FILIALA JUDEŢEANĂ BRAȘOV ,,General Mihail Perju”
Misiunea ,,Cazane 21”
În contextul sărbătoririi a 30 de ani de la înființarea Filialei Brașov