Filiala Județeană Gorj „General Ioan Culcer”

În garnizoana Târgu Jiu, ziua de 25 Octombrie –  Ziua Armatei României a fost omagiată, printr-o serie de manifestări organizate în format restrâns, cu respectarea riguroasă a măsurilor de prevenire a transmiterii virusului SARS-COV 

       Preambul la Ziua Armatei 

       Evenimente cultural-educative derulate în parteniriat cu instituții de învățământ din municipiu și la Cercul Militar au avut loc și în zilele de 21 și 22 octombrie. În planurile activităților Filialei Județene „General Ioan Culcer” au fost cuprinse realizarea unor documentare în care să fie prezentate evenimentele din toamna anului 1916, elemente de istoriografie din perioada 1821- vizionarea expoziției documentare dedicată bicentenarului Revoluției de la 1821 – sabia lui Tudor Vladimirescu, Proclamația de la Padeș, conceptul de armată națională –  armata de panduri, organizare, echipare și dotare (Muzeul Județean), documentar Ziua Armatei României. Temele realizate și în format electronic au fost utilizate la prezentarea evenimentelor istorice potrivit parteneriatelor educative la care și-au dat concursul rezerviștii Filialei Județene a ANCMRR, reprezentați de către col.(r) Emanuel Bărbulescu, cei ai Asociației „Arca Lex”, reprezentați de către dl. Viorel Vîlceanu și conducerea școlii gimnaziale „Sfântul Nicolae” .

Evenimentele derulate la Școala gimnazială „Sfântul Nicolae” au avut ca scop de a prezenta elevilor din clasele terminale semnificația zilei de 25 Octombrie, epopeea Armatei României pâna în prezent și sistemul de învățământ militar preuniversitar. Prezentările și susținerea temelor au fost coordonate eficient de către directorul instituției, dl. prof. Alin Sulea, secondat de către prof. Liliana Călugăru, prof. Elena-Roxana Marcoci și prof. Liliana Popa. Expunerile susținute cât și prezentarea echipamentelor au animat dialogul cu „sala” la finalul activității, evenimentul căpătând binemeritate aprecieri ale tinerilor studioși, aplauze și premisele unei foarte bune colaborări în cadrul altor parteneriate educaționale. 

Se cuvine să apreciem efortul depus și interesul constant manifestat de către corpul profesoral al colegiului pentru realizarea de parteneriate educaționale în beneficiul elevilor prin optimizarea procesului de predare-învățare. Acestea vin în sprijinul dezvoltării personale a elevilor și realizarea perfomanței. Dialogul cu elevii instituției menționate a scos în evidență faptul că actul de educație se situează la cote ridicate, iar dorința de afirmare a tinerilor este una de reușită. Finalul demersului apartine gazdelor noastre care au surprins pe pagina instituției următoarea postare:

25 Octombrie, Ziua Armatei Române! Școala Gimnazială „Sfântul Nicolae” a sărbătorit Ziua Armatei Române alături de Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere Filiala Județeană Gorj „General Ioan Culcer” și Asociația „Arca Lex”.
Data de 25 octombrie este ziua în care țara își sărbătorește Armata și pe cei care au fost și sunt în slujba ei. Avem datoria de a le mulțumi celor care s-au sacrificat să păstreze granițele României, credința, identitatea, tradițiile și limba noastră.  LA MULȚI ANI ARMATEI ROMÂNE!” 

             Ziua Armatei României omagiată în format restrâns

La ora 10.00, evenimentul organizat în Piata Prefecturii a cuprins intonarea Imnului Național, oficierea serviciului religios și depunerea unor coroane de flori din partea autorităților județene și locale, a conducerii Garnizoanei și Centrului Militar, reprezentanților Filialelor Județene ale ANCMRR și ANVR, la Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu.  

Seria activităților omagiale a continuat de la ora 11.00, la Cimitirul Eroilor. Serviciul religios oficiat în memoria eroilor ce-și au odihna vesnică în pământul gorjean a fost săvârșită de către preotul garnizoanei, C-tin Măgdoiu. Au luat parte la eveniment, prefectul județului, dl. Marcel IACOBESCU, col. Gheorghe ANDRONESCU, comandantul garnizoanei, lt.col. Eduard DINUȚĂ, comandantul CMJ Gorj, dl. prof. dr. Gheorghe NECHIFOR, vicepreședinte al CJ Gorj, lt.col. Marius MAZILU, -comandantul UM 01013 Tg. Cărbunești, reprezentanti ai Primăriei Tg. Jiu. Din delegatiile Filialelor Județene „General Ioan Culcer” a ANCMRR „A.I Cuza”, ai ANVR, „Arca Lex”, au participat, col.(r) Emanuel BĂRBULESCU, președinte Filiala ANCMRR, Octavian MORARU, președinte Filiala ANVR, dl. Viorel VÎLCEANU, presedinte „Arca Lex”.

Intregul ceremonial s-a desfășurat în acordurile sonore interpretate la trompetă, de către Tony FEREGAN, solist al Ansamblului „Armonia”, din Târgu Jiu.

Previous Article
Next Article