Filiala Județeană Tulca „Contraamiral IACOB BALAN”

SUPRAVEGHERE.  PREVENIRE   EPIDEMIOLOGICĂ  ȘI  VACCINĂRI 

  ANTICOVID  ÎN  JUDEȚUL  TULCEA

Pe data de 22.02.2021, la sediul  Prefecturii Tulcea, d-na. dr. Ciulache Delia Oana – medic epidemiolog, a prezentat Comitetului Județean Consultativ al Persoanelor Vârstnice, o informare privind  infecția cu noul coronavirus, supravegherea și măsurile luate de către toate unitățile sanitare, în județul Tulcea.

Ședința s-a desfășurat ținându-se cont de regulile de distanțare, în prezența d-nei Caloianu Carmen-  subprefect, d-nei. Madar  Anica – șef serviciu la Instituța Prefectului, d-na. Naparu Maria – consilier la Instituția Prefectului,  cpt.cdor.(rtr.) Dumitrescu Anton Ovidiu – președintele C.J. al persoanelor vârstnice, col.(rtr.) Nastac Gheorghe – secretar executiv la C.J. al Persoanelor Vârstnice, cdor.(rtr.) Stoica Romeo – prim-vicepreședinte A.N.C.M.R.R. „Contraamiral IACOB BALAN” Tulcea, (cei 3 ofiteri fiind si membrii ai A.N.C.M.R.R. „Alexandru Ioan Cuza”, filial Tulcea), dl. Vals Salvatore – vicepreședinte C.J. al Persoanelor Vârstnice si Filip Mihai – administrator unic PRO VITA – la fundația „Salvați Oamenii Singuri”.

          In cadrul prezentării s-a arătat că în luna ianuarie 2020 s-a declarat Alerta Internațională coronavirus, fapt pentru care DSPJ  Tulcea – CSECBT a întocmit și transmis către toți furnizorii de servicii medicale, Instrucțiuni și reglementări privind depistarea si supravegherea îmbolnăvirii cu COVID-19 precum si măsuri de protectie. Deasemeni, impreuna cu ISU Delta, IPJ Tulcea, Jandarmeria, Politia de Frontiera si Institutia Prefectului elaboreaza Planul alb de interventie impotriva COVID – 19.

In 20.03.2020 s-a inregistrat in judetul Tulcea primul caz de COVID 19, confirmat la o persoana sosita din Zaragoza, Spania, iar in 22.03.2020 primul focar comunitar cu 4 cazuri confirmate, la persoane sosite din Turcia, personae care au fost internate si tratate. In luna aprilie 2020 a fost depistat un focar comunitar in cartierul Bendea din Babadag, fapt pentru care se instituie carantina in acest cartier. In luna mai se inregistreaza primele cazuri positive SARS CoV2 la una din cele mai mari unitati industriale din judet, SC VARD SA, atingand in acest santier un varf de infectari in luna august. Varful maxim al infectarilor in judet a fost atins in lunile octombrie-noiembrie 2020.

Județul Tulcea nu a avut desemnat un Spital COVID -19 pentru tratarea specifică a persoanelor depistate pozitiv, insă Secția de Boli Transmisibile din cadrul SJU Tulcea a asigurat tratarea pacienților, iar cu efortul managerului spitalului, dr. NASTASESCU ION TUDOR,  care dealtfel si-a pus biroul la dispoziție, s-au asigurat 3 paturi utilate cu toate dotările necesare ATI.

In județul Tulcea in anul 2020 au fost efectuate un număr de 61223 teste specifice pentru SARS CoV2. Au fost inregistrate 202 decese datorate acestui virus, iar la momentul actual numărul cazurilor active este de aproximativ 140 de persoane.

Procesul de vaccinare a demarat pe 04.01.2021 cu 3 centre de vaccinare, in acest moment fiind 9 centre de vaccinare avizate. Pentru zona Deltei urmând a se deschide un centru la Sulina.

Până la sfârșitul săptămânii urmează să se incheie vaccinarea la personalul medical care și-a dat acordul pentru aceasta, iar până miercuri la personalul din învățământ.

S-au utilizat vaccinurile Pfizer BioNTech, Mondena si Astra-Zeneca, efectuându-se la nivelul județului 8030 de doze, 4854 doza I si 3176 de persoane  cu doza a II-a.

      Consemnează: // Cdor. (rtr.) ROMEO STOICA //

Previous Article
Next Article