Filiala Județeana „Ziridava” Arad

RESPECT ȘI CONSIDERAȚIE PENTRU VETERANII DIN TEATRELE DE OPERAȚII
În urmă cu 101 ani, la data de 11.11.1918 s-a semnat lângă Paris armistițiul care a pus capăt Primului Război Mondial. În cinstea acestui eveniment memorabil, ziua de 11 noiembrie a fost declarată Ziua Mondială a Veteranilor de Război.

În România, ziua de 11 noiembrie are și o conotație tristă: în data de 11 noiembrie 2003 a căzut sub gloanțele ucigașe primul militar român aflat în misiune în Afganistan, slt. (p.m.) Ștefan Fogarași. În amintirea lui și a celorlalți 30 de eroi ai Armatei României căzuți de-atunci în misiuni internaționale, ziua de 11 noiembrie a fost declarată Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații.

Cazarma „Cetate” din Arad a găzduit astăzi o înălțătoare ceremonie militară și religioasă dedicată eroilor și veteranilor din teatrele de operații. Preotul militar mr. Adrian David a săvârșit slujba de pomenire a eroilor la monumentul din incinta cazărmii, iar lt.col. Mihai Ioniță – comandantul Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” din Arad – a rememorat în cuvinte emoționante câteva din momentele marcante ale participării armatei române și Batalionului arădean la misiunile de menținere a păcii din diferite zone fierbinți ale lumii.

Au participat la ceremonie viceprimarul Aradului Ionel Bulbuc, administratorul public al județului Arad Gheorghe Stoian, comandantul C.M.J. Arad lt.col. Ciprian Filimon, plt.adj. Marian Dumitru – președintele A.M.V.V.D.T.O. sucursala Arad, delegații ale filialelor județene ale A.N.C.M.R.R. și A.N.V.R. în frunte cu președinții gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea și col.(r) Sandu Crișan, reprezentanți ai unităților M.A.I. și ai altor instituții publice arădene.

S-au depus coroane de flori la troița eroilor, iar Drapelul de Luptă și Garda de Onoare au defilat în aplauzele întregii asistențe. Oaspeții au vizitat apoi Sala Tradițiilor Batalionului arădean, unde sunt evidențiate pe panoplii misiunile internaționale ale unității.

Se împlinesc 5 ani de când sărbătorim în România Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații, omagiindu-i pe cei care s-au oferit voluntar pentru țara lor, fiind gata să se jertfească pentru un scop înalt, în războaie sau în alte situații periculoase. Semnul acestui destin eroic la români este bujorul, floare roșie ca sângele, simbol al sacrificiului de sine pentru libertatea țării și a întregii omeniri” a declarat comandantul Batalionului 191 Infanterie, lt.col. Mihai Ioniță.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

Previous Article
Next Article