Filiala Județeană „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R.

VIZITA CAMARAZILOR MAGHIARI LA ARAD

Marți, 16 mai 2017, Filiala Județeană „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R. a primit vizita a două delegații din Ungaria, formate din conducerile Cluburilor Rezerviștilor Militari din Bekescsaba și din Szeged. CRM Bekescsaba a fost reprezentat de col.(r) Záhorán Gyorgy-președinte, mr.(r) Nágy Zoltán-vicepreședinte, col.(r) Dekány István-secretar și prof. Ugrai Gábor-membru, iar CRM Szeged de mr.(r) Csepi Lászlo-președinte, col.(r) Siniy Imre-președinte de onoare, mr.(r) Kispál Jenö-vicepreședinte, lt.col.(r) Nagy Zoltán-secretar și lt.col.(r) Salamon Bela-membru.

Oaspeții maghiari au fost primiți la sediul Filialei Arad a A.N.C.M.R.R. de la Cercul Militar Arad, unde, după intonarea Imnurilor de Stat ale celor două țări, au purtat discuții amiabile și constructive, cu partenerii români: gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea-președintele filialei, col.(r) Sandu Crișan-primvicepreședinte, lt.col. Mihai Aniculăesei și mr.(r) Gheorghe Grec-vicepreședinți, lt.col.(r) Alexandru Chiș-șef Departament Relații Externe, mr.(r) Dorin Ocneriu-șef  Departament Imagine Publică și Relații cu Mass-Media, plt.adj.pr. Manole Nicodim-șef  Departament Logistic, plt.adj.pr. Pavel Togan-membru în Biroul Director. La întâlnire au mai participat col.(r) Ioan Gliga-președintele Filialei Județene „ZĂRANDUL” Arad a A.N.V.R., col.(r) Constantin Bursa-președintele Filialei „Avram Iancu” Arad a A.N. “Cultul Eroilor-Regina Maria”, col.(r) Kaszoni Zoltan-translator, col.(r) Mircea Cosor-din partea subfilialei Lipova, lt.col. Dan Mărgărint-locțiitorul comandantului CMJ Arad, d-na Daniela Lupu-șef Cercul Militar Arad și sg.maj.(r) Adrian Ostafi-fotoreporter.

În discuțiile purtate s-a făcut un bilanța al primului an de parteneriat dintre cele trei asociații de rezerviști militari, s-au depănat amintiri de la întâlnirile comune din Arad, Bekescsaba, Szeged și Szentes și s-au discutat detaliile viitoarelor întâlniri din anul 2017, proxima fiind în data de 11 iulie a.c. la Arad, când un grup numeros de prieteni maghiari vor vizita municipiul și județul Arad.

A urmat vizita la Batalionul 191 Infanterie „Col. Radu Golescu” din Cetatea Aradului, care formează modulul românesc al Batalionului Mixt RO-HU de Menținere a Păcii din cadrul NATO. Aici, sub îndrumarea discretă și competentă a cpt. Paul Crăciun, vizitatorii au aflat lucruri noi despre istoricul Cetății Aradului, au trecut pe la standurile cu tehnică de luptă și pe la Sala Tradițiilor.

Prânzul a fost pregătit pe malul Mureșului în frumosul local Ratio Beach de pe Ștrandul Neptun, cu toții fiind încântați de ospitalitatea personalului și de rafinamentul produselor servite.

Ultima activitate i-a adus pe gazde și oaspeți la Palatul Administrativ Arad, unde au fost primiți de viceprimarul municipiului, ing. Călin Bibarț, cu această ocazie fiind scoase în evidență foarte buna colaborare dintre administrația locală și armata activă și de rezervă, precum și buna conviețuire dintre majoritatea românească și minoritățile conlocuitoare din Arad, cea mai numeroasă dintre acestea fiind comunitatea maghiară.

A fost o zi plină de activități interesante și un prilej excelent de socializare, de cooperare și de prietenie între militarii în rezervă români și unguri. Ne bucurăm foarte mult că prietenii din Ungaria s-au simțit bine în această frumoasă zi de mai, în care ne-am străduit să le oferim un program atractiv și variat. Prietenia noastră se bazează pe două valori: milităria și creștinismul. Ambele exced cadrul strict naționalist, ambele sunt valori europene și general umane care au parcurs secolele și care ne apropie. Suntem fericiți dacă v-ați simțit bine la Arad și vă așteptăm cu drag și la celelalte întâlniri” a declarat la final președintele Filialei Arad a ANCMRR, gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea.

Ne-a plăcut foarte mult primirea și apreciem deschiderea pe care o aveți la autoritățile publice locale. Păstrăm o amintire plăcută acestei minunate zile și vă mulțumim pentru tot ce ne-ați oferit. Între noi s-au format legături puternice, atât la nivel de asociație cât și personale, pe care le vom păstra în continuare” sunt cuvintele spuse de mr.(r) Csepy Lászlo, președintele CRM Szeged.

 „ Dacă v-ați propus să ne binedispuneți, atunci să știți că ați făcut-o cu prisosință. Dorim să continuăm și să dezvoltăm parteneriatul nostru, cu deplina încredere că va fi în beneficiul camarazilor din asociațiile noastre. Vă mulțumesc pentru ospitalitate și sunt convins că și în 11 iulie vom fi primiți la fel de bine. Rămâne să ne revanșăm când veți veni dvs. în Ungaria” a încheiat col.(r) Záhorán Gyorgy, președintele CRM Bekescsaba.

Col.(r) Sandu Crișan

Mr.(r) Dorin Ocneriu

1 2 3 4 5 6 7 8

 

Previous Article
Next Article