Filiala Judeţeană ARAD ,,ZIRIDAVA”

Un scurt reportaj de la un eveniment militar şi religios care a avut loc în Ziua de Bobotează la Cercul Militar Arad

„Preoţi cu crucea-n frunte, căci oastea e creştină”

Sediul Filialei judeţene „Ziridava” Arad a ANCMRR a fost sfinţit la praznicul botezului Domnului Isus – Boboteaza – de către preotul militar David Eugen, duhovnicul militarilor Batalionului 191 Infanterie „Col. Radu Golescu” din Cetatea Aradului. În cadrul aceluiaşi eveniment, a fost stropită cu apă sfinţită incinta Cercului Militar Arad şi sediul AN „Cultul Eroilor-Regina Maria”, întreaga asistenţă cântând „În Iordan botezându-Te Tu Doamne” împreună cu preotul şi cântăreţii acestuia.

La ceremonia religioasă au luat parte numeroşi membri ai Filialei, militari activi şi invitaţi de seamă din lumea politică, administrativă, culturală şi educaţională a municipiului şi judeţului Arad.

Cu această sfinţită ocazie, preşedintele Filialei, gl.mr. (rez.) Heredea Vasile- Ionel, a declarat: „Era nevoie de o astfel de slujbă religioasă la sediul nostru de la Cercul Militar, pentru ca rezerviştii militari din Arad să fie cu sufletul împăcat. Noi ştim mai bine ca oricine ce înseamnă libertatea conştiinţei religioase, pentru că am suportat cu greu deceniile în care ne cununam pe ascuns, ne închinam pe ascuns şi purtam pe ascuns o iconiţă sau o cruciuliţă la piept, sub vestonul kaki. Dacă pentru civili credinţa în Dumnezeu a fost o opţiune personală liberă şi neîngrădită, pentru militari a fost o asumare aproape eroică. Riscam sancţiuni, riscam funcţii şi grade, ne riscam chiar profesia şi cariera de ostaşi. Nici versurile actualului Imn de Stat, în care se face referire la preoţi şi la oastea creştină, nu le puteam cânta în marşurile noastre dar, cu toate acestea, le mai fredonam pe câmpuri şi pe dealuri, unde nu puteam fi auziţi de unii care şi azi se mai uită la noi chiorâş. De aceea, acum dăm slavă lui Dumnezeu şi-l rugăm să fie aproape de patria noastră România şi de Armata Română”.

La masa camaraderească au fost poftiţi apoi toţi participanţii, fiind sărbătoriţi colegii cu numele sfinţilor Vasile şi Ioan.

Doamne, ocroteşte-i pe români!

Mr.(rez.) Dorin Ocneriu

Sfintire sediu Fil Arad2 Sfintire sediu fil Arad3 Sfintire sediu Fil Arad4 Sfintire sediu Fil Arad5 Sfintire sediu Fil. Arad1

Previous Article
Next Article