Filiala Județeană „ZIRIDAVA” Arad

ȘEDINȚA COMITETULUI DE CONDUCERE AL FILIALEI JUDEȚENE „ZIRIDAVA” ARAD A A.N.C.M.R.R.

 Joi, 29 noiembrie 2018 a avut loc ultima ședință din acest an a Comitetului de conducere al Filialei Județene „Ziridava” Arad a A.N.C.M.R.R. și a filialelor partenere „Zărandul” A.N.V.R. și „Avram Iancu” Cultul Eroilor – Regina Maria.

După intonarea Imnului de Stat al României și verificarea prezenței (3 absenți motivat), președintele Filialei, gl.mr. (r) Vasile Ionel Heredea, a prezentat Raportul Biroului Executiv cu privire la activitatea desfășurată de la ultima ședință de Comitet și până acum, în prag de Zi Națională și de final de an 2018. A mai făcut apoi o binevenită și foarte documentată informare cu privire la lucrările Conferinței Naționale Extraodinare a A.N.C.M.R.R., la care a participat alături de conducerea centrală, de președinții celor 48 de filiale (42 județene, 6 de de sector bucureștean) și de invitații la Conferință (reprezentanți ai asociațiilor de rezerviști din cadrul Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, reprezentanți ai Președinției, Parlamentului și Ministerului Apărării, ai A.N.V.R. și ai altor instituții și organisme cu care conlucrăm spre binele rezerviștilor militari și, în general, al cetățenilor patriei). A reieșit din informare că s-au produs modificări la Statut, se continuă lupta instituțională pentru drepturile militarilor cu factorii decidenți și este nevoie de unitate în acest demers deosebit de greu și de anevoios. A transmis mulțumirile conducerii centrale a A.N.C.M.R.R., pentru modul în care filiala arădeană se implică în activitățile asociației, președintele gl.lt.(r) Neculai Băhnăreanu considerând Aradul drept „filiala unde s-a deschis calea noastră spre colaborarea externă”. Un caz aparte prezentat de președintele arădean în fața Conferinței Naționale a fost (și este) situația fostei Subfiliale de la Ineu, care s-a înscris la Judecătorie ca filială independentă, destituind președintele ales cu un an în urmă și ieșind de sub jurisdicția Filialei Județene. Conferința Națională a apreciat ca intolerabilă această situație, de fragmentare nestatutară a componentelor teritoriale ale A.N.C.M.R.R și a transmis Ineului și altor trei cazuri similare din alte județe să se conformeze de urgență Statutlui A.N.C.M.R.R.

După această informare a urmat raportul fiecărui responsabil de departament din cadrul Biroului Filialei (Secretariat – prim vicepreședinte col.r. Sandu Crișan, Logistic -plt.adj.pr.r. Manole Nicodim, Financiar – col.r. Alexa Vasile și col.r. Arion Vasile, Relații Publice și Mass Media – mr.r. Dorin Ocneriu, Relații Externe – lt.col.r. Chiș Alexandru, Cultură-Turism – col.r. Constantin Bursa), de asemenea și președinții de subfiliale (Lipova – col.r. Ion Nedelcea, Ineu – mr.r. Octavian Dămoc – ) din toate reieșind o bogată activitate în slujba membrilor asociației și pentru îndeplinirea devizei, scopului și a obiectivelor asociației, toate în deplină concordanță cu prevederile legale și statutare. De asemenea, a fost evidențiat modul în care se face vizibilă activitatea filialei prin vectori de imagine proprii (revista STINDARD ajunsă la nr 12 și pagina de facebook) sau prin materiale trimise la site-ul ancmrr.ro, la revista Rezerva Oștirii Române și la publicațiile civile locale. Un alt aspect benefic asociației îl reprezintă colaborarea cu diferite personalități cultural-literare, pentru publicarea unor mărturii și documente de reală importanță istoriografică, exemplificând prin cartea ”De ce a intrat România în război”, autor acad. Ioan Ursu, apărută la Paris în 1918, acum tradusă și reeditată la Arad de un grup de cercetători militari sub coordonarea președintelui Filialei, gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea.

Președinții filialelor județene A.N.V.R. și A.N. „Cultul Eroilor Regina Maria” – col.(r) Sandu Crișan respectiv col.(r) Constantin Bursa – au evidențiat rolul determinant pe care îl are, în activitatea lor, colaborarea îndeaproape cu filiala ZIRIDAVA, practic toate acțiunile fiind organizate și duse la îndeplinire în comun, iar organele de conducere sunt îndeplinite de rezerviști militari membri ai filialei ZIRIDAVA.

La DIVERSE s-au discutat propunerile de activități pentru anul 2019, alocarea de fonduri pentru diferite cheltuieli necesare, continuarea colaborării cu partenerii interni (primării, consilii județene și locale, instituții de învățământ, cultură, economice, sociale, etc.) și externi (Ungaria, Croația, Turcia, Italia), continuarea publicării articolelor în mass-media, sprijin pentru cei care scriu cărți cu tematică militar-patriotică.

Membrii Comitetului au aprobat în unanimitate documentele prezentate, la final președintele înmânând distincții aniversare și de merit membrilor Comitetului.

„Sunt bucuros că am avut un an plin de realizări, pe toate planurile. Pentru rezerviștii militari și pentru veteranii de război din municipiul și județul Arad suntem o rază de lumină, în umbra rece și dezinteresată în care ne zbatem cu toții pe plan social. Să nu-i dezamăgim, să le oferim și în anul care vine speranța la mai bine și încrederea că au la Cercul Militar niște camarazi hotărâți și dârji, care le apără interesele legitime, le cinstesc munca de o viață și sacrificiile pentru Armata Română. LA MULȚI ANI ȘI SĂRBĂTORI FERICITE, DRAGI CAMARAZI!”  a rostit la final președintele Filialei, gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

Previous Article
Next Article