Filiala Județeana „Ziridava” Arad

CINSTIREA EROILOR „DETAȘAMENTULUI PĂULIȘ”

La 75 de ani de la luptele de la Defileul Mureșului și din Podgoria Aradului, în care bravii ofițeri, subofițeri, elevi și soldați din Școala de Subofițeri de Infanterie Rezervă Radna, din Batalionul 1 al Regimentului 96 Infanterie și din Divizionul 61 Artilerie Grea au oprit cu piepturile lor tinere puhoiul horthyst care ne invadase țara, pe locurile de pioasă aducere-aminte s-a desfășurat duminică, 15 septembrie 2019, o amplă suită de manifestări militare, religioase, culturale și educative, prin care urmașii de azi ai eroilor și veteranilor „Detașamentului Păuliș” au adus prinos de recunoștință faptelor de glorie ale înaintașilor.

Pomenirea celor căzuți în luptele din perioada 13-20 septembrie 1944 a debutat cu un ceremonial la bustul căpitanului erou Ioan Fătu din centrul comunei Păuliș, apoi la Cimitirul Eroilor din Radna-Lipova, unde s-a slujit parastasul de pomenire a eroilor elevi ai Școlii de la Radna, în mijlocul celor 47 de morminte în care odihnesc întru slavă veșnică eroul căpitan Ioan Fătu, eroii sublocotenenți Darius Popescu și Gheorghe Cizmaru, sergentul-major erou Ernest Bicha, eroina sergent Elena Chiriță și 42 de elevi căzuți cu arma în mână în încleștarea cu dușmanul.

A urmat apoi slujba de pomenire săvârșită în biserica ortodoxă din comuna Păuliș de ÎPS Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului, în fruntea unui numeros sobor de preoți din Protopopiatul Lipova.

În același timp, la biserica din Miniș avea loc un parastas și sfințirea unei troițe dedicată eroilor neamului, servicii oficiate de PS Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, împreună cu preoții acelei biserici, urmând apoi un emoționant moment literar-istoric, în cadrul căruia profesorii Emilian-Puiu și Victor Valea, Virgiliu Bradin, Ioan Tuleu, preotul paroh Valentin Săvușcă și col.(r) Sandu Crișan au evocat momente înălțătoare din istoria localității și din trecutul de luptă al locuitorilor acestor meleaguri.

Punctul culminant al sărbătorii s-a desfășurat la impozantul Monument al Eroilor Detașamentului Păuliș de pe DN 7, unde au participat invitați de seamă: deputații de Arad Dorel Căprar și Florin Tripa, prefectul Florentina Horgea și subprefectul Vasilică Damian, administratorul public al județului Arad Gheorghe Stoian, primarii din Păuliș – Ioan Turcin și Ghioroc – Corneliu Popi-Morodan, consilieri județeni și locali, comandantul garnizoanei Arad – lt.col. Mihai Ioniță, reprezentantul CMJ Arad – lt.col. Dan Mărgărint, alți oameni de seamă din administrația publică și din mediul cultural, economic și universitar arădean.

Din partea ANCMRR – Filiala „Ziridava” Arad, a participat o numeroasă delegație în frunte cu președintele gl.mr.(r) Vasile Ionel Heredea, de asemenea delegații ale filialelor și subfilialelor Argeș, Timiș, Mureș, Ineu, Lipova. Din partea filialelor județene Arad ale ANVR și AN „Cultul Eroilor-Regina Maria” au fost prezente delegații conduse de președinții col.(r) Sandu Crișan și col.(r) Constantin Bursa, precum și delegații ale ANCE-RM Argeș și Lugoj.

Doar doi veterani de război au putut veni să-și comemoreze camarazii: Nicolae Streian din Lugoj și Artemiu Șimonca din Arad, aflați la vârsta unei adânci senectuți, măcinați de neputințe, dar încă vibrând la amintirea anilor de sânge și foc trăiți cu arma în mână. Exemplul lor de devotament față de patrie și popor se sădește însă la tânăra generație, printre numeroșii tineri prezenți la manifestări fiind doi emblematici pentru dăinuirea și memoria glorioasă a neamului românesc: Adriana Chiriță – strănepoata eroinei sergent Elena Chiriță, precum și Ștefan Șimonca-Oprița – nepotul veteranului Artemiu Șimonca.

După slujba de pomenire a eroilor, ÎPS Timotei a adresat un cuvânt de înțelepciune și aducere-aminte pentru eroii care au căzut în acele lupte „Dar nu putem spune că acei bravi tineri au căzut, ci ei s-au înălțat, prin jertfa supremă făcută pentru apărarea pământului strămoșesc”. Au urmat cuvântările rostite de prefectul Florentina Horgea și primarul Ioan Turcin, oficiali care au înmânat Diplome de Onoare veteranilor prezenți la festivitate. Ștefan Alexandrescu, președintele ANCE-RM Argeș, a înmânat diplome omagiale și medalii centenare prefectului de Arad, primarului din Păuliș și președintelui Filialei „Ziridava” a ANCMRR.

Frumoase momente artistice au prezentat elevii școlii din Păuliș, Corul Veteranilor „Mihai Viteazul” din Pitești și violonistul Ștefan Șimonca-Oprița.

A urmat depunerea de coroane de flori la picioarele monumentului, iar defilarea Drapelului și Gărzii de Onoare de la Batalionul 191 Infanterie „Col. Radu Golescu” din Arad și a Fanfarei Brigăzii 18 „Decebal” din Timișoara au încheiat apoteotic o zi plină de simțire patriotică, de respect și neuitare pentru eroii „Detașamentului Păuliș”.

GLORIE ETERNĂ ȘI RECUNOȘTINȚĂ VEȘNICĂ EROILOR PATRIEI!

Mr.(r) Dorin Ocneriu

 

Previous Article
Next Article