Filiala Județeană „ZIRIDAVA” Arad

Semnal editorial

EVADAREA DIN TRECUT mărturii dintr-un secol zbuciumat

 Joi, 27 aprilie 2017, în preajma Zilei Veteranilor de Război din România, la Cercul Militar Arad a avut loc un eveniment de suflet la care au participat mulți membri ai Filialei Județene „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R. și ai Filialei Județene „ZĂRANDUL” Arad a A.N.V.R.: prezentarea cărții „EVADAREA DIN TRECUT mărturii dintr-un secol zbuciumat”, autor cpt.(r) prof. Ioan Valeriu Tuleu, cunoscut istoric și om de litere arădean.

Conform stilului prodigiosului scriitor, cunoscut din alte asemenea lucrări, cartea relatează narativ întâmplări din Al Doilea Război Mondial și din perioada comunistă, bazate exclusiv pe impresiile culese de autor de la cei care au trăit acele vremuri de cumpănă, când istovitorul conflict mondial, cu prieteni și dușmani (deveniți apoi dușmani și prieteni) i-a pus pe militarii, pe țăranii, pe meseriașii și pe intelectualii români în fața unor dileme existențiale cruciale. Mulți au căzut cu arma în mână pe Prut și pe Nistru, în Stepa Calmucă sau la Cotul Donului, apoi la Păuliș, pe Tisa sau în Munții Tatra. Cei care s-au întors au crezut că vor binemerita de la patrie. S-au trezit însă într-o lume cu valorile răsturnate, în care agoniseala le-a fost furată și ei   n-au mai avut voie să vorbească despre onoare, despre datorie și despre adevăr. Le-a rămas doar munca și înțelepciunea de a se adapta noilor cerințe. Le-au mai rămas și amintirile, de care nu i-a întrebat nimeni vreme de aproape jumătate de veac. A venit acum un profesor să-i întrebe cum le-a fost în război. Și izvorul de lacrimi și vorbe, de vorbe și lacrimi, a prins a curge nestăvilit, născând cărțile războiului prin care Ioan Valeriu Tuleu, ca un nou Demiurg, dă nemurire unor oameni și fapte pentru care timpul n-ar mai fi avut prea multă răbdare. Este un demers sacru, care face lumină în întuneric și recuperează ceva ce s-ar fi pierdut pentru totdeauna.

Impresii de la eveniment:

Gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea, președintele Filialei Județene „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R.: „Cei mai mulți dintre noi facem parte din generația de după război, pe care l-am cunoscut doar din cărțile de istorie și din povestirile celor bătrâni. Găsim în această carte lucruri noi, dar în același timp și lucruri știute, pentru că avem sau am avut cu toții în familie pe cineva mort sau întors de pe front. Dar nu ne-a rămas nimic de la ei, poate doar o poză sau o decorație. Efortul autorului de a scrie această carte este cu atât mai lăudabil, cu cât el a discutat personal cu veteranii, a parcurs la pas județul, i-a cunoscut la ei acasă și le-a cules impresiile necenzurate. Ei au trăit și au făurit istoria și este meritul autorului că a pus în pagină sentimentele lor”.

Col.(r) Ioan Gliga, președinte Filala Județeană ZĂRANDUL Arad a A.N.V.R.: “Emoționante și pline de învățăminte sunt amintirile veteranilor de război, luptătorilor anticomuniști, ale celor evadați din lumea comunistă, pe care profesorul Tuleu le-a salvat din negura uitării. Sunt în această carte pagini de istorie trăită de oameni simpli, care au participat la evenimentele grație cărora trăitorii de azi se pot bucura de pacea obținută cu atâta trudă și suferință”.

Col.(r) Horia Gana, poet, prozator, jurnalist: „Am citit această carte în lacrimi, cu un sentiment de vinovăție, generat de faptul că eu și generația mea nu ne-am interesat până acum despre soarta și drama veteranilor de război. Mult prea grăbiți în tumultul vieții personale, n-am acordat atenția cuvenită adevăraților făuritori ai victoriilor și adevăratelor victime ale înfrângerilor. Dar mai ales n-am reușit să empatizăm cu cei care, în loc să primească de la stat cinstea și aprecierea pe care le-ar fi meritat după venirea din război sau din prizonierat, au fost eliminați – fizic sau moral, instituțional sau patrimonial – din rândul claselor sociale din care proveneau, făcându-li-se uitate sacrificiul și suferințele. Cinste camaradului Ioan Tuleu pentru toate aceste dezvăluiri, care altfel s-ar fi pierdut odată cu plecarea lor dintre cei vii”.

Ioan Matiuț, poet, director Editura Mirador: „Editura arădeană MIRADOR a acceptat cu bucurie colaborarea cu colegul Ionică Tuleu, pentru o nouă carte dedicată eroilor și veteranilor de război. Nutrim cu toții un sentiment de respect pentru aceia care au luptat și s-au sacrificat pentru cei de azi și pentru cei care vor veni. Găsim în această carte o altfel de istorie, și asta pentru că însuși autorul este un altfel de istoric. El nu stă în birou sau în bibliotecă, să studieze documente și anale, ci merge direct la sursa evenimentelor descrise, la omul de 90 sau de 100 de ani din Șiria, din Berechiu, din Șeitin, din Șepreuș, din Cintei, de pe Valea Mureșului sau a Crișului, oriunde vreun bătrân mai poate spune ceva din război sau de pe vremea colectivizării. Aceste cărți-document vor fi fundamentale atunci când niciun martor ocular nu va mai fi printre cei vii”.

Col.(r) Ion Stăncioiu, scriitor:„Tradiția literară a armatei arădene continuă la modul superlativ, tinerii preluând ștafeta în mod armonios de la noi, cei mai în vârstă. Felicit pe profesorul Ioan Tuleu pentru modul exemplar în care se ocupă de memorialistica de război și de povestirile emoționante ale veteranilor. În curând, tot în acest spațiu cultural al Cercului Militar, îmi voi lansa și eu ultimul volum și vă invit pe toți la eveniment.

Cpt.(r) Ioan Valeriu Tuleu, istoric, jurnalist, scriitor: „Pe lângă sentimentul datoriei împlinite pe care-l am de fiecare dată când lansez o nouă carte dedicată veteranilor de război, am și un sentiment de regret: acela că nu am început mai devreme acest demers, că nu am găsit încă vii mai mulți veterani care să-și reverse prea-plinul sufletului lor îndelung ascuns. Am descoperit oameni foarte talentați în narațiune, care în alte condiții ar fi putut deveni ei înșiși scriitori. Povestit de ei, războiul are o altă față, proprie fiecăruia. Ce m-a frapat la toți cei cu care am stat de vorbă este lipsa dușmăniei sau a urii față de inamici. Îi priveau pe adversarii lor ca pe niște victime ale ideologiei, ale fanatismului, poate chiar ale nebuniei conducătorilor de țări, care au asmuțit popoarele spre distrugere. Acest umanism pur i-a făcut să treacă senini peste toate greutățile din război și din vremurile care au urmat. Nu sunt la ultima carte, voi lucra în continuare pentru a aduce la lumină oameni și trăiri inedite, pentru a recupera cât se mai poate din adevărul păstrat in adâncul acestor ființe omenești multîncercate de vicisitudinile secolului XX”.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

DSCN0591 DSCN0616 DSCN0617 DSCN0622

Previous Article
Next Article