Filiala Județeană Galați ,,General EREMIA GRIGORESCU’’

La 104 ani de la încheierea eroicelor lupte din primul razboi mondial, filialele judetene Galați ale  Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezerva și în Retragere și ale Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, la data de   6 august 2021 au facut o excursie comemorativă la monumentele și mausoleele vrâncene care păstrează memoria acestor lupte.
Ne-am manifestat astfel recunoştința și cinstirea față de luptătorii și eroii căzuți pentru patrie în iulie – august 1917, care au reușit astfel să salveze ultima parte din trupul țãrii, acordării unui răgaz pentru refacere și să se treacă apoi la eliberarea părții ocupate și a Transilvaniei, deschizând drumul realizării idealului secular al statului unitar național român!
La Mausoleul de la Soveja delegația  celor două filiale a participat, alături de militarii din garnizoana Focșani, autoritățile publice județene și comunale, preoți, profesori, elevi, cetățeni, la un ceremonial oficial, militar și religios, apoi numai noi și eventualii vizitatori la Mausoleul de la Mărăști, la Monumentul Eroinei Ecaterina Teodoroiu de la Panciu-Muncelu, la Mausoleul de la  Mărășești, Tișița și Hanu Conachi am depus coroane de flori, am evocat momentele istorice de acum peste un secol, am vizitat împrejurimile, am făcut fotografii.
A fost cea mai complexă acțiune a celor două filiale, cu caracter interjudețean, în colaborare cu alte asociații și autorități publice. Au participat 20 de cadre militare în rezervă și în retragere, veterani, civili, membri ai filialelor gălățene.
La Tecuci, membri ai celor două subfiliale locale, alături de elevi din Cercurile Cultul Eroilor, din colegiile tecucene și membri ai Asociației de cercetași, sub coordonarea președinților – prof. dr. Cezar Ungan (ANCERM) și col.(rtr) Florin Lepușteanu (ANCMRR), au depus flori, au făcut Apelul solemn al eroilor și au rostit cuvinte de slavă eroilor.
Cdor.(r) C-tin Asofronie

Previous Article
Next Article