Filiala Județeană ZIRIDAVA Arad a A.N.C.M.R.R.

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI ROMÂNIEI – SĂRBĂTORITĂ LA ARAD
Ceremoniile de omagiere a Zilei Armatei au debutat în dimineața zilei de 25 octombrie 2017 la Monumentul Eroilor Detașamentului Păuliș în prezența ministrului Apărării Naționale Mihai Fifor, a președintelui Comisiei de Apărare din Camera Deputaților Dorel Căprar, a șefului Statului Major al Apărării gl. Nicolae Ciucă, a reprezentanților Prefecturii Arad, Consiliului Județean Arad, structurilor Ministerului Apărării Naționale și Ministerului de Interne, primăriilor Arad și Păuliș, ai altor instituții civice, educaționale și cetățenești.
Din partea marii unități de la Cluj a participat gl.bg. Nicolae Tonu-locțiitor al comandantului Diviziei 4 Infanterie GEMINA, din partea A.N.C.M.R.R. Filiala ZIRIDAVA Arad gl.mr. Vasile-Ionel Heredea-președinte Filială, împreună cu o delegația a Filialei, iar din partea ANVR doi dintre ultimii veterani ai eroicului „Detașament Păuliș”.
ÎPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, împreună cu un sobor de preoți civili și militari, a săvârșit o slujbă de pomenire a eroilor căzuți pe câmpurile de luptă, apoi gl. Nicolae Ciucă a oferit ”Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării” ministrului Mihai Fifor, pentru activitatea merituoasă depusă în fruntea ministerului. Tot cu această ocazie, veteranii „Detașamentului Păuliș” Mihai Popescu și Oltei Victor au primit Plachete Comemorative.
Depunerea de coroane de flori la monument și defilarea Drapelului de Luptă și Gărzii de Onoare asigurate de Batalionul 191 Infanterie „Col. Radu Golescu” Arad au încheiat acest prim moment festiv dedicat Zilei Armatei României la Arad, întrucât onorații oaspeți din M.Ap.N. au mers la ceremonialul de la Carei, ultimul oraș românesc eliberat la 25 octombrie 1944.
Punctul culminant al festivităților de la Arad a avut loc la Monumentul Ostașilor Români din Piața Avram Iancu din municipiul Arad, unde prefectul Florentina Horgea a dat citire Mesajului Ministrului Apărării Naționale, iar lt.col. Claudiu Topor, comandantul Batalionului 191 Infanterie pe cel al Șefului Statului Major al Apărării. După cuvântul de înțelepciune rostit de ÎPS Timotei, solista Roxana Suciu a interpretat câteva melodii populare din Zarand, apoi a avut loc depunerea de coroane și defilarea companiei de gardă.                                                                                                                                                                                       În continuarea sărbătorii, la sediul Filialei Arad președintele gl.mr. Vasile-Ionel Heredea a înmânat Certificatelor de avansare în gradul următor pentru trei membri ai Filialei, urmat de felicitările camarazilor și masa festivă.

CEREMONII FESTIVE LA INEU
În orașul Ineu s-a omagiat jertfa eroilor patriei în trei locații din oraș: la Monumentul Eroilor din Cartierul Traian, la Cimitirul Orășenesc Ineu unde își dorm somnul bravii eroi ineuani, iar ceremonia principală s-a desfășurat la Monumentul Ostașului Român din central milenarei urbe arădene.
Au fost prezenți primarul Călin Ilie Abrudan, viceprimarul Alb Ionel, consilieri locali, deputatul Florin Tripa, alți reprezentanți ai instituțiilor locale precum și numeroși cetățeni.
Din partea Filialei Județene ZIRIDAVA Arad a A.N.C.M.R.R. a participat col.(r) Crișan Sandu-primvicepreședinte, iar din partea A.N. Cultul Eroilor col.(r) Constantin Bursa-președintele Filialei Județene „Avram Iancu” Arad. Despre semnificația zilei de 25 octombrie au vorbit gl.bg.(r) Băețan Vasile, istoricul Dragoș Aurel și primarul orașului Ineu Călin Ilie Abrudan.
Cu această ocazie au fost înmânate Certificatele de avansare în grad pentru patru cadre militare în rezervă/retragere din subfiliala Ineu a A.N.C.M.R.R., activitatea încheindu-se cu o masă festivă cu specific militar.
Deși în oraș nu mai există nicio structură militară activă, Ineul continuă tradiția militară prin Subfiliala locală a A.N.C.M.R.R., președinte mr.(r) Octavian Dămoc, prin subfiliala locală a A.N. „Cultul Eroilor” și prin fanfara elevilor condusă de prof. Miculiț Dan.

