Filiala Județeană TULCEA

Ziua  DOBROGEI

La data de 13 noiembrie 1878, Principele Carol I și prim-ministrul Ion C. Brătianu au stabilit ultimele dispoziții pentru intrarea armatei române în Dobrogea. Împreună cu Mihail Kogălniceanu, Domnitorul a elaborat o proclamație către locuitorii Dobrogei. A fost emis şi un ordin de zi către armată. Documentele conţineau principiile și modul de reintegrare a Dobrogei în componenţa statului modern român. În calitate de prefecți au fost numiți R. Opran la Constanţa şi G. Ghica la Tulcea. N. Catargiu a fost desemnat responsabil cu trecerea Dobrogei în stăpânire românească. În dimineața zilei de 14 noiembrie 1878, Carol I, după ce a călătorit o noapte întreagă, a ajuns la Brăila. Acolo a fost primit de Ion C. Brătianu, generalul G. Angelescu – comandantul Diviziei militare ce urma să intre în Dobrogea, prefectul județului, primarul Brăilei și consilieri locali și  un mare număr de cetățeni ai orașului. Au fost organizate mai multe festivităţi. S-au ţinut discursuri iar episcopul Dunării de Jos a oficiat un Te-Deum. Cu acest prilej s-a dat citire celor două documente: ”Proclamația către dobrogeni” și ”Înalt ordin de zi către armată”. La final, Carol I a străbătut orașul Brăila în fruntea trupelor militare și în aplauzele cetățenilor. La încheierea festivităţilor, oficialitățile împreună cu Principele Carol I și prim-ministrul Ion C. Brătianu au traversat Dunărea pe vasul Ștefan cel Mare și au debarcat în Dobrogea, la Ghecet. Aici au fost întâmpinați de numeroși dobrogeni: români, turci, tătari și bulgari.

La 14 noiembrie 1878 a fost citită Proclamația către dobrogeni a Principelui României Carol I de Hohenzollern, care consfințea preluarea de către România a administrației Dobrogei. Preluarea provinciei a fost posibilă în urma semnării tratatului de pace de la Berlin (1/13 iulie 1878) și San Stefano (19 februarie / 3 martie 1878), tratate ce au pus capăt Războiului Ruso-Turc de la 1877-1878, cunoscut și ca Războiul de Independență al României. Proclamația poate fi considerată ca fiind, în aceeași măsură, o afirmare a deciziilor prin care statul român lua în stăpânire Dobrogea.

Pe data de 14.11.2017, la Monumentul Independenței din Tulcea s-au sărbătorit 139 de ani de la acest deosebit eveniment atât pentru țară, cât mai ales pentru dobrogeni.

La eveniment au luat parte: LUCIAN  FURDUI – prefectul județului, HORIA TEODORESCU – președintele Consiliului Județean (Membru de Onoare al A.N.C.M.R.R.), HOGEA CONSTANTIN – primarul municipiului (Membru de Onoare al A.N.C.M.R.R.),  BALTAT VISARION – Episcopul Tulcii,  cdor. ANTONEL VATAMANU – comandant al Garnizoanei, vicepresedintele C.J., viceprimarii, persoane din conducerea Institutiei Prefectului,  șefi ai Serviciilor si comandanți de Unități Militare, reprezentanții Căpitaniei Tulcea, șefi ai deconcentratelor, reprezentanți marcanți ai partidelor politice, militari ai unităților militare, o importanta delegație formată din cadrele de conducere ale  A.N.C.M.R.R. Filiala Tulcea si nu in ultimul rând reprezentanti ai mass media locale.

S-a intonat Imnul de Stat al României, s-a ținut o slujbă de pomenire de către un sobor de preoți, s-au ținut scurte alocuțiuni de către prefect, președintele Consiliului Judetean si de către primar, iar in incheiere s-au depus coroane de flori.

LA  MULȚI  ANI  DOBROGEA !   LA  MULȚI  ANI,  DOBROGENI !

 

Previous Article
Next Article