Filiala Județeană Sibiu „Gl. Ilie Șteflea”
Cercul Militar Sibiu
Expozitie cu obiceiuri si traditii prilejuite de sarbatoarea invierii Domnului Isus Cristos
Vineri 22 aprilie dupa ceremonialul desfasurat la Monumentul ostasului roman din toate timpurile din fata Cercului militar, a avut loc vernisajul a doua expozitii in holul central al cercului militar. Fotoexpozitia cu traditiile si obiceiurile Pascale constitue o surpriza placuta multasteptata a sibienilor oferita de Cercul Militar, ca-n fiecare an cu acest prilej.
Prima fotoexpozitie este structurata cu imagini foto din viata fortelor terestre si a altor arme in conditiile unor aplicatii si participarea la actiuni militare in afara granitelor.
A doua fotoexpozitie cuprinde peste 40 de imagini foto color cu traditii si obiceiuri prilejuite de marea sarbatoare crestineasca, invierea Domnului Isus Cristos, practicate in satele din marginimea Sibiului cu acest prilej.
La vernisajul celor doua expozitii au participat reprezentanti ai arhiepiscopiei si mitropoliei Sibiului, ai sectiei de cultura a Municipiului Sibiu, reprezentanti ai centrului universitar sibian, cadre militare active, in rezerva si in retragere, studenti militari si militarii voluntari cu contract din Scoala de Aplicatie Sprijin de Lupta „General Irimia Grigorescu” , veterani de razboi, reprezentanti ai garnizoanei militare Sibiu, ai autoritatilor administratiei de stat, membrii ai Asociatiei Cultural Patriotice „Avram Iancu”, membrii ai Asociatiunii ASTRA Sibiu, ai Inspectoratului Judetean de Politie, copii, scolari, cadre didactice, reprezentanti ai partidelor politice si ai organizatiilor non-guvernamentale. Despre cele doua expozitii au vorbit reprezentanti ai garnizoanei militare Sibiu si ai Uniunii Artistilor Plastici din Romania sucursala Sibiu.
Imaginile foto sunt culese de autorul expozitiei, PMC Stefan Trihenea, membru al Uniunii Artistilor Plastici Sibiu, ale carui lucrari au fost expuse in expozitii colective si individul in plan local, national si international, precum la Cercurile Militare din Alba Iulia, Zalau, Targu Mures, Fagaras, Ramnicu Valcea si in multe alte localitati.
Imaginile din expozitie acopera traditii si obiceiuri din Saliste, capitala culturală a marginimii Sibiului, constand in imagini despre junii salisteni, Lolele din perimetrul satelor de pe Valea Hartibaciului, Medias, Agnita si din alte localitati precum si de pe valea raului Tarnava Mare.
Un set de imagini foto reprezinta sarbatoarea „Udatului Ionilor”, traditie mostenita si perpetuata de localitatile de pe valea raului Sadu precum si alte aspecte culturale traditionale din localitatile marginimii Sibiului.
Expozitia ramane la dispozitia vizitatorilor pana pe 9 mai 2015. Poate fi vizitata intre orele 09:00-20:00.
Si cu aceste doua expozitii vernisate in pragul sarbatorilor Pascale, Cercul Militar Sibiu face dovada unei institutii de cultura importanta in orasul de pe raul Cibin, aspect remarcat si cu prilejul vernisajului de catre critici artisti plastici din Sibiu.
A consemnat col. (rez.) Victor Neghina
PS: imaginile foto reprezinta trei categorii de traditii practicate in Marginimea Sibiului, respectiv Junii, Udatul Ionilor si Lolele