Filiala Județeană Sibiu „Gl. Ilie Șteflea” a ANCMRR

Grija pentru sănătatea camarazilor

În cadrul programului de activități a comitetului ANCMR și R ”General Ilie Șteflea” filiala Sibiu, al cărui președinte este col.(r.) Ioan Părean, un obiectiv prioritar îl constituie grija pentru sănătatea camarazilor din asociație.

Un prim exemplu, în acest context de preocupări, se regăsește în paginile revistei ”Rezervistul Sibian”, din spațiul căreia nu lipsesc paginile cu genericul ”Sfatul medicului”. O altă modalitate folosită și mult apreciată de rezerviștii militari sibieni și simpatizații asociației lor îl reprezintă întâlnirile cu medicii din rețeaua de asigurare a sănătății publice din Sibiu. Astfel de întâlniri au loc lunar și tratează subiecte care afectează sănătatea corpului uman, îndeosebi cele specifice persoanelor vârstnice, precum și modul de prevenire și tratare a acestora printr-un regim de viață cumpătat, multă mișcare și participarea la activități în plan local și la Cercul Militar.

Un exemplu, în acest sens, îl reprezintă și întâlnirea de joi, 8 februarie, a membrilor asociației și a simpatizanților acestora cu cunoscuta doamnă Vâcă Rodica, responsabil administrativ și lector al cursului de Prim Ajutor al Crucii Roșii Române, filiala jud. Sibiu. Cu acest prilej, domnia sa a prezentat gazdelor o expunere despre însemnătatea primului ajutor asigurat semenilor, îndeosebi situațiile cu care se confruntă persoanele vârstnice. În cadrul expunerii, în prima pare, s-a referit la prezentarea unor aspecte din activitatea Crucii Roșii Române, filiala jud. Sibiu, în cadrul a trei programe, respectiv: Programul Social, Programul de Educație pentru Sănătate și cursuri de Îngrijire a bătrânilor la domiciliu precum și cursuri de Prim Ajutor. Cea mai mare parte a expunerii a fost acordată prezentării situaților neprevăzute care pot afecta sănătatea, precum și modul de acordare a primului ajutor, situații precum accidente generate de mediul natural (căldură excesivă, insolații, degerături), accidente de circulație, incendii, intoxicații cu fum, monoxid de carbon, accidente alimentare, medicamentoase, hemoragii, căderi de la înălțime, accidente vasculare cerebrale și alte situații neprevăzute, insistând pe modalitățile de asigurare a primului ajutor. Expunerea a fost însoțită de demonstrații practice de acordare a primului ajutor, cu concursul unei doamne de la Crucea Roșie Sibiu, precum și cu folosirea unui manechin uman, în mărime naturală, ceea ce a sporit eficiența ideilor abordate în cadrul expunerii. În continuare, s-a referit și la modalitățile de prevenire a unor boli infecțioase, cu recomandări privind efectuarea de consultații la medici specialiști. Iar ca primă măsură în acordarea primului ajutor o constituie apelarea serviciului de urgență la numărul unic 112. În finalul expunerii, a purtat un dialog cu persoane din rândul asistenților, pe probleme privind primul ajutor acordat persoanelor afectate de mediu, accidente de circulație, intoxicații și alte situații. Apoi a făcut referiri la cartea „Manual european de prim ajutor”, apărută la Editura EFAM, București, 2012. La sfârșitul dialogului, președintele asociației a transmis doamnei lector Vâcă Rodica sincere mulțumiri pentru că a acceptat această invitație, precum și pentru importanța problemelor abordate în programul de asigurare a sănătății a camarazilor. Cei prezenți și-au manifestat mulțumirile față de problemele audiate prin aplauze prelungite. Domnia sa a promis că va răspunde cu aceeași amabilitate la o nouă întâlnire.

Col.(r.) V. Neghină

Previous Article
Next Article