Filiala Județeană Tulcea ,,Contraamiral IACOB BALAN” a ANCMRR ,,Alexandru Ioan Cuza”

SĂRBĂTORIREA  ZILEI  DRAPELULUI   NAȚIONAL LA TULCEA

   Cu toate că oficial, Tricolorul a fost adoptat ca simbol al națiunii române in prima zi a victoriei revoluției burghezo-democratice 14/26 iunie 1848 și la instaurarea Guvernului provizoriu de la București s-a promulgat decretul nr.1 de instituire a drapelului național, prima dată, totuși, steagul românesc a fluturat pe catargele corăbiilor oștirii (roșu galben și albastru cu un vultur la mijloc) și a celor negustorești (galben si roșu), când domnitorul Tării Românești, Alexandru Ghica a obținut învoirea pentru aceasta, de la otomani in anul 1834.  Din unele surse s-a aflat că tricolorul românesc ar fi fluturat prima data pe 29 iulie 1839 pe muntele Pleșuva.

Ziua Drapelului Național a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluționar a decretat că Tricolorul – roșu, galben și albastru – să reprezinte steagul național al tuturor românilor.

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998.

Drapelul României se arborează în mod permanent pe edificiile şi în sediile autorităţilor şi instituţiilor publice, la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al instituţiilor de învăţământ şi cultură, la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi la aeroporturile cu trafic internaţional şi ca pavilion (drapel) pentru navele de orice fel şi alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc.

Drapelul României se arboreaza temporar cu prilejul Zilei Naţionale a României şi al altor sărbători naţionale, cu ocazia festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter local, naţional şi internaţional, cu prilejul vizitelor oficiale întreprinse în România de şefi de stat şi de guvern, sau de alte înalte personalităţi politice, sau în cazul unor ceremonii militare, competiţii sportive, ori în timpul campaniilor electorale.

Desigur nu este cazul să prezint ce inseamnă pierderea Drapelului de Luptă, pentru a arîta însemnătatea deosebită a acestuia, fiecare dintre dumneavoastră, cunoscând foarte bine semnificația lui.

Și în Garnizoana Tulcea, ca in toate Garnizoanele din țară, a avut loc un ceremonial militar – religios cu prilejul acestei sărbători.

La Ceremonial, în prezenta prefectului – dl. Lucian Furdui si a comandantului Garnizoanei – dl.cdor. Antonel Vatamanu, au participat Vasile Strat – administratorul C.J. Tulcea, Petre Marinescu – viceprimar municipiu, șefi de formațiuni și comandanți de unități militare, Dan Ichim – director, căpitan șef port Tulcea, militari, reprezentanți ai administrației locale și ai unor partide politice, ai unor instituții, reprezentanți ai mass- media locale și nu în ultimul rând o delegație a  A.N.C.M.R.R.,,Alexandru Ioan Cuza”, filiala ,,Contraamiral IACOB BALAN” Tulcea, M.Ap.N. si M.I. din care au făcut parte printre alții,  col.(r.) Stroe Eugen, cdor. (r.) Romeo Stoica, col. (r.) Victor Ivan, cpt. cdor. (r.) Ovidiu Dumitrescu, col. (r.) Sava Serbencu, col. (r.) Gheorghe Milian, col. (r.) Ion Zugravescu, lt. col. (r.) Constantin Costan, M.M.pr. (r.) Ion Damian, Nicolae Spataru.

In cadrul Ceremonialului s-au ținut prelegeri de cei trei edili, s-a oficiat o slujbă religioasă de către doi preoți, unul fiind preotul de garnizoană Torino Dumitrele, a fost sfințit drapelul României și sărutat de către edili si comandantul Garnizoanei, Tricolorul fiind înălțat apoi la catarg în acordul Imnului de Stat. In incheiere, Garda de Onoare cu Drapelul de Lupta, a defilat prin fața mulțimii.

LA MULTI ANI ROMANIA!

  Consemneaza: cdor. (r.) Romeo Stoica,   Foto:  col. (r.) Sava Serbencu

Previous Article
Next Article