Filiala Județeană Timiș „Colonel Ion Enescu”

ZIUA FEMEII LA TIMIȘOARA

Marți 8 Martie, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, la sediul Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, Filiala Județeană Timiș „Colonel Ion Enescu”, Biroul Permanent  a organizat o întâlnire cu colegele femei din cadrul Asociației. Au fost prezente 7 colege, prezenți fiind și membrii Biroului Permanent, în frunte cu Președintele Filialei Timiș, col.(rtr.) Constantin GOMBOȘ. În cuvântul său, acesta „le-a mulțumit pentru activitatea pe care o desfășoară în cadrul asociației, aprecierea tuturor colegilor pentru rolul de mamă, bunică, colegă pe care și l-au asumat și de care se achită la cele mai înalte cote. A punctat că, în general, colegele noastre, foste cadre militare – ofițer în Armata României, după o activitate de zeci de ani, cu privațiuni, renunțări, greutăți, dar și satisfacții își continuă  „misiunea” și în rezervă, participând la activitățile organizate, înțelegând că rolul lor nu s-a terminat, mândre de faptul, că au îmbrăcat haina militară, că Armata le-a format și desăvârșit pregătirea  profesională dar și ca oameni. Mame, dar și bunice, majoritatea dintre ele, active  pe toate planurile, știu să împletească utilul cu plăcutul, să găsească timpul necesar pentru a ne onora cu prezența ori de câte ori este vorba de activități, ceremonialuri militare, la care participă necondiționat, dar și alte activități așa cum este de pildă și Ziua de 8 Martie. S-a ciocnit un pahar de șampanie  în acest cadru, s-a servit o prăjitură  iar florile le-au bucurat  privirile. Președintele Asociației a mai spus că deși femei, ca și cadre militare au jurat, în faţa lui Dumnezeu, să-şi apere ţara chiar cu preţul vieţii.
  Dar nu ştiu câţi dintre noi ne-am gândit la trăirile pe care le are o soţie ca și cadru militar! Este  foarte important că cineva s-a gândit să le ofere o zi internaţională acestor doamne! Ele merită aprecieri zilnic, pentru sacrificiile  pe care le-au  făcut sau le fac, sacrificii care pot închise undeva în sufletul lor, doar prin dragostea pe care au găsit-o  la serviciu  dar și în familie.
 Uniforma, care le  venea  atât de bine, a  cerut multe  sacrificii: să răspundă la telefon și noaptea, când erau  chemate la serviciu. A trebuit, să își ceară aprobare, pentru a părăsi garnizoana, atunci când au plecat în  weekend cu familia, au fost de  serviciu, de Crăciun sau de Revelion, au plecat  în tabere de instrucție, aplicații, în câteva cuvinte, au îndurat cu stoicism privațiunile serviciului militar.
   Și, de cele mai multe ori, nu ele sunt cele  care au  suferit  cel mai tare, ci familia, soțul, copiii, părinții, care au  trebuit să înțeleagă, că prima mare iubire a unui militar chiar și femeie , este țara sa.
   
Și a încheiat cu  un citat:  „Cel mai frumos accesoriu, pe care îl poate purta o femeie, este încrederea în sine!” Și colegele noastre o au …cu prisosință!
   Câteva cadre surprinse, de la fața locului, de fotoreporterul nostru, plt.adj.(rtr.) Constantin ONEAȚĂ!

Previous Article
Next Article