Filiala Sector 5 București

EXCURSIE PE MELEAGURI DOBROGENE
În plină vară, când incidența pandemică a mai scăzut, Filiala Sectorului 5 București s-a gândit că e momentul să  mai desfășoare unele activități prevăzute în planurile din anul trecut și din anul acesta. Cu oarecare prudență, conducerea Filialei a hotărât, totuși, să organizeze o excursie cu tematica ”Locuri și fapte care au influențat istoria românilor”, planificată încă din 2020, pe traseul București – Adamclisi – Peștera Sfântului Andrei – Mănăstirea Dervent – Cetatea Durostorum/ Silistra (Bulgaria) – Călărași – București.
Propunerea conducerii a fost imediat îmbrățișată de o parte din membrii Filialei astfel că s-a putut realiza o participare la nivelul capacității unui autocar.
Pornind de la  poala Dealului Mitropoliei și beneficiind de o zi extrem de frumoasă, am parcurs prima etapă a excursiei, până la Adamclisi, oarecum bâjbâind de când am ieșit de pe autostradă și până la situl istoric. Noroc cu sistemele moderne de navigație că altfel, din lipsa oricăror indicatoare, cu greu am fi putut ajunge. Nici măcar la intrarea în Adamclisi nu am găsit o plăcuță indicatoare care să ne avertizeze că acolo găsim obiective de vizitat.
Dar datorită impozanței sale, am putut vedea, oarecum de departe, monumentul Tropaeum Traiani (”Trofeul lui Traian”) ridicat în cinstea împăratului Traian între anii 106 – 109 d.Hr. pentru comemorarea victoriei romanilor și pentru slava și amintirea celor căzuți în bătălia dusă pe aceste locuri în anul 102. Aici ghidul ne descrie semnificația elementelor aflate pe această construcție cu diametrul și înălțimea de 40 de metri, avertizându-ne că pe monument se găsesc doar replici ale celor 54 de scene în basorelief. Cele reale (numai 48) le vom vedea la Complexul Muzeal Adamclisi.
La doi kilometri de acest impunător monument, ghidul ne prezintă Cetatea Tropaeum Traiani. Aici, aflăm cu surprindere că aceasta este de dimensiuni mari, situată pe o suprafață de aproximativ 10 hectare, lucru pe care ar fi trebuit să-l știm din cărțile de istorie dar, din păcate, manualele școlare nu ne-au  prezentat nicio informație despre acest vast sit arheologic.
Cetatea de la Adamclisi a fost construită din ordinul Împăratului Traian pentru familiile veteranilor de război care au luptat pe aceste meleaguri. Aflăm că, înainte de ridicarea acestei cetății, a existat o așezare getică. Orașul a avut o evoluție înfloritoare dar, apoi, până în secolul IV d.Hr., a fost supus unor distrugeri repetate de incursiunile popoarelor migratoare (în special de goți). Refăcută în secolul IV d.Hr. pe timpul domniei lui Constantin cel Mare, cetatea capătă dimensiuni și mai mari apărând noi construcții.
Următoarea etapă a vizitei noastre a fost la  Complexul Muzeal Adamclisi. Construit in anul 1977, muzeul găzduiește piese originale (48 de basoreliefuri) pe care ghidul ni le descrie in amănunțime.
Încheind vizita la Adamclisi, ne-am îndreptat către Peștera Sfântului Andrei – apostolul care a adus creștinismul pe plaiurile noastre, apoi am vizitat Mânăstirea Dervent.
Continuăm deplasarea către Silistra, azi în Bulgaria, unde se află vechea cetate dunăreană Durostorum. La fel ca în România, ne împiedică absența indicatoarelor turistice. Cetatea Durostorum a fost un important oraș roman situat pe malul drept al Dunării. Romanii au construit aici în anul 29 d.Hr. o cetate pe locul unei foste așezări tracice mai vechi, numită Durostorum, nume pe care romanii îl păstrează. Cetatea s-a dezvoltat treptat devenind un centru militar-administrativ care avea drept misiune să apere teritoriile Dunării inferioare împotriva incursiunilor nesfârșite ale barbarilor. Astfel, din ordinul Împăratului Traian, a fost instalată Legiunea a XI-a Claudia. Ulterior în secolul IV d.Hr. devine reședință episcopală creștină.   
După vizitarea centrului orașului Silistra, ne-am întors în țară, traversând Dunărea cu bacul. Ajungând în orașul Călărași, ne-am propus să-l vizităm. Din păcate, nu am putut să staționăm în centrul orașului din lipsa locurilor de parcare adecvate pentru autocare. De aceea, am făcut doar un circuit al orașului după care ne-am îndreptat spre București.
Ne propunem ca și, pe viitor, să vizităm și alte cetăți dunărene și dobrogene despre care o mare parte dintre noi nu am avut ocazia de a le vedea (cetățile Histria, Tomisului, Argamum, Enisala etc).
Au consemnat: col. (rtr) ing. Oancă Neculai și col. (rtr) Laiu Constantin

Monumentul Tropaeum Traiani

Cetatea Adamclisi

Cetatea Adamclisi

Muzeul Adamclisi

Cetatea Durostorum

Mânăstirea Dervent

               Peștera Sfântului Andrei

Previous Article
Next Article