FILIALA JUDETEANA TULCEA

156 DE ANI DE LA MICA UNIR

MICA UNIRE din 24 ianuarie 1859- Unirea Principatelor Române: Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.

După mai mulți ani în care pașii spre îndeplinirea acestei dorințe au fost „mărunțiți” de atitudinea marilor puteri ale Europei, aceasta a devenit realitate, într-un context favorabil, care a dus, pe parcurs, la transformarea „României” de atunci într-un stat modern, aducând pentru prima dată câteva elemente occidentale în viața românilor.

Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia), reprezintă unificarea vechilor principate, Moldova și Țara Românească, într-un Principat unit.  La mijlocul secolului al XIX-lea, soarta principatelor Moldovei și Țării Românești era în mâinile Rusiei și ale Imperiului Otoman, care se opuneau unirii lor. Situația s-a schimbat în urma războiului Crimeii, dintre 1853 și 1856, când Rusia a fost învinsă de Marile Puteri, formate din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, Imperiul Francez, Regatul Sardiniei și Imperiul Otoman.  După război, în 1856, prin Tratatul de Pace de la Paris se iau decizii care privesc și principatele Moldovei și Țării Românești.  De exemplu, Moldovei i se atașează trei județe din sudul Basarabiei, Cahul, Ismail și Bolgrad.  În contextul discuțiilor despre unirea celor două principate, în 1857 Marile Puteri acordă acestora dreptul organizării unui „referendum” (consultarea populației cu drept de vot) despre Unire.  În acest scop, se constituiau adunări Ad-hoc, în care se discutau alegerile pentru Divanurile Ad-hoc, care urmau să se pronunțe asupra organizării politice și sociale a țărilor  române.                                                                                         În Țara Românească, majoritatea membrilor din Divanul Ad-hoc au spus „Da” pentru Unire, însă în Moldova, situația a fost mai controversată. Aici, caimacanul (locțiitor la conducerea Moldovei), Nicolae Vogoride, sprijinit de Imperiul Otoman, care îi promitea domnia dacă Unirea nu se va realiza, a falsificat listele electorale de reprezentare în divanul Ad-hoc.   Șansa a făcut însă ca Vogoride să se destăinuie, prin scrisori, fratelui său din Constantinopol, iar corespondența a fost furată și publicată în presa europeană, la Bruxelles.   Descoperirea a iscat scandaluri atât printre români, cât mai ales la nivel european. Marile Puteri au rupt relația cu Imperiul Otoman, au solicitat întâlniri cu împăratul Franței, Napoleon, și regina Marii Britanii, Victoria, iar falsele alegeri au fost, astfel, anulate. În toamna anului 1857, în urma noilor alegeri, toți s-au pronunțat pentru Unirea Pprincipatelor Moldovei și Țării Românești.  În 1858, Convenția de la Paris a stabilit mai multe prevederi referitoare la principatele române, dintre care cea mai semnificativă a fost unirea parțială a principatelor Moldovei și Valahiei sub denumirea „Principatele Unite ale Moldovei și Valahiei”, care rămâneau sub suzeranitatea „Maiestății Sale Sultanul” și sub protecția Marilor Puteri. Unirea propusă aici s-a dovedit a fi mai degrabă una formală, cele două principate urmând să funcționeze separat în mare parte, ca până atunci, cu doar câteva puncte comune: o Comisie Centrală la Focșani, care reprezenta un fel de Parlament mai mic, Înalta Curte de Justiție și Casație și Armata. Capitalele rămâneau aceleași, la București și Iași, și se intenționa ca domnitorii să fie diferiți.

În anul următor, în data de 5/17 ianuarie 1859, au fost organizate alegeri la Iași, în Moldova, iar noul domnitor a fost desemnat Alexandru Ioan Cuza. Peste o săptămână, în 12/24 ianuarie 1859, au avut loc alegeri și la București, și profitând de faptul că Marile Puteri nu specificau clar că principatele române nu pot fi conduse de același domnitor, și aici a fost ales tot Alexandru Ioan Cuza. Puse în fața faptului împlinit, Marile Puteri au avut brusc de a face cu două principate conduse de același domnitor.

Marele merit al lui Cuza a fost că a reușit să aducă recunoașterea internațională a Unirii Principatelor Române și, prin reformele sale din toate domeniile, a pus bazele statului român modern.

Ca în toate filialele și la Tulcea s-au desfășurat festivități dedicate acestei sărbători deosebite pentru România si poporul român.

In prezența prefectului, dl. MARIN BADITA, a locțiitorului Comandantului Garnizoanei, dl. cpt. cdor. ANTON VATAMANU, a d-lui senator TRIFON BELACURENCU, a      d-nei deputat  dr. NEVISER ZAHARCU,  a vicepresedintelui C.J, a viceprimarilor si altor oficialitati, la festivitatea dedicata sarbatoririi Micii Uniri, a participat o delegatie a A.N.C.M.R.R. M.Ap.N. si M.I. – Filiala Tulcea  conduse de contraamiral de flotila (r.) NICOLAE FILIP, col. (r.) VICTOR IVAN, presedintele Ligii Navale Tulcea – cdor. (r.) ION ZAHARIA, col. (r.) DUMITRU POTEICA, dar si presedintele C.J. al Persoanelor Varstnice, col. (r.) GHEORGHE NASTAC.

Dupa primirea raportului de catre Prefect, trecerea in revista a Garzii de Onoare si intonarea Imnului de Stat al Romaniei, a avut loc o slujba de pomenire oficiata de un sobor de preoti printre care Presfintia Sa VISARION, episcopul Tulcei si preotul de Garnizoana parintele TORINO DUMITREL, dupa care s-au tinut scurte alocutiuni si defilarea Garzii de Onoare. In inceiere tulcenii prezenti la locul desfasurarii festivitatii au „dat mana cu mana” in Hora a Unirii. Dupa activitati, in Piata Tricolorului, tulcenii au fost delectati cu un program artistic prezentat de formatia de dansuri populare „BALADELE DELTEI” si sotii CORNELIA si LUPU REDNIC, renumiti interpreti de muzica populara.

Consemneaza

PRIMVICEPRESEDINTELE A.N.C.M.R.R. Filiala TULCEA

Cpt. cdor. (r.) ROMEO STOICA

100_4688 100_4692 100_4696 100_4697 100_4699 100_4703

 

Previous Article
Next Article