Filiala Județeană „ZIRIDAVA” Arad

CENTRUL MILITAR JUDEȚEAN ARAD – 50 DE ANI DE LA ÎNFIINȚARE

A trecut o jumătate de secol de la înființarea centrelor militare județene, ca structuri teritoriale ale Ministerului Apărării Naționale, odată cu noua organizare administrativ-teritorială a României din anul 1968, când s-a trecut de la regiuni la județe.  În sarcina centrelor militare județene au stat și stau în continuare evidența și asigurarea completării cu resurse materiale și umane la mobilizare, promovarea profesiei militare în rândul tinerilor, soluționarea cererilor rezerviștilor militari și ale veteranilor de război, sprijinirea activității asociațiilor acestora, asigurarea comenzii garnizoanelor, desfășurarea ceremonialurilor aniversare și comemorative, etc. Activitatea CMJ este foarte importantă și impactul social al acestei structuri militare este unul foarte mare, astfel încât se poate spune că C.M.J. este una dintre cele mai importante instituții militare de pe teritoriul patriei noastre, interfață a M.Ap.N. cu societatea civilă.

În data de 22 februarie 2018 comanda și personalul C.M.J. Arad au organizat o frumoasă sărbătoare cu ocazia împlinirii semicentenarului.

Prima parte a festivităților s-a derulat la sediul C.M.J. din strada Lucian Blaga, în prezența a numeroși invitați: președintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților Dorel Căprar, reprezentanți ai organelor administrației publice locale, foști comandanți ai C.M.J. Arad, cadre active și rezerviști militari, veterani de război, reprezentanți ai cultelor religioase, ai mediului școlar și universitar arădean, reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate ale statului, alte persoane importante din elita social-politică, administrativă și culturală a Aradului.

Comandantul C.M.J. Arad, col. Relu Burtea, a adresat cuvântul de salut, urmat de șeful de stat major, lt.col. Ciprian Filimon care, pe fondul unei proiecții video, a făcut o amplă prezentare a evoluției C.M.J. Arad de-a lungul anilor. Cuvinte de apreciere la adresa activității C.M.J. Arad au adresat deputatul Dorel Căprar,  prefectul Florentina Horgea, primarul Gheorghe Falcă, vicepreședintele Consiliului Județean Sergiu Bâlcea, col. Dan Ionescu-comandantul Brigăzii 18 Timișoara, lt.col. Claudiu Topor-comandantul Batalionului 191 Infanterie Arad, col. Mihaela Ionescu-șef de stat major al Centrului Militar Zonal Timiș, col.(r) Mircea Cosor-fost comandant al aceluiași comandament zonal și col.(r) Sandu Crișan, primvicepreședinte al Filialei Județene „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R., care a înmânat comandantului C.M.J. Arad placheta asociației și o diplomă aniversară.

Masa festivă care a avut loc în Sala Oglinzilor Cercului Militar Arad a fost prilejul cu care camarazi mai vechi și mai noi, mai tineri și mai bătrâni, au depănat amintiri din trecutul lor de cadre active sau de personal muncitor civil ai Centrului Militar Județean Arad. Antrenul muzical-coregrafic a fost asigurat de îndrăgiții soliști Alexandra și Lucian Drăgan și de formațiile de dans popular și dans modern ale Palatului Copiilor Arad, cu entertainment asigurat in deschiderea programului artistic, de valorosii pianisti ai Filarmonicii de Stat Arad Adriana şi Sorin Dogariu.

Text și foto mr.(r) Dorin Ocneriu

Previous Article
Next Article