Filiala Județeană Galați a ANCMRR ,,A.I.Cuza”

Vineri,15 noiembrie 2019, la Careul Militar Francez dispus în Cimitirul Eternitatea din Galați, cu prilejul îmlinirii a 101 ani de la adoptarea Armistitiului din 11.11.1918, a avut loc comemorarea celor 61 de eroi francezi care și-au pierdut viața în luptele pentru apărarea zonei Galați, în Primul Război Mondial.

La solemnitatea pentru  Ziua Armistițiului, au participat delegația franceză condusă de doamna Michele Ramis, ambasadoarea Franței în România, reprezentanți ai administrației locale, cadre militare active și în rezervă, elevi de la licee și școli generale și mulți cetățeni.

După acordarea onorului militar și intonarea Imnului Național al Franței și României, ceremonialul a fost deschis de către doamna profesor Mariana Popa, președinta Fundației IKON care a prezentat semnificația evenimentului, după care a urmat alocuțiunea de salut din partea Prefecturii Galați, cuvântul doamnei ambasador și a altor personalități locale. Un grup de elevi au susținut dedicații poetice pentru eroi și intonarea AVE MARIA, aplaudate intens de către participanți. În continuare au depus coroane de flori la monumentul central al Careului Francez, doamna ambasador M.Ramis, M.Ap.N (prin Garnizoana Galați), Prefectura, Consiliul Județean, Primăria și alte instituții.  A urmat marcarea respectului față de eroi  prin depuneri personale de flori de către elevi și mulți dintre cetățenii prezenți, pe mormintele eroilor, emiterea unui semnal  militar sonor-omagiu francez pentru eroi și păstrarea unui moment de reculegere.

Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare și comunicarea  delegației franceze cu oficialitățile locale, cu unii participanți și interviuri.

Gl.bg(rtr) C-tin Antohe

Previous Article
Next Article