Filiala Județeană Tulcea „Contraamiral IACOB BALAN”

9 MAI – ZI CU TRIPLA SEMNIFICATIE, ZIUA INDEPENDENTEI DE STAT A ROMANIE, ZIUA VICTORIEI SI ZIUA EUROPEI

     În fiecare an, pe data de 9 mai se aniversează Ziua Europei, Ziua Independenţei României şi cea a sfârşitului celui de-al doilea război mondial.

Pe parcursul istoriei, data de 9 mai a marcat evoluția României de trei ori, respectiv proclamarea independenţei de stat a României la 9 mai 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945 şi Ziua Europei.

Proclamarea independenţei statale la 9 mai 1877 nu a fost un act spontan ci o încununare a strădaniilor tot mai numeroase din acei ani, o aruncare peste bord a ultimei verigi a suzeranităţii otomane.

În acea zi memorabilă, Mihail Kogalniceanu, declara în Parlamentul ţării: „suntem independenţi, suntem naţiune de sine statatoare”.

În fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.

Statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).

Ulterior, la acest complex proiect de construcţie europeană s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), iar la 1 mai 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria şi la 1 ianuarie 2007 Bulgaria şi România. Uniunea Europeană are în prezent 27 de state membre.

De curand Marea Britanie a renuntat a mai facea parte din Uniune.

 Aceasta zi, cu tripla semnificatie, a fost sarbatorita si in Garnizoana Tulcea, la Monumentul Independentei in prezenta Prefectului Judetului, dl. MARCEL IVANOV si dânsul fost cadru militar. Dupa ce, comandantul garnizoanei, cdor. ing. ANTONEL VATAMANU a dat raportul si comandantul garzii de onoare, cpt. cdor. CONSTANTIN  ILIE a prezentat onorul, s-a intonat Imnul National al ROMANIEI, iar preotul garnizoanei TORINO DUMITRELE a oficiat slujba de pomenire a eroilor cazuti in razboiul pentru Independenta si Suveranitatea patriei, precum si in cele doua razboaie mondiale pentru eliberarea tarii de sub dominatie straina. Apoi, Prefectul Judetului a tinut o scurta alocutiune vorbind despre semnificatia si importanta acestor trei evenimente.

    Activitatea s-a incheiat cu intonarea Imnului Uniunii Europene si depunere de coroane de flori. La eveniment, in prezenta unui numar restrans de participanti, respectandu-se toate regulile impuse cauzate de pandemie, printre altii au mai participat, din partea Consiliului Judetean, dl. consilier LUCIAN EDUARD SIMION, dna. CLAUDIA HOTNOG si  dl.VLAD IFRIM, reprezentantul primariei Tulcea, comandanti si sefii structurilor militare din oras, reprezentanti ai mass media, militari si nu in ultimul rand cdor. (rtg.) ION ZAHARIA si cdor. (rtg.) ROMEO STOICA reprezentantii A.N.C.M.R.R. Filiala “Contraamiral IACOB BALAN” Tulcea precum si col. (rtr.) VASILE STAN – presedintele A.J.V.R. Tulcea. Dupa incheierea activitatii, LUISIANA BIGEA –corespondent Agerpress la Radio Romania Actualitati i-a luat un scurt interviu Presedintelui A.N.C.M.R.R. Filiala Tulcea, cdor. (rtg.) ION ZAHARIA, despre semnificatia acestei zile, precum si unele activitati ale filialei.

 Consemneaza: cdor. (rtg.) ROMEO STOICA

Previous Article
Next Article