Filiala Județeană „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R. ,,A.I.Cuza”

EROINA SERGENT ELENA CHIRIȚĂ – COMEMORATĂ LA 75 DE ANI DE LA JERTFIREA PE ALTARUL PATRIEI

Vineri, 6 martie 2020, la Cimitirul Eroilor „Detașamentului Păuliș” din Radna-Lipova a avut loc o ceremonie, în același timp tristă și înălțătoare: parastasul de pomenire și evocarea chipului luminos al unei eroine de poveste – erou sergent Elena Chiriță.

Inițiativa acestui eveniment aparține Asociației Femeilor Ofițer în Rezervă/ Retragere din Armata României „Slt. Ecaterina Teodoroiu”, asociație reprezentată la această manifestare de col.(r) Natalia Damian (președinta asociației), col.(r) Lucia Chiș (ambele din București) și de col.(r) Floare Stoian din Timișoara.

Din partea Filialei Județene „ZIRIDAVA” Arad a ANCMRR a participat o numeroasă delegație în frunte cu prim vicepreședintele Filialei, col. (r) Sandu Crișan și cu președintele Subfilialei Lipova – col.(r) Ion Nedelcea, iar Filiala Județeană „Avram  Iancu” Arad a Asociației Naționale  Cultul Eroilor „Regina Maria” a fost reprezentată de președintele col.(r) Marcel Lucaciu.

Preotul miltar mr. Adrian David și preotul paroh al Bisericii Ortodoxe Radna Mircea Șirian au oficiat parastasul de pomenire, după care au luat cuvântul col.(r) Natalia Damian, vicepreședintele C.J. Arad  Răzvan Cadar, prefectul Gheorghe Stoian, cu toții evocând personalitatea și faptele eroinei Elena Chiriță. Col. (r) Lucia Chiș a recitat o poezie dedicată eroinei, scrisă de regretatul col.(r) Mihai Popescu, fost mulți ani președinte al A.N.V.R.-Secțiunea „Detașamentul Păuliș”.

A urmat depunerea de coroane la mormântul Elenei Chiriță și la mormintele eroilor căzuți în septembrie 1944 care-și dorm somnul de veci în cimitirul din Radna, iar Garda de Onoare a Batalionului 191 Infanterie din Arad a prezentat onorul.

Astfel de evenimente readuc în memoria celor de azi faptele eroice din trecut și mă bucur că sunt prezenți mulți elevi de la școlile și liceele lipovane, care trebuie să-și cunoască istoria și înaintașii care au trăit, au luptat și au murit pentru binele tuturor. Elena Chiriță este a doua femeie-erou a României, după Ecaterina Teodoroiu. Fie ca exemplul lor să nu-l uităm niciodată, pentru că au făcut suprema jertfă pentru Patria Română în cele două Războaie Mondiale” a declarat prim vicepreședintele Filialei Județene „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R., col.(r) Sandu Crișan.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

 

Elena Chiriță s-a născut în anul 1917 la Suseni, jud. Argeș. A urmat un curs de infirmieră la București și a fost încadrată la un spital de campanie, cu care a ajuns în august 1944 la Lipova. În timpul bătăliilor din 14-20 septembrie 1944 a acordat primul ajutor militarilor din „Detașamentul Păuliș” care luptau împotriva horthy-știlor pe dealurile dintre Miniș și Cladova. Apoi a fost încadrată ca sergent sanitar în Batalionul 1 din Regimentul 96 Infanterie, participând la războiul antihitlerist pe teritoriul Ungariei. Pe lângă misiunea sanitară, a luptat de multe ori cu arma în mână în prima linie, alături de soldați. La data de 1 ianuarie 1945 a fost grav rănită în luptele de la Budapesta și a decedat în 8 martie același an. Ultima ei dorință a fost să fie îngropată în Cimitirul Eroilor din Radna, dorință care i-a fost îndeplinită.

Fie-i țărâna ușoară și memoria binecuvântată!

Previous Article
Next Article