Filiala Județeană „Ziridava” Arad

ZIUA UNIRII LA ARAD

Filiala Județeană ZIRIDAVA Arad a A.N.C.M.R.R. a sărbătorit Unirea de la 24 ianuarie 1859, în cadrul unei ample festivități desfășurată în centrul municipiului Arad. Au participat delegații ale Prefecturii Arad în frunte cu prefectul Cosmin Pribac, Consiliului Județean Arad în frunte cu președintele Iustin Cionca, Centrului Militar Județean Arad în frunte cu comandantul col. Relu Burtea, Batalionului 191 Infanterie „Col. Radu Golescu” în frunte cu comandantul lt.col. Claudiu Topor,  reprezentanți ai Ambasadei R.P. Chineze în România, ai Primăriei Arad, IJSU, Jandarmeriei, Poliției, ANVR, AN Cultul Eroilor-Regina Maria, instituțiilor de cultură și învățământ, asociațiilor de revolutionari și un numeros public.

După intonarea Imnului de Stat a avut loc slujba religioasă săvârșită de ÎPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, împreună cu arhidiaconul Tiberiu Ardelean și cu preotul militar Adrian David, urmată de cuvântul de înțelepciune și aducere-aminte a faptelor Unirii, rostit de IPS Timotei. Despre conjunctura realizării de către popor a unirii Principatelor și despre rolul intelectualilor patrioți în înfăptuirea acestui act de mare însemnătate a vorbit muzeograful Bogdan Ivașcu de la Complexul Muzeal Arad.

În final, întreaga asistență s-a prins în horă, pe acordurile nemuritoare ale îndrăgitului cântec HORA UNIRII.

Mulțumesc arădenilor care au participat în număr mare la această frumoasă sărbătoare, care celebrează 158 de ani de când s-a făurit, pentru prima dată, statul modern român”. (Iustin Cionca, președintele CJA)

Armata cinstește faptele mărețe ale înaintașilor, între care strălucește ca un far Unirea de la 24 ianuarie 1859. Să nu uităm că Domnul Unirii, Alexandru Ioan Cuza, a fost colonel în armata Moldovei, iar consolidarea unirii Principatelor și reformele de unificare care au urmat sunt rodul iubirii de țară și devotamentului domnitorului ales de popor” (Gl.mr.r. Vasile-Ionel Heredea, președintele Filialei ZIRIDAVA Arad a A.N.C.M.R.R.)

Mr.(r) Dorin Ocneriu

1. Se intoneaz-â Imnul Rom+óniei 2. Slujba religioas-â 3. Vorbe+Öte muzeograful Bogdan Iva+Öcu 4. Ambasada Chinei reprezentat-â la Arad 5. Hora Unirii la Arad 6. Hai s-â d-âm m+ón-â cu m+ón-â, cei cu inima rom+ón-â. 7. Armata +Öi poporul Sarbatorim Unirea

 

Previous Article
Next Article