SĂRBĂTOARE ÎN SUBFILIALA LIPOVA
Fostă a doua garnizoană a județului Arad, orașul Lipova nu mai are din 2015 armată activă, tradițiile militare foarte bogate ale unităților din Radna și Lipova fiind continuate de Subfiliala locală a A.N.C.M.R.R.
La prima oră a dimineții de 25 octombrie 2017, o delegație a subfilialei în frunte cu președintele col.(r) Ion Nedelcea a participat la ceremonia desfășurată la Monumentul Eroilor Detașamentului Păuliș, în prezența Ministrului Apărării Naționale Mihai Fifor, a Șefului Statului Major al Apărării, gl. Nicolae Ciucă și a autorităților publice județene.
În continuarea sărbătorii Zilei Armatei, subfiliala a organizat în oraș, împreună cu Primăria Lipova, Consiliul Local, Protopopiatul Ortodox și liceele lipovane, o frumoasă ceremonie festivă de comemorare a eroilor Armatei Române, solemnitate care a a avut loc la monumentul ostașilor români căzuți în cele două războaie mondiale.
Din partea Filialei Județene ZIRIDAVA Arad a A.N.C.M.R.R. au participat vicepreședinții col.(r) Vasile Alexa și mr.(r) Gheorghe Grec, din partea Primăriei Lipova ing. Petru Cociș-administrator public al orașului, din partea Consiliului Local Lipova prof. Ioan Herrling-președintele Comisiei Cultură-Învățământ și mai mulți consilieri locali, iar din partea structurilor M.I. cms.șef Marian Jichici, comandantul Poliției oraș Lipova și un reprezentant al Jandarmeriei. De asemenea, au ținut să fie alături de militari numeroși cetățeni, în special tineri elevi ai școlilor lipovane, însoțiți de dascălii lor.
Părintele protopop Ioan Jidoi și pr. paroh Mircea Șirian au săvârșit slujba de pomenire a eroilor lipovani, apoi PS protopop a rostit un cuvânt de înțelepciune despre jertfa ostașilor știuți și neștiuți, care au făcut supremul sacrificiu cu arma în mână, unii având morminte cunoscute și cu cruce la căpătâi, alții îngropați de exploziile obuzelor sau ale bombelor de aviație, fără a li se mai găsi osemintele semănate în cele patru zări.
Col.(r) Ion Nedelcea a prezentat un material foarte documentat referitor la semnificația zilei de 25 octombrie 1944, când au fost eliberate de sub crunta ocupație horthysto-hitleristă ultimele localități ale Ardealului, orașele Halmeu și Carei.
La final, s-au depus coroane de flori la monument și a avut loc la sediul subfilialei o masă camaraderească.                                                                                                                                     Gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea, președintele Filialei Județene ZIRIDAVA Arad a A.N.C.M.R.R., a declarat la finalul ceremoniilor: „Armata Română va fi întotdeauna instituția cea mai iubită și stimată de poporul român. Adresez mulțumiri, aprecieri deosebite și felicitări administrației locale județene, municipale și din Ineu, Lipova și Păuliș, conducerii și membrilor Filialei și Subfilialelor, pentru nivelul ridicat al manifestărilor dedicate Zilei Armatei Române. Adresez de asemenea felicitări și urări de sănătate și putere camarazilor avansați în grad, care își dedică o parte din timpul lor pentru activitățile asociației, fiind printre cei mai buni membri ai noștri. La mulți ani tuturor!”.

GLORIE ȘI SLAVĂ OSTAȘILOR ARMATEI ROMÂNIEI!

Mr.(r) Dorin Ocneriu

Previous Article
Next Article