Filiala Județeană „ZIRIDAVA” Arad

ZIUA NAȚIONALĂ  SĂRBĂTORITĂ CU MARE FAST LA ARAD ARMATA ACTIVĂ, REZERVA ARMATEI ȘI VETERANII DE RĂZBOI  ÎN PRIM-PLANUL SĂRBĂTORII

Manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie – Ziua Națională a României – s-au bucurat la Arad de un mare aflux de cetățeni de toate vârstele, care au fost martorii unor evenimente demne de Anul Centenar al Marii Uniri și de rolul major pe care Aradul l-a avut în desăvârșirea României Mari.

În data de 30 noiembrie, cu ocazia dezvelirii Grupului Statuar „Porțile Unirii” și a concertului aniversar „Bucium din Arad către tot Ardealul”, pe scena amplasată pe platoul din fața Palatului Administrativ, primarul Gheorghe Falcă a primit de la președintele Filialei Județene „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R. – general maior (r) Vasile-Ionel Heredea, un Drapel Tricolor Aniversar, dedicat Centenarului Marii Uniri 1918-2018, ca semn de neșters pentru contribuția armatei și a Aradului la realizarea unității depline a tuturor românilor.

Românii nu uită rolul armatei în această măreață înfăptuire, despre care marele Nicolae Iorga a spus: unirea s-a făcut sub pavăza baionetelor armatei române” a spus generalul, înmânând drapelul primarului Aradului.
Acesta a primit drapelul, l-a desfășurat și a declarat în fața celor 1228 de oameni (cifră simbolică!) veniți să serbeze Centenarul în centrul municipiului reședință de județ: „La Arad s-a elaborat și s-a pus în aplicare programul unirii, care s-a înfăptuit la Alba Iulia. Armata a fost chemată apoi să apere unirea și aceasta – prin Gărzile Naționale Române și prin trupele regale – a apărat-o cu dârzenie, mulți ostași făcând suprema jertfă împotriva bolșevicilor lui Bela Kun veniți să rupă Ardealul din trupul României în anul 1919. Voi depune acest sfânt drapel la Muzeul Aradului, spre a sta drept martor al Anului Centenar pentru generațiile viitoare”.
Cu această ocazie, generalul a primit de la primar distincția „Crucea Centenar” ca semn de respect pentru armata română – activă, de rezervă și veteranii de război.
Orchestra și solistul Marius Ciprian Pop au intonat apoi o serie de cântece patriotice, iar cei prezenți s-au prins într-o mare Horă a Unirii.
În data de 1 decembrie, la orele dimineții, Crucea Martirilor din Parcul Eminescu a fost locul unde ÎPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, împreună cu un sobor de preoți a săvârșit slujba de pomenire a eroilor jertfiți pe câmpul de luptă pentru pământul românesc. După cuvântul de înțelepciune al arhiepiscopului s-au depus coroane de flori din partea Senatului (senatorul de Arad Mihai Fifor, fost ministru al Apărării) și Camerei Deputaților (deputatul de Arad Dorel Căprar, președintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților), a Comenduirii garnizoanei Arad și a Batalionului Mixt Româno-Maghiar de Menținere a Păcii, a Filialelor Județene ale A.N.C.M.R.R., A.N.V.R. și A.N. „Cultul Eroilor Regina Maria”, din partea revoluționarilor din 1989, a universităților arădene, a partidelor politice și a altor instituții și organizații civice.

A urmat o mare adunare populară în fața Palatului Administrativ arădean, unde Florentina Horgea – prefectul Județului Arad – a dat citire Mesajului Primului Ministru al României, iar comisarul șef Ioan Tamaș pe cel al Ministrului de Interne. Alocuțiuni dedicate Anului Centenar au mai rostit viceprimarul Călin Bibarț și vicepreședintele Consiliului Județean Sergiu Bîlcea.

Formațiile muzicale și soliști cunoscuți au susținut emoționante momente muzicale cu cântece patriotice, acompaniați de fanfara Brigăzii 18 Decebal din Timișoara.

Parada militară cu personal și tehnică din dotarea trupelor M.Ap.N. și M.A.I. a stârnit ropote de aplauze, demonstrând prin forța unită a detașamentelor că România e capabilă să răspundă oricăror solicitări de ordin militar sau pentru protecția populației și bunurilor împotriva oricăror amenințări.

La orele amiezii, la cimitirul Eternitatea a avut loc un parastas de pomenire și depunerea de coroane de flori la mormintele marilor corifei arădeni ai Unirii, Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop și Ioan Suciu.

Sărbătoarea de 1 decembrie s-a încheiat apoteotic târziu în noapte, printr-o spectaculoasă retragerea cu torțe pe care militarii arădeni au desfășurat-o pe străzile orașului, însoțiți de muzică patriotică și de flash-urile sutelor de blitz-uri care imortalizau momentul magic. Iar pe cerul Aradului mii de artificii își expandau efemerele sclipiri, așa cum efemere au fost și încercările dușmanilor de a ne rupe unitatea de nezdruncinat, apărată cu sângele eroilor Armatei Române.
TRĂIASCĂ ROMÂNIA ÎNTREGITĂ!

Mr.(r) Dorin Ocneriu

 

Previous Article
Next Article