Filiala Județeană Gorj ,,General Ioan Culcer” a ANCMRR ,,A.I.Cuza”

OMAGIU EROULUI DIN VALEA JIULUI ȘI CELOR DIN PASUL VÂLCAN

De Ziua Armatei României, sărbătorită în fiecare an pe data de 25 octombrie, anul acesta am răspuns generoasei invitații făcute de conducerea Filialei Judeţene Gorj „General Ioan Culcer’’ din ANCMRR „Alexandru Ioan Cuza” și am însoțit o delegație condusă de chiar președintele filialei, dl. general de brigadă (rtr.) Ioan Bărbulescu, într-un pelerinaj omagial în Valea Jiului și la Pasul Vâlcan.  Din delegație au mai făcut parte, între alții, col.(r.) Octavian Nicola – vicepreședinte, secretarul executiv al filialei – col.(r.) Dumitru Popescu alături de alți membri destoinici ai filialei. O numeroasă delegație de mebri ai Filialei Gorj a Asociației condusă de prim vicepreședintele col.(r.) Emanuel Bărbulescu  a participat la manifestările ce au avut loc, în aceiași zi, în Piața Prefecturii din Tg Jiu.

Prima oprire a delegației A.N.C.M.R.R. Gorj în Valea Jiului  a fost la Crucea comemorativă ridicată în Defileul Jiului pe locul în care a fost rănit grav generalul Ion Dragalina pe 12 octombrie 1916, astfel că acesta moare  două săptămâni mai târziu la București.   La Crucea ridicată în memoria bravului erou al Armatei Române, am fost așteptați de o numeroasă delegație din județul vecin Hunedoara  condusă  de primarul municipiului Vulcan, dl.Gheorghe Ile și formată din numeroase cadre militare active, în rezervă și în retragere, reprezentanți ai I.J.J.Hunedoara (comandant, col.Robert Iulian Vâță – cel care, în urmă cu exact 40 de ani, era făcut … pionier  chiar la acest monument !!!), etc. Am fost întâmpinați cu prietenie de către membrii conducerii filialei  A.N.C.M.R.R. ,,Sarmisegetuza” Hunedoara (președinte, col.rtr. Moldovan Dănilă, vicepreședinte – col.(r.) Constantin Fulga, col.(r) Virgil Sanda, secretarul ANCMRR din Valea Jiului, ceilalți membri ai conducerii filialei județene și subfilialei din Vale.  După intonarea Imnului de Stat al României și un cuvânt introductiv din partea gazdelor, s-a oficiat o slujbă de pomenire  pentru Eroii Neamului – General Ion Dragalina, sublocotenent Ecaterina Teodoroiu și ceilalți militari ai Armatei României jertfiți în luptele de pe Valea Jiului și din Defileul Jiului în Primul Război Mondial, slujba religioasă oficiată de un sobor de preoți având în frunte pe starețul Mânăstirii Lainici, P.C. Arhimandrit   Ioachim Pârvulescu.   Au rostit alocuțiuni evocatoare: primarul Municipiului Vulcan, Gheorghe Ile  – care a dat citire și mesajului trimis de către nepoata Eroului general Ioan Dragalina, Opritsa Dragalina care trăiește acum în Statele Unite, dl.gl.bg.(rtr.)  Ioan Bărbulescu – președintele  Filialei Judeţene A.N.C.M.R.R.Gorj „General Ioan Culcer’’,  col.(r.) Octavian Nicola – vicepreședinte, alți invitați.

Manifestarea s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori de către delegațiile celor două filiale județene ale  A.N.C.M.R.R. și a Jandarmeriei hunedorene, pe acordurile Imnului Eroilor.  Pelerinajul a continuat cu deplasarea în municipiul Vulcan, la Monumentul Eroilor ridicat în anul 1926  prin contribuție   publică, autor – sculptorul M.Onofrei și închinat memoriei militarilor jertfiți pe fronturile primei conflagrații mondiale. S-a desfășurat, și aici, un scurt ceremonial militar cu intonarea Imnului National și depunere de coroane de flori, încheiat cu semnalul de trompetă adecvat momentului solemn și fotografii de grup imortalizînd momentul solemn de la 25 Octombrie 2019.

Deplasarea a continuat sus la cota 1621 m  în Pasul Vâlcan unde a fost ridicat un complex statuar denumit  „ Memorialul Eroilor’’ și cuprinzând opt busturi ale Eroilor Neamului Românesc (Regele Ferdinand I, Regina Maria, generalii Ioan Culcer, Ioan Dragalina, col. Dumitru Cocorăscu, slt. Ecaterina Teodoroiu, lt. Emil I.Popoviciu, lt.Gheorghe Tătărescu)  având în fața lor un impresionant sarcofag de marmură neagră ce va adăposti Mormântul Eroului Necunoscut. Totul fiind străjuit de un   crucifix înalt de câțiva metri, situat central și reprezentând pe Domnul Isus Hristos răstignit pe cruce.   După alte momente de ceremonial militar cu intonarea Imnului   și depunerea coroanelor de flori pe acorduri de trompetă, festivitatea s-a încheiat  cu semnalul Stingerea executat de aceeași trompetă.   La final, gazde și oaspeți ne-am regăsit la o agapă prietenească, depănând amintiri, oferind gazdelor Diplome de Onoare și Excelență cu ocazia Zilei Armatei, alături de simbolice cadouri și legând noi prietenii.

Gazdele noastre i-au cântat domnului gl.bg.(rtr.) Ioan Bărbulescu, tradiționala urare de „La Mulți Ani, trăiască !’’ având în vedere apropiata aniversare a zilei sale de naștere.       Transmitem mulțumiri și sincera noastră apreciere tuturor celor impliați în această activitate și celor care au participat.    

  Marius BECHERETE                                                                                                  Fotografii realizate de Marian DOGARU (ANCERM Gorj)

Previous Article
Next Article