Filiala Județeană „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R. ,,A.I.Cuza”

LA ARAD, DE ZIUA UNIRII

Împlinirea a 161 de ani de la Mica Unire a fost un prilej pentru foarte mulți arădeni să participe la o frumoasă manifestare cultural-patriotică desfășurată pe platoul din fața Palatului Administrativ. Prefectura, Primăria, Consiliul Județean, unitățile M.Ap.N., M.I. și Ministerului Justiției, Asociațiile rezerviștilor militari și veteranilor de război, Arhiepiscopia, instituțiile de învățământ superior, Inspectoratul Școlar și alte entități social-culturale au dat „mână cu mână” pentru reușita acestui demers civic și educațional, dedicat unirii Moldovei cu Țara Românească.

ÎPS Timotei, în fruntea unui sobor de preoți, a săvârșit slujba de pomenire a eroilor neamului și a rostit un mișcător cuvânt de înțelepciune dedicat marilor înaintași care au făurit unirea, apoi noul manager al Complexului Muzeal Arad, prof.univ.dr. Sorin Bulboacă, s-a referit la contextul intern și internațional în care s-a realizat acest prim pas în înfăptuirea visului de veacuri al românilor de a trăi uniți într-un singur stat, iar prefectul Gheorghe Stoian a dat citire Mesajului primului ministru Ludovic Orban ocazionat de sărbătoarea unirii.

Ansamblul folcloric „Cununița” al U.V.V.G. și soliștii vocali Diana Selagea, Mara Mihalache, Gabi Bârsăuan și Adrian Petcu au interpretat cunoscute cântece patriotice, în final toți participanții prinzându-se într-o mare Horă a Unirii.

După festivități, la sediul Filialei ANCMRR de la Cercul Militar Arad a avut loc un simpozion cu tematică referitoare la Unirea Principatelor Române la 1859 și la personalitatea vizionară, de mare om de stat, a Domnitorului Unirii, Alexandru Ioan Cuza.

Astfel de momente ne înalță sufletește, ne îmbărbătează și ne readuc în memorie exemplul luminos al celor care în trecut s-au pus în slujba idealurilor naționale. Unirea a fost făcută de elitele moldovene și muntene, care au înțeles momentul prielnic și au capacitat energiile latente ale poporului, reușind – prin Adunările Ad-hoc și prin dubla alegerea ca domn a colonelului Al. I. Cuza – să se ridice deasupra micilor neînțelegeri partinice, regionale sau de clasă socială. Este un exemplu de urmat și pentru noi cei de azi, care trebuie să fim la înălțimea moștenirii primite de la ei” declară președintele Filialei Județene „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R., gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

Previous Article
Next Article