COMUNICAT Nr.1

COMUNICAT   Nr.1 al

BIROULUI PERMANENT CENTRAL AL ANCMRR”A.I.Cuza”

La Multi Ani, stimati membri ai ANCMRR”A.I.Cuza”!

Anul 2019 să fie unul al incercarilor reușite!

Depinde si de noi, de modul cum vom ști să ne implicăm în acele actiuni comune care privesc, in primul rând, refacerea, redarea si recunoasterea demnității și onoarei corpului de cadre militare in rezerva sau in retragere.

Inca din data de 03.01.2019, am reluat discutiile, analiza si evaluarea posibilităților noastre de a ne implica in rezolvarea problemelor cu care ne confruntam. Am ajuns la aceeasi concluzie: avem forta si capacitatea de a misca lucrurile numai uniti in gândire si actiune cu toate celelalte structuri asociative din SNAOPSN. Vă reamintesc ce vă spuneam in 2018 si anume că trebuie să ne bucurăm de orice reușită, indiferent cine o obtine si sa venim in sprijinul acestora. Nu intotdeauna bunele intentii sunt urmate de rezultate spectaculoase. Vă rog sa fiti pregatiti si pentru actiuni de durata,  uneori atipice, ne vom adapta din mers si vom mentine un gen de presiune constanta asupra factorilor de decizie, până vor intelege ca suntem cei care am depus un juramant cu mâna pe drapel si asta ne obligă.

Prezentăm in continuare extrase din comunicatele apărute in mediul ONLINE in care ANCMRR”A.I.Cuza” a fost prezentă.

<<FORUMUL STRUCTURILOR ASOCIATIVE ALE MILITARILOR DIN SISTEMUL APARARII, ORDINII PUBLICE SI SIGURANTEI NATIONALE

COMUNICAT 
Incadrandu-se in activitatile planificate , in ziua de 16 ianuarie 2019– s-a desfasurat la Sala Cinema -CMN , sedinta FORUMULUI .
Au participat 26 de pesedinti ( reprezentanti) ai structurilor asociative ale militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special, semnatari ai protocolului de colaborare in cadrul Forumului, 3 reprezentanti ai structurilor invitate si reporterul Radio Romania Actualitati.
Dupa dezbaterea propunerilor prezentate de presedintele Forumului, s-a stabilit desfasurarea primelor actiuni incepand cu pichetările propuse prin planul propus , miercuri 16.01.2019 – Avocatul Poporului, CND , joi, 17.01.2019 , incepand cu orele 08.30 , pichetarea Camerei Deputatilor.  Membri structurilor asociative ale militarilor, politistilor si functionarilor publici cu satut special, cei interesati in solutionarea problemelor militarilor sunt invitati sa participle la actiunile FORUMULUI , actiuni incepute pe 16 .01.2019 si care vor continua pana la solutionarea solicitarilor , solicitari care nu au culoare politica ci numai respectarea unor principii legale si constitutionale.>>

 <<Comunicatul Biroului Executiv al Ligii pentru apararea drepturilor pensionarilor militari din 16 ianuarie 2019

  Astazi, o delegatie a Ligii pentru apararea drepturilor pensionarilor militari s-a deplasat la sediul Ministerului Apararii Nationale pentru a participa la intalnirea periodica cu Echipa de consilieri a ministrului.

 Delegatia Ligii a fost formata din dl. Gligor Viorel – prim-vicepresedinte si dl. Gachi David – secretar general. Dl. Soare Aurel – secretarul general al Filialei Arges a Ligii nu a mai putut participa din motive medicale.

  Echipa de consilieri a dl Gabriel Les – ministrul apararii nationale a fost condusa de dl. gl.lt. (rz.) Tase Marian.

  In urma discutiilor desfasurate au rezultat urmatoarele:

  – dl. Gabriel Les – ministrul apararii nationale impreuna cu Guvernul Romaniei va initia un amendament la OUG 114/2018 – astfel incat daca va fi aprobat in parlament, incepand cu data aprobarii si publicarii in MO orice majorare a SOLDEI DE GRAD pentru militarii activi se ve regasi INTEGRAL si in calculul pensiilor militare.  

