Filiala Județeană Gorj ,,General Ioan Culcer” a ANCMRR ,,A.I.Cuza”

EROII DE LA PODUL JIULUI, SĂRBĂTORIȚI CU MARE CINSTE LA TÂRGU JIU

Bătălia desfășurată la Podul Jiului în data de 14 octombrie 1916, când populația civilă a orașului, alături de cercetași și de polițiști, a reușit să stopeze o primă încercare a trupelor Diviziei a XI-a bavareze de a ocupa orașul Târgu-Jiu, constituie un moment de referință al luptelor de apărare a țării desfășurate în timpul Războiului pentru Reîntregirea Neamului, motiv pentru care, nu numai în Anul Centenar al Marii Uniri, este necesar ca sacrificiile umane și materiale îndurate de către gorjeni în acea perioadă, precum și în timpul ocupației militare a Puterilor Centrale în Oltenia, să fie readuse în atenția publicului.

 Iată de ce sâmbătă, 12 octombrie 2019 a avut  loc un complex de manifestări evocatoare consacrate  celor 103 ani trecuți de la luptele de la Podul Jiului, acel moment istoric crucial, prin organizarea unei manifestări evocatoare, care are ca punct central reconstituirea istorico-militară a unor scene de luptă purtate de târgujieni, fiind respinsă o puternică ofensivă germană. La 14 octombrie 1916, la Podul Jiului „a fost unul dintre cele mai mari şi înălţătoare tablouri ale neamului, copii între moşnegi luptând alături pentru ţară… amestecaţi cu câţiva ţărani şi civili, iar lângă ei, imediat în spatele lor, mai multe femei venite şi ele să ajute, pansând pe răniţi, cărând muniţiuni soldaţilor până pe linia de luptă sau încurajând pe luptători”– afirma generalul C. Găvănescu, în cartea document „Războiul nostru pentru întregirea neamului”. În timpul vizitei efectuate în Gorj, la data de 7 octombrie 1933, regele Carol al II-lea a decorat orașul Târgu Jiu cu „Virtutea Militară de Război”, ca un omagiu adus eroismului cu care „populația sa în ziua de 14 octombrie 1916, a respins, la Podul Jiului, atacul trupelor germane, îndreptate contra orașului”.   Evenimentul comemorativ a debutat  la ora 10.00, la Podul Jiului-nou cu primirea autorităților care au participat  la manifestările evocatoare dedicate Luptelor de la Podul Jiului – 103 ani, a onorului militar de către prefectul județului Gorj, Cristinel Rujan, urmată de intonarea Imnul de Stat, continuând cu depunerea de coroane de flori și defilarea Gărzii de Onoare.  Alături de prefectul Cristinel Rujan, au onorat manifestările:  prof.dr. Gheorghe Nichifor – vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, primarul municipiului Tg Jiu, Marcel Romanescu împreună cu viceprimarul Aurel Popescu, alte oficialități și șefi ai instituțiilor militare (comandantul Garnizoanei Tg Jiu, șefii Inspectoratelor Județean de Jandarmi, de Pompieri, I.S.U. Gorj, S.R.I.).    upă defilarea Gărzii de Onoare și a militarilor din Garnizoana Tg.Jiu manifestările s-au mutat apoi la Podul Ferdinand, vechiul pod care exista și în urmă cu 103 ani, unde a avut loc reconstituirea istorico-militară a Bătăliei de la Podul Jiului.

    Aici, în Parcul Central – Insulița Jiului, lecția de istorie  despre semnificația momentului  a fost prezentată de către prof.dr. Costin Scurtu – directorul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” Filiala Constanța  după care a avut loc reconstituirea istorico-militară, pusă în scenă de asociațiile ostășești: Asociația ,,Tradiții Ostășești”, Asociația ,,6 Dorobanți”, Asociația ,,Floare de Colț”, Clubul de Istorie Militară și Asociația Culturală ,,Tomis”.  Momentul a fost urmărit cu interes deosebit și emoție crescândă de către toți cei prezenți.  Manifestările zilei s-au încheiat cu marșul comemorativ în amintirea eroilor căzuți în luptele de la Jiu în toamna anului 1916, pe traseul Parcul Central – str. Eroilor – str. Narciselor-Cimitirul Militar al Eroilor din Tg Jiu.

Col.r. CONSTANTIN SEMEN

Previous Article
Next Article