Filiala Județeană ZIRIDAVA Arad a A.N.C.M.R.R

SCHIMBAREA COMENZII BATALIONULUI MIXT ROMÂNO-MAGHIAR DIN ARAD

Evenimentul, devenit tradițional de aproape 20 de ani, s-a desfășurat sâmbătă în cazarma Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” din Cetatea Aradului, în prezența ministrului Apărării Naționale Mihai Fifor și a președintelui Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, Dorel Căprar. Au luat parte la ceremonialul militar subprefectul Vasilică Damian, ÎPS arhiepiscop Timotei Seviciu, reprezentanți ai primăriei, Consiliului Județean, ai structurilor M.Ap.N. și M.A.I, ai instituțiilor publice și universitare  din municipiul și județul Arad.

Din partea Filialei Județene ZIRIDAVA Arad a A.N.C.M.R.R. a participat o delegație în frunte cu gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea, președintele filialei.

Predarea-primirea comenzii batalionului mixt s-a făcut în prezența comandanților eșaloanelor superioare modulelor român și maghiar care alcătuiesc batalionul mixt, respectiv col. Mircea Gologan, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” Bistrița și gl.bg.dr. Ruszin Romulusz, comandantul Brigăzii 5 Infanterie „Bocskai István” din Szolnok. A supervizat activitatea gl.bg. Nicolae Tonu, locțiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” din Cluj-Napoca.

După intonarea Imnurilor de stat ale României și Ungariei, comandantul modulului maghiar, lt.col. Vadasz Peter, a predat comanda batalionului mixt comandantului modulului românesc, lt.col. Claudiu Topor.

În cuvântările care au urmat, gl.bg.dr. Ruszin Romulusz a evidențiat faptul că principala realizare a perioadei în care comanda a fost la partea maghiară este aceea că batalionul poate îndeplini orice misiune de luptă. La rândul său, col. Mircea Gologan a asigurat partea maghiară și conducerea armatei române că batalionul va continua pe plan superior pregătirea pentru luptă, astfel încât militarii să-și perfecționeze și mai mult capacitățile tactic-operative și să fie permanent gata de luptă, alături de partenerii din NATO.

Ministrul Mihai Fifor a felicitat comandanții batalioanelor și brigăzilor care conlucrează la buna funcționare a acestei unice și moderne structuri a Alianței Nord-Atlantice care este Batalionul Mixt Româno-Maghiar de Menținere a Păcii, amintind totodată și aspecte actuale și de viitor privind ridicarea capacității de apărare a României, un loc important ocupându-l achiziționarea tehnicii de luptă performantă pentru dotarea aviației militare și apărării antirachetă.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Drapelului de luptă și a subunităților batalionului.

Cu această ocazie, președintele Filialei Județene ZIRIDAVA Arad a A.N.C.M.R.R. a înmânat ministrului Mihai Fifor și deputatului Dorel Căprar două plicuri ce conțin scrisoarea-mesaj adresată de conducerea centrală a A.N.C.M.R.R. parlamentarilor români, pentru ca aceștia să susțină interesele cadrelor militare în rezervă în forurile legislative din care fac parte.

Avem convingerea, d-le ministru și d-le deputat, că veți răspunde pozitiv la apelul făcut de conducerea centrală a A.N.C.M.R.R., personal de președintele nou ales al asociației, gl.lt.(r) Neculai Băhnăreanu, mai ales că acest apel este pe deplin legal și îndreptățit și are susținerea multor asociații de rezerviști din toate structurile sistemului național de apărare și ordine publică, precum și al altor organizații civice. Vă asigurăm că armata de rezervă va fi întotdeauna gata să-și îndeplinească obligațiile ce-i revin din Jurământul Militar, care pentru militari este crez și obligație până la moarte” au fost cuvintele pe care gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea le-a adresat ministrului Apărării și președintelui Comisiei de Apărare din Camera Deputaților.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

Previous Article
Next Article