–––––––––––––––––––––––-

 – ministrul apararii nationale, dl Gabriel Les a dispus subordonatilor sai care au in atributiile functionale problemele respective sa initieze demersurile pentru elaborarea unor legi specifice domeniului militar prin intermediul carora sa se inlature daca nu INTEGRAL, cel putin IN MAREA LOR MAJORITATE discriminarile la care au fost supusi in ultima perioada pensionarii militari – acest lucru a fost de altfel mentionat de ministru in cadrul unei emisiuni televizate;

 – pentru o relatie corecta si oportuna cu FOSTII MILITARI, ministrul apararii nationale, dl. Gabriel Les a salutat propunerea Ligii si A ORDONAT intocmirea unui proiect de ordin al ministrului prin care SA SE INFIINTEZE la nivelul Cabinetului ministrului apararii nationale o structura prin intermediul careia sa se asigure legatura ministrului apararii nationale cu militarii in rezerva si in retragere.>>

 <<Avocatul Poporului (AP) a anunţat că analizează implicaţiile OUG nr. 114/2018 pentru cadrele din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, potrivit agerpres.ro. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, alături de Mircea Criste, adjunct, Emma Turtoi, şef Serviciu Contencios Constituţional, Raluca Mitrache şi Dorel Bahrin, în calitate de consilieri, s-au întâlnit, miercuri, cu o delegaţie a Forumului Structurilor Asociative din Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, din care au făcut parte: general în retragere Nicolae Gropan, gen. lt. (ret) Niculai Băhnăreanu, col (ret) Aurelian Ghiţă, col. (r) Luminiţa Petrescu şi col. (r) Marian Tudor, din partea Asociaţiei ROMIL şi Dumitru Coarnă, preşedintele FNPPCMAI. Reprezentanţii Forumului au organizat o manifestaţie de protest în faţa sediului instituţiei, potrivit unui comunicat de presă al AP.

„Membrii delegaţiei au prezentat Avocatului Poporului o notă, prin care şi-au arătat nemulţumirea faţă de ceea ce au numit permanenta ciuntire a Legii nr. 223/2015 prin ordonanţe de urgenţă succesive ( OUG nr. 57/2015, OUG nr. 59/2017 şi OUG nr. 114/2018), toate emise, în opinia acestora, cu încălcarea Constituţiei, jurisprudenţei Curţii Constituţionale a României şi a legislaţiei referitoare la tehnica legislativă”, informează AP.

Reprezentanţii protestatarilor au criticat coeficientul de salarizare, care este identic cu cel al unui muncitor necalificat. Ei au mai atras atenţia asupra faptului că între aceleaşi categorii socio-profesionale (armată, ordine publică şi securitate naţională) sunt diferenţe foarte mari de salarizare. Membrii delegaţiei au criticat şi nivelul cuantumului pensiilor din sistemul de apărare şi ordine publică, făcând observaţia că există discrepanţe mari între pensiile stabilite pentru acelaşi grad, aceeaşi funcţie şi vechime, relevă comunicatul.

Dl. Victor Ciorbea i-a îndemnat pe protestatari să depună documentaţii detaliate în legătură cu aspectele criticate şi a declarat că reprezentanţii instituţiei vor analiza toate criticile aduse.>>

La pichetarea din 17.01.2019, de la Camera Deputatilor, filialele ANCMRR din mun. Bucuresti au participat cu câte 10 membri.

Până la sfârșitul lunii ianuarie vom mai avea o “audiență” la directorul CPS a M.Ap.N. pe data de 23.01.2019 si din nou pichetarea Camerei Deputatilor pe data de 30.01.2019, cu prilejul reuniunii informale a miniștrilor apărării din statele membre ale UE. Vom finaliza in curând, impreuna cu AORR, modele de contestație si acțiune in instanță privind actualizarea cu 15% a soldei de functie, prevăzută de L.152/2017, pe care le vom difuza pentru cei interesati.

In data de 18.01.2019 am obținut inregitrarea la judecatorie a modificarilor la Statutul ANCMRR, aprobate de Conferinta Nationala Extraordinara din 22.11.2018. Statutul in forma aprobată și inregistrată la judecatorie va fi difuzat imediat către filiale. Dupa tiparire vom pune la dispozitie, contracost, numărul de exemplare solicitat de către fiecare filială.
Urmează ședinta BPC pe data de 22.01.2019, după care vă vom difuza
hotărârea adoptata. Va vom tine la curent cu actiunile ce vor urma.

Biroul Permanent Central al ANCMRR” A.I.Cuza”

Comunicat nr.1 din19.01.2019

Previous Article
Next Article