M E S A J

   ADRESAT

ASOCIAŢIEI NAŢIONALE A CADRELOR MILITARE ÎN REZERVĂ ŞI ÎN RETRAGERE “Alexandru Ioan Cuza”CU OCAZIA  ZILEI  ARMATEI ROMÂNIEI

    Ne adresăm astăzi tuturor celor care au servit ţara în rândurile Armatei României şi le transmitem recunoştinţa noastră pentru întreaga activitate. 

Armata este o instituţie respectată de societatea noastră pentru că a dovedit seriozitate, spirit de sacrificiu şi patriotism. Este o instituție care şi-a asumat reforme ample, unele dureroase în ceea ce priveşte politica de reducere a forţelor, care nu s-a ferit de procesul de modernizare şi occidentalizare. 

25 Octombrie 1944, este ziua cu o rezonanţă specială în conştiinţa şi istoria poporului român, când celebrăm un eveniment cu valoare de simbol al împlinirii naţionale, ziua în care ostaşii Armatei noastre după lupte eroice şi zeci de mii de ostaşi căzuţi la datorie eliberau animaţi de dragostea de ţară, ultima brazdă de pământ de sub ocupaţie străină din Ardealul răpit prin Dictatul de la Viena, oraşul Carei.

Misiunea Armatei Române însă a continuat, alături de aliaţi şi dincolo de graniţele ţării, militarii români contribuind decisiv la eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei.

Aducem respectul şi recunoştinţa noastă în faţa memoriei celor căzuţi pe câmpurile de luptă pentru apărarea ţării şi exprimăm un sincer omagiu veteranilor de război, pentru care  credinţa, responsabilitatea şi onoarea în slujirea idealurilor de libertate şi independenţă, datoria faţă de ţară a reprezentat crezul suprem.

Pentru eroismul şi dăruirea ostaşilor români, prin Decretul nr. 381 din 01.10.1959, ziua de 25 Octombrie a devenit Ziua Armatei Române, moment de sărbătoare şi de aducere aminte a eroilor neamului şi veteranilor de război

Istoria celor care au îmbrăcat haina militară, într-un anumit moment al istoriei, nu poate fi disociată de cea a poporului nostru, atâta vreme cât momentele de cumpănă – Războiul de Independenţă, în 1877, Primul şi al Doilea Război Mondial, dar şi cel din Decembrie 1989 -,  nu au putut fi depăşite decât prin contribuţia decisivă a armatei.

Astăzi lumea modernă se confruntă cu provocări de neimaginat ca fenomen și amploare acum 31 de ani, când România s-a rupt de comunism. Terorismul, proliferarea armelor de distrugere în masă, amenințările din spaţiul cibernetic sunt provocări cărora NATO, și implicit România trebuie să le facă față. În plus, Europa se confruntă cu o gravă criză în domeniul securității, conflictul din Ucraina arătând că pericolul redesenării frontierelor prin forță nu a apus  pe continent. 

Militarii români sunt la înălţimea faptelor de arme ale înaintaşilor, prin misiunile îndeplinite în ţară şi peste hotare în teatrele de operaţiuni pentru îndeplinirea angajamentelor pe care ni le-am asumat ca ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice.

             Gândurile noastre se îndreaptă, în aceste momente şi către militarii aflaţi departe de cei dragi, în Afganistan, Balcanii de Vest, precum şi în alte părţi ale lumii. Ei demonstrează determinarea noastră de a ne respecta angajamentele şi de a lupta pentru promovarea şi apărarea intereselor de securitate ale României.

Cinstim,  totodată,  cu  preţuire  şi  respect,  memoria  eroilor căzuţi la datorie  în teatrele de operaţii, precum şi a militarilor răniţi în  misiunile internaţionale şi  suntem alături  de familiile acestora.

Celor care purtaţi în suflet Tricolorul, cu ocazia sărbătoriri Zilei Armatei României vă transmitem cele mai calde felicitări pentru activitatea depusă şi urări de multă sănătate, bună dispoziţie şi împlinire a dorinţelor!

La mulţi ani, Armata României! 

Previous Article
Next Article