor eroi căzuți în Primul Război Mondial, epopee prin care au deschis drumul către Marea Unire.
La ora 11.00, pe platoul ansamblului comemorativ din Pasul Vulcan a avut loc ceremonialul militar și religios. În acordurile deja celebrului mars „Treceti batalioane române Carpații”, au defilat cele 12 Drapele de luptă ale unităților care au purtat lupte pe aceste locuri.
După realizarea impresionantului dispozitiv al ceremoniei a fost oficiat serviciul religios cu slujba de pomenire pentru toți eroii miltari căzuți la datorie pe aceste înalțimi dominate de vârful Straja.
Au rostit alocuțiuni, reprezentantanți ai oficialităților locale din Hunedoara și Gorj, invitați ai autorităților centrale și a fost citit mesajul nepoatei Generalului erou Ion Dragalina. 
Întregul ansamblu memorial a fost pavoazat cu drapele naționale tricolore. În  semn de pios omagiu si recunoștință, delegațiile participante au depus coroane de flori la grupurile statuare,  monumentul și crucea Eroilor. Acțiunile din Pasul Vulcan s-au încheiat cu reconstituirea unui episod din luptele purtate la cota 1620.
Participanții la eveniment au urmărit o replică a unei scene de luptă derulată pe vechile amplasamente și urme ale tranșeelor, încă vizibile. 
21.08 2021
A consemnat col.(r) Emanuel BĂRBULESCU
  FOTO: col.(r) Petre Tița și Viorel Vîlceanu – Asociația „Arca Lex”

Previous Article
Next Article