Filiala Judeţeană SĂLAJ ,,Voievodul GELU’’

La inițiativa Filialei Judeţene SĂLAJ  ,,Voievodul GELU”, în data de 9 septembrie dar și de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, în data de 14 septembrie 2021, au fost invitate să participe filialele ANCMRR și Asociațiile “Avram Iancu” din județele Bihor, Cluj, Maramureș și Sălaj, la manifestările comemorative din localitățile Ip  și Treznea. Am fost onorați ca la aceste manifestări să participe generalii de brigadă în rezervă Florian Caba, Bartoș Grigore și Iancu Nicolae.
În debutul manifestărilor a fost un scurt „Te Deum” la cimitirele  unde sunt înmormântați cei 86 de martiri din localitatea Treznea, respectiv 157 de martiri în localitatea Ip, victime ale atrocităților tristelor evenimente de acum 81 de ani și s-au depus coroane și jerbe de flori la troița ridicată în memoria acestora. La monumentele ridicate în centrul localităților Treznea și Ip s-au desfășurat ceremonii militare. Garda de onoare a prezentat onorul prefectului judeului Sălaj. Au rostit alocuțiuni despre semnificația și importanța tristelor evenimente petrecute, prefectul județului Sălaj și primarii localităților Ip și Treznea. S-a scos în evidență faptul că trebuie să facem totul ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple niciodată, făcându-se apel la toleranță, înțelegere și bună conviețuire.
Filiala Județeană Sălaj, condusă de domnul colonel în rezervă Avram Alexa și-a adus un aport substațial la buna organizare și desfășurare a acestor două evenimente comemorative de păstrare vie a memoriei victimelor acestor atrocități, care s-au petrecut pe teritoriul județului Sălaj în fatidicul an 1940. Au participat la aceste activități peste 50 de cadre militare în rezervă și retragere din județele amintite din Poarta Someșului, care au ținut să-și aducă prinosul lor de recunoștință acestor martiri ai neamului românesc.

Previous Article
Next Article