Filiala Județeana „Ziridava” Arad

ZIUA NAȚIONALĂ – SĂRBĂTORITĂ LA ARAD CU MARE FAST
1 Decembrie – Ziua Națională a României – a fost sărbătorită de autoritățile publice arădene, de armata activă și de rezervă, de instituțiile publice și de cetățeni printr-o amplă suită de manifestări cultural-științifice, militare, religioase și artistice prin care s-a omagiat Marea Unire de la 1918 și lupta întregii societăți românești, în anii care au urmat, pentru apărarea și desăvârșirea unirii românilor într-un singur stat mare și independent.

Timp de mai multe zile au avut loc o serie de conferințe și alte evenimente istorico-științifice, care au adus în lumină acțiuni, oameni și fapte de acum 100 de ani.

În ziua de 30 noiembrie a avut loc o mare Paradă a Portului Popular, tineri din aproape toate orașele și comunele județului, îmbrăcați în straie populare românești și însoțiți de muzicanți defilând prin municipiu până în fața Palatului Administrativ, unde a avut loc un frumos spectacol de muzică populară.

Apogeul manifestărilor s-a consemnat în ziua de 1 Decembrie. La orele dimineții, la Crucea Martirilor din Parcul Eminescu au fost comemorați eroii martiri din Arad și din județ, morți în diverse locuri și împrejurări ce au legătură cu Marea Unire. Apoi în centrul Aradului a avut loc adunarea festivă dedicată celei de-a 101-a aniversări a făuririi Statului Unitar Român, urmată de o paradă de mari proporții, efectuată de unități ale Armatei, Poliției, Jandarmeriei, I.S.U., Poliției de Frontieră, Poliției Penitenciarelor și alte structuri militarizate, cu tehnica de luptă din dotare.

La amiază a avut loc parastasul de pomenire a corifeilor arădeni ai Marii Uniri – Vasile Goldiș, Ștefan Cicio Pop, Ioan Suciu, Ion Flueraș – oficiat la mormintele acestora din Cimitirul Eternitatea de ÎPS Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului, în fruntea unui sobor de preoți.

La manifestările din municipiul de pe Mureș au participat parlamentari de Arad, reprezentanți ai prefecturii, primăriei, Consiliului Județean, consilieri județeni și municipali, primari de orașe și comune, reprezentanți ai Armatei și structurilor M.A.I. din teritoriu, reprezentanți ai asociațiilor de revoluționari, ai mediului universitar și școlar, ai mediului de afaceri, ai cultelor religioase, ai partidelor politice precum și foarte mulți cetățeni din municipiu și din județ.

Armata a avut un rol central în organizarea și desfășurarea manifestărilor aniversare, sub conducerea și coordonarea lt.col. Mihai Ioniță – comandantului Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” și al Garnizoanei Arad – sprijinit de întreg personalul unității dar și de Centrul Militar Județean Arad, comandant lt.col. Ciprian Filimon. Frumoasă a fost și prestația Fanfarei Brigăzii 18 „Decebal” din Timișoara dirijată de cpt. Fănel Constantin.

O prezență semnificativă și un aport important și-au adus rezerviștii militari din filialele Arad ale A.N.C.M.R.R., A.N.V.R. și A.N. „Cultul Eroilor-Regina Maria”, conduși de președinții gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea și col.(r) Sandu Crișan.

Seara, pe străzile Aradului a avut loc o încântătoare retragere cu torțe a militarilor Batalionului 191 Infanterie, în aplauzele numerosului public ieșit la promenadă într-o senină zi de început de iarnă.

Ziua Națională a României ne oferă ocazia să sărbătorim un eveniment de maximă importanță al istoriei naționale, dar îndeosebi să ne gândim mai mult la datoria noastră față de înaintași, cărora trebuie să le cinstim memoria. Dar, mai ales, avem o datorie față de urmași, cărora trebuie să le lăsăm moștenire o țară mare, bogată și prosperă, așa cum și-au dorit-o cei care au înfăptuit România Mare” declară președintele Filialei Județene „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R., gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

Previous Article
Next Article