Filiala Județeană Tulcea ,,Contraamiral IACOB BALAN” a ANCMRR ,,Alexandru Ioan Cuza”

SARBATORIREA ZILEI INDEPENDENTEI DE STAT A ROMANIEI, ZILEI VICTORIEI IN CEL DE-AL DOILEA RAZBOI MONDIAL SI ZIUA EUROPEI – IN GARNIZOANA TULCEA

Ziua de 9 mai are pentru poporului român o triplă semnificaţie. Pe lângă Ziua Independenţei proclamată în 1877, românii sărbătoresc Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945, dar şi Ziua Europei.
În urmă cu 142 de ani, pe 9 Mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta. Intrată în război, în primăvara lui 1877, Armata română a triumfat pe câmpul de luptă, cucerind  pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Smârdan şi Vidin. Independenţa României a fost câştigată cu jertfa a peste 10.000 de ostaşi.  Mai bine de o jumătate de secol mai târziu, pe 9 mai 1945, românii au trăit bucuria capitulării celui de-al treilea Reich. Semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei a avut loc la cartierul general sovietic din Berlin. Astfel a luat sfârşit cel de-al II-lea Război Mondial pe continentul european.
Pe 9 mai este serbată şi Ziua Europei. În urmă cu 58 de ani, ministrul de Externe al Franţei, Robert Schuman, a propus Germaniei, dar şi altor state, să pună ?bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii?. Pe 18 aprilie 1951, şase state – Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda – au semnat Tratatul de la Paris privind prima dintre comunităţile europene, Comunitatea Economică a Cărbunelui şi Oţelului. Data de 9 mai a fost aleasă ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano în 1985.

Cu prilejul sarbatoririi acestor zile, in Garnizoana Tulcea  la Monumentul Independentei s-a desfasurat un ceremonial militar-religios  in prezenta mai multor oficialitati. Dupa ce vice-prefectul, dl. CORVIN BANGU, impreuna cu loctiitorul comandantului Garnizoanei, dl. cpt. cdor. PETRE ISCIUC, au primit raportul de la comandantul C.M.J. Tulcea, dl. lt.col. COSMIN FRONE si au salutat Drapelul de Lupta si Garda de Onoare, ceremonialul s-a desfasurat dupa protocolul obisnuit.

La activitate au participat, primarul municipiului, dl. prof.dr.ing. CONSTANTIN HOGEA, viceprimar dna. ANDALUZIA LUCA, consilier al presedintelui C.J. Tulcea, dl. ing. NICOLAE MIHAI, dna. si dnii. deputati ANISOARA RADU, LUCIAN EDUARD SIMION si ANDRIAN  AMPLEEV (totodata si membru al A.N.C.M.R.R. Filiala Tulcea), comandanti de unitati, sefi ai unor structuri militare si descentralizate, soborul de preoti impreuna cu preotul de garnizoana, parintele (lt. col.) TORINO DUMITRELE, reprezentanti ai unor partide politice, directori de institutii, profesori, elevi, militari, reprezentanti ai mass-media locale, si nu in ultimul rand o delegatie a A.N.C.M.R.R. “Contraamiral IACOB BALAN” Tulcea compusa din cpt. cdor. (r.) ROMEO STOICA – primvicepresedinte, col. (r.) EUGEN STROE – vicepresedinte, col. (r.) VICTOR IVAN – vicepresedinte A.N.C.M.R.R. – M.I. Tulcea, cpt. cdor. (r.) OVIDIU DUMITRESCU – presedintele C.J. al Persoanelor Varstnice, col. (r.) ION DIACONU – seful Cultului Eroilor Tulcea, col. (r.) CONSTANTIN AVRAMOAICA, Mr. (r.) VASILE BABIC si M.M. pr. ION DAMIAN.

Ceremonialul s-a incheiat cu depunere de coronae si jerbe de flori la Monumentul Independentei.

Consemneaza: Cpt. cdor. (r.) ROMEO STOICA

 

Previous Article
Next Article