Filiala Județeană ZIRIDAVA Arad a A.N.C.M.R.R

ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI – SĂRBĂTORITĂ CU FAST LA ARAD

Autoritățile publice arădene, în colaborare cu structurile M.Ap.N. și ale M.A.I., au organizat o frumoasă sărbătoare cu ocazia Zilei Naționale a României – 1 Decembrie.

Ceremonialurile militare și religioase au început vineri dimineața în Cimitirul Eternitatea din municipiu, unde s-a ținut un parastas de pomenire și au fost depuse coroane de flori la mormintele marilor bărbați ai Aradului, făuritori ai Marii Uniri: Vasile Goldiș, Ștefan Cicio Pop și Ioan Suciu.

Al doilea moment festiv s-a petrecut la Monumentul Ostașilor Români din Piața Avram Iancu, unde ÎPS Timotei și soborul de preoți au săvârșit slujba de pomenire a eroilor neamului, apoi prefectul Florentina Horgea a dat citire Mesajului de Ziua Națională adresat de premierul Mihai Tudose, iar subprefectul Vasilică Damian (fost cadru militar, membru al Filialei noastre) a prezentat Mesajul Ministrului de Interne Carmen Dan.

Călin Bibarț, viceprimarul municipiului Arad și Sergiu Bâlcea, vicepreședintele Consilului Județean Arad, au adresat mulțimii adunate cuvinte înălțătoare ocazionate de această mare sărbătoare a românilor de pretutindeni.

Manifestarea a continuat cu un frumos spectacol de muzică patriotică și dansuri populare românești, susținut de îndrăgitul interpret Radu Ciordaș și de formații de dansuri populare ale elevilor de la școlile arădene.

Depunerea de coroane de flori a adus cu pioșenie la picioarele monumentului deputații de Arad din Parlamentul României, reprezentanții autorităților publice locale, militari activi și rezerviști, veterani de război, cultele religioase, elita universitară arădeană, asociațiile de revoluționari și activiștii principalelor partide politice arădene.

Defilarea Drapelului Batalionului 191 Infanterie și a Gărzii de Onoare compusă din trei plutoane ale Armatei, Jandarmeriei și I.S.U. a încheiat apoteotic o emoționantă manifestare a iubirii de țară, la care au participat foarte mulți cetățeni de toate vârstele.

Membrii Filialei Județene „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R. au participat în număr mare la manifestări, fiind invitați ca parteneri ai instituțiilor administrației publice locale. Am depus coroane la mormintele corifeilor Marii Uniri și la Monumentul Ostașilor Români, iar după-amiaza, o delegație a Filialei în frunte cu președintele gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea, a participat la sărbătoarea Zilei Naționale a României în comuna Târnova din județul Arad, la invitația primarului Florin Farcașiu. Aici, în cadrul adunării populare din centrul comunei, președintele Filialei a susținut o mișcătoare cuvântare cu privire la locul și rolul armatei române și al Gărzilor Naționale Române din Ardeal pentru înfăptuirea și apărarea Marii Uniri.

Ziua de 1 decembrie este cea mai apropiată zi de sufletul românilor. Ea ne-a adus unirea demult visată și dorită, ea ne-a adus apropierea tuturor locuitorilor din țările românești, ținute departe una de alta de vicisitudinile vremurilor. Vă mulțumesc că ați fost astăzi alături de noi la sărbătoarea națională. Armata, biserica, școala – iată stâlpii pereni și de nezdruncinat ai comunităților românești, pe care nu trebuie niciodată să-i neglijeze autoritățile vremelnice aflate la conducere” a declarat primarul comunei Târnova, Florin Farcașiu.

Gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea a răspuns: „Vă mulțumim pentru invitație și, mai ales, vă mulțumim că ați organizat această frumoasă manifestare patriotică. Ați arătat prin asta că nu doar în marile orașe, în marile garnizoane, cu defilări de trupe și tehnică militară, cu cuvântări grandioase, cu salve de tun și cu focuri de artificii se sărbătorește ziua României. Aici, la țară, în localitățile mici, oamenii simt patriotismul cu inima și cu sufletul, ei știu din pozele îngălbenite în rama icoanelor cine le sunt eroii – moși, strămoși, bunici, tați, soți, fii sau frați – căzuți cu arma în mână pentru libertatea și întregirea patriei române. Dumnezeu să vă dea zile multe, să mai organizați sărbători dedicate neamului și eroilor, iar noi vom veni bucuroși să sărbătorim împreună cu dvs. La mulți ani, români de pretutindeni! La mulți ani, România!”.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

Previous Article
Next Article