Filiala Județeană Galați a ANCMRR ,,A.I.Cuza”

Nava școală ”Mircea” a Forțelor Navale Române a împlinit în acest an 80 de ani de la lansare, fiind construită în Șantierele navale Blohm und Voss din Hamburg. Recent s-a înapoiat dintr-un marș aniversar făcut pe Marea Neagră, Marea Mediterană și Oceanul Atlantic, până la Hamburg și înapoi, dovedind pe lângă interesanta și frumoasa construcție, o vigoare și tinerețe necontestabilă, marșul încheindu-se în siguranță și cu laude în presa străină și de la comunitățile vizitate pe continent. Statul Major al Forțelor Navale a decis   să se continue anul aniversar cu un marș de instrucție și promovare pe fluviul Dunărea, cu opriri la Sulina, Tulcea, Galați și Brăila.

Pe 17sepmbrie 2019, N.Ș. ”Mircea ”a acostat la orele 17.00 la pontonul AFDJ, în zona Palatului Navigaţiei din Galați, fiind primit sărbătorește, cu fanfara, oficialitățile locale, militari, preoți și peste 1000 de gălățeni. După acostare a avut loc o ceremonie militară, în cadrul căreia Comandantul Flotilei de Dunăre, contraamiralul Rogozan Cornel și comandantul navei, comandorul Mircea Târhoacă au salutat publicul și autoritățile, pe fondul muzical susținut de fanfara Forțelor Navale Române. La bord au fost invitați mai întâi reprezentanții unor instituții și autorități publice, presa, militari în rezervă marinari, preoți și elevi de la seminarul teologic, ultimii efectuând un ceremonial religios, în frunte cu IPS Casian Arhiepiscopul Dunării de Jos. La bordul navei, alături de echipaj participă studenți ai Academiei Navale, elevi ai Școlii de Maiștri Militari de Marină și cadeți de la Colegiul Național Al.I. Cuza din Constanța.

Pe lângă vizita la bordul navei, specialiști ai FNR prezintă publicului interesat oferta educațională a celor 3 instituții de învățământ militar de marină, trezind interesul a numeroși tineri sau părinți care ar dori să îndrume pașii către acest domeniu. Iar cu o astfel de navă legendară a Marinei Militare, cu echipajul ei trecut prin multe încercări pe mările și oceanele lumii, există toate șansele ca o parte din acești tineri să devină după un număr de ani navigatori și apărători ai fruntariilor albastre ale României.

Nava Școală ”Mircea” a putut fi vizitată  pe 18 septembrie în portul Galați, între orele 09-13.00 și 15.00- 19.00, urmând ca joi, 19 septembrie, să plece către Brăila, pe al cărei șantier a fost reparată ultima oară, cu ceva peste 20 de ani în urmă. Această escală la Galați este prima după cei 80 de ani și de aceea a stârnit un deosebit interes, amintiri ale celor care au mai văzut-o la Constanța ori chiar au servit în armată la bordul său. Multe persoane în vârstă comentau frumos despre forțele navale, fiind și mândri că România mai are măcar o flotă militară, cu această navă-școală veteran al valurilor, dacă flotă comercială nu mai există, după ce în 1989 era a patra din Europa.

Nava Școală ”Mircea” este a doua cu acest nume, fiind lansată la apă în 1939, cu fonduri obținute din subscripții publice și donații, fiind botezată după numele domnitorului Mircea cel Bătrân, cel care a întins hotarele Țării Românești până la Marea cea mare (Neagră) și a stăpânit cu folos pentru români Dunărea și gurile sale de vărsare în mare.

De la Galaţi, nava va desfășura la Brăila un program similar, după care se va întoarce la Constanța, Acolo, echipajul va începe pregătirile deoarece se intenționează organizarea celui mai mare marș din istoria sa, o călătorie în jurul lumii, care se va desfăşura în anii 2021 şi 2022.

”Bun cart înainte!” echipajului, ”La mulți ani!” și ”Vânt bun din pupa!” navei din partea gălățenilor, care au avut bucuria și privilegiul să vadă la ei acasă celebra Navă Școală ”Mircea”, mândria Marinei militare și ambasador onorific al României pe apele mărilor și oceanelor lumii.

Nava a fost vizitată și de numeroși militari în rezervă și în retragere ori veterani membri ai filialelor gălățene ale ANCMRR, ANCERM și LIga Navală Română

Cdor (r) Constantin Asofronie

Previous Article
Next Article