FILIALA JUDEȚEANĂ ARGEȘ „POSADA” a A.N.C.M.R.R.

07 septembrie 2018 – Muzeul Municipal Curtea de Argeș. Într-o atmosferă plăcută, de început de toamnă, membrii filialei noastre, alături de  iubitorii de lectură  au avut bucuria de a participa la lansarea a trei cărţi ce vizau trei membri de marcă ai Casei Regale a României: Regina Elena (soția principelui moștenitor Carol al României – viitorul rege Carol al II-lea – și mama regelui Mihai I al României), Mihai I al României. Regele nostru. (Rege între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930 și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947) şi Principesa Margareta (prima fiică a fostului suveran Mihai al României și a soției sale, principesa Ana de Bourbon-Parma), Custodele Coroanei Regale.

Activitatea a fost organizată de managerul instituției, domnul Ștefan Dumitrache – membru al Filialei Județene Argeș „POSADA” a A.N.C.M.R.R.

La eveniment, au participat: Principesa Maria a României (fostă Principesă de Hohenzollern), cea mai tânără fiică și cel de-al cincilea copil al Majestății Sale Regelui Mihai I și a soției acestuia, Ana de Bourbon-ParmaÎnalt Preasfințitul Părinte CalinicArhiepiscopul Argeșului și Muscelului şi Primarul oraşului, Constantin Panţurescu.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de domnul Director al Muzeului, Ştefan Dumitrache, care a trecut în revistă câteva aspecte ale conţinutului cărţii: Elena a României. Regina mamă, regina suferinței și a speranței, autori Adrian Cioroianu și Alexandru Groza. Regina Elena a avut o copilărie fericită, însă destinul i-a hărăzit o viaţă deosebit de zbuciumată. Cartea cuprinde întâmplări ce pot încânta copiii, însă este impresionantă şi atrăgătoare şi pentru cei mari.

Ce de-a doua publicaţie, prezentată în faţa auditoriului de către domnul Ştefan Dumitrache, este Mihai I al României. Regele nostruantologie de texte despre Regele Mihai I al României, editor-coordonator, Alexandru MuraruEste un fel de “jurnal al celor care l-au cunoscut şi au vorbit cu regele MihaiCartea începe cu o declaraţie a regelui şi continuă cu aduceri aminte ale unor jurnalişti, istorici, oameni de cultură care au avut norocul să se afle faţă-n faţă cu Majestatea sa, Regele României.

Directorul Bibliotecii Municipale din Curtea de Argeş, Marian Ghiţă, a insistat pe cele mai relevante momente ale vieţii Principesei Margareta, înfăţişate în fotografiile publicate în cartea: Margareta. Portretul reginei, autor Sandra Gătejeanu-Gheorghe. Este o carte-album ce prezintă destinul în imagini, de la naştere până în zilele noastre, al primei femei care va moşteni Coroana României.

Înalt Preasfințitul Părinte Calinic a apreciat apariţia celor trei cărţi, considerându-le o modalitatea ca şi cei tineri să cunoască aspecte importante ale istoriei României. În opinia sa, volumul Elena a României. Regina mamă, regina suferinței și a speranței, ar putea foarte bine să fie recomandată în şcoli pentru acurateţea şi sensibilitatea cu care este scrisă.

La încheierea evenimentului, Principesa Maria a acordat autografe doritorilor. Vă prezentăm imagini de la acest eveniment.

PREȘEDINTELE FILIALEI JUDEȚEME ARGEȘ „POSADA”

Col. ( rtr.) Laurențiu  DOMNIȘORU

Previous Article
Next Article