Filiala Județeană Tulcea ”Contraamiral Iacob Bălan”

140 DE ANI DE LA ALIPIREA DOBROGEI

LA PATRIA MUMA

Pe 14 noiembrie 2018 s-au implinit 140 de ani de la încorporarea Dobrogei la România.

Tratatul de la Berlin prevedea că insulele formând Delta Dunărei, precum şi Insula Şerpilor, sandgiacul Tulcei, cuprinzând districtele (cazas) Kilia, Sulina, Mahmudia, Isaccea, Tulcea, Măcin, Babadag, Hârşova, Kiustenge, Medgidia sunt întrupate cu România. Independența țării era recunoscută și, deși primeam Dobrogea, pierdeam sudul Basarabiei.
După Mica Unire din 1859, a fost cea de-a doua etapă din procesul de cristalizare a statului român, încheiat cu Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.
Acum 115 ani, dobrogeanul Ion Bănescu aprecia, la 25 de ani de la unirea Dobrogei cu România, că „pentru dezvoltarea noastră națională politică și economică, Dobrogea e prispa României înspre largul lumii. Vrăjmașii noștri pot să discute mult și bine geneza neamului românesc pe aceste țărmuri; Românul s-a înfipt adânc în Dobrogea. Aici e patria lui. Să se știe aceasta”.

In garnizoanele dobrogene au avut loc actiuni de cinstire a acestui maret eveniment. Marți, 13 noiembrie 2018, la Teatrul Jean Bart a avut loc cea de a doua zi a „Galei 100 – Oameni pentru Tulcea, Oameni pentru România“, proiect implementat de Consiliul Județean Tulcea, în colaborare cu Primăria Municipiului Tulcea și Ansamblul Artistic Baladele Deltei, cu finanțare asigurată de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Proiectul a vizat, odată cu cinstirea înaintașilor, aducerea de mulțumiri unor personalități marcante pentru județul Tulcea, pentru întreaga activitate în folosul comunității locale, pentru dăruirea de care au dat dovadă, pentru implicarea în problemele județului. Astfel 100 de personalități din domenii ca educație, sănătate, cultură, cercetare, artă, administrație, precum și veteranii de război si unii membrii ai Comitetului de conducere ai A.N.C.M.R.R. ”Alexandru Ioan Cuza”, filiala județeană Tulcea “Contraamiral IACOB BALAN” au primit plachete aniversare, personalizate pentru Centenar.

După ce a participat la ședința comună a Consiliului Județean Tulcea și a Consiliului Județean Constanța, fostul președinte al României, Emil Constantinescu, în prezent președinte al Institutului de Studii Avansate pentru Civilizația Levantului, a fost oaspete de onoare și la această manifestare.

   LA MULȚI ANI DOBROGEA!  LA MULȚI ANI ROMÂNIA MARE!

  Consemneaza : Cpt. Cdor. (r.) ROMEO STOICA

  Foto                  : Lt. cdor. (r.) IULIAN CIUNGU

Previous Article
Next Article