Filiala Judeţeană Hunedoara „Sarmizegetusa”

DE LA RĂZBOI LA MAREA UNIRE

În Pasul Vîlcan, istoria prinde rădăcini în ansamblul memorial al Eroilor Neamului

Ediția a treia a manifestărilor dedicate Centenarului Marii Unirii s-a desfășurat în data de 25 august 2018, în Pasul Vîlcan la Cota 1621m, unde au fost adăugate alte 4 busturi, realizate de același artist plastic vulcănean Teodosie Cuciuc, cel care este autor al întregului ansamblu. Alături de busturile generalilor Ion Culcer , Dumitru Cocorăscu, al Regelui Ferdinand I și al lt.col. Gheorghe Tătărăscu, s-au adăugat busturile ”eroinei de la Jiu” –  slt. Ecaterina Teodoroiu,  lt. erou Emil Popovici (care a ținut piept, cu remarcabilă vitejie diviziilor germane, preț  de mai bine de       o săptămână, doar cu 7 soldați în subordine, cu toții martirizați într-un sângeros masacru în tranșeele din Pasul Vîlcan),  generalului Ion Dragalina și Reginei Maria (”mama răniților” din Marele Război).

Dezvelirea noilor busturi care completează Memorialul Eroilor de la Pasul Vîlcan, la 102 ani de la debutul sângeroaselor bătălii de pe aceste meleaguri, în cadrul celei de-a treia ediții a pelerinajului istoric organizat aici de Primăria și Consiliul local al municipiului Vulcan, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere  * Alexandru Ioan Cuza*- filiala ”Sarmizegetusa” -Hunedoara, Asociația Națională ”Cultul Eroilor-Regina Maria”-Filiala Hunedoara, împreună cu un grup de  patrioți contemporani, condus de Emil Părău.

Premergător acestor menifestări, vineri seara în Cimitirul Eroilor din localitate, au fost ceremonii militare prezentate de cei de la tradiții militare conduși de domnul Vulpan Claudiu și s-a încheiat cu retragerea cu torțe pe bulevardul localității fiind urmăriți de localnici de la balcoane și de pe cele două troruare. A doua zi oamenii au urcat în Pasul Vîlcan, pentru a asista la activități și ceremonii organizate cu prilejul acestui eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri, eveniment sub genericul ”Prin Pasul Vîlcan, spre Marea Unire”.

Au participat personalități publice (prefecți, primari, consilieri locali și județeni, directori de instituții publice   și manageri), din Valea Jiului, din județul Hunedoara și județele vecine (Gorj, Vâlcea, Mehedinți etc.), precum și delegația din orașul Ialoveni din Basarabia, înfrățit de pe acum cu municipiul Vulcan.

Au participat delegațiile camarazilor  în rezervă și retragere din filialele Gorj – condusă de generalul Bărbulescu Ion, Dolj – comandor Cococeanu Octavian, Argeș – colonel Ilie Stoica, precum și ale Cultului Eroilor *Regina Maria* din Gorj, Dolj și Vâlcea. La activități au participat și domnii generali Dan Radu Șerban și Grigore Buciu – vicepreședinți ai Asociației Naționale  ”Cultul Eroilor-Regina Maria”, precum și Natalia Intotero, ministrul Românilor de Pretutindeni.

De asemenea a participat o delegație a Vânătorilor alpini rezerviști din țările riverane Dunării condusă de colonelul Francesco Forti din Italia.

A participat nepoata generalului Culcer – doamna doctor Culcer Ana cu strănepotul Bumbaru Petre.

A fost prezentat mesajul doamnei Rodica Voiculescu – nepoata generalului Dragalina, care din motive medicale nu a putut să fie prezentă și în acest an la evenimente, mesaj prezentat de primarul localității. Să ne iubim frumoasa noastră țară, binecuvântată de Dumnezeu și să luăm exemplul de dăruire și sacrificiu a Eroilor Neamului nostru românesc, printre care s-a aflat și bunicul nostru.

MESAJUL CASEI REGALE a fost prezentat de primarul localității.  Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, mulțumește pentru invitația de a participa la ceremonialul  *De la Război la Marea Unire* , invitația fiind primită cu viu interes și considerație specială,  dar Majestatea Sa având alte angajamente,  nu poate lua parte la eveniment,vă adresează aceste rânduri ,  cu alese gânduri de considerație, pentru tot ce se face cu entuziasm și dedicație, dorindu-vă succes în buna desfășurare a evenimentului. Liana-Teodora Greavu – Șef de Cabinet al Majestății Sale Margareta

Toți participanții  au trăit un eveniment cu puterbice încărcături emoționale, generate atât de ceremoniile militare, religioase și civile, dar mai ales de parada drapelelor de luptă ale Regimentelor care au luptat în Pasul Vîlcan la 1916  și de prezentarea unui scenariu de luptă, în tranșeele refăcute după modelul celor din Primul Război Mondial, cu militari în ținută, echipament și armament specific celor utilizate în Primul Război Mondial.

Istoria ultimului secol și unul dintre cele mai crunte episoade de luptă date pe crestele Vîlcanului, în pasul  de trecere spre Gorj, pe străvechiul ”drum al romanilor”, devenit apoi ”al lui Mihai Viteazu” și, mai apoi, ”al poștalioanelor”, au adus Pasul Vîlcan în atenția a mii de oameni care vin aici nu doar pentru a admira peisajul din golurile alpine, ci și mărturiile din istoria Neamului Românesc.

Purtătorul de cuvânt *Sarmizegetusa* – Hunedoara, Colonel(rtr) Virgil Sanda

Foto: Șerb Ionel și Tiberiu Vințan

Previous Article
Next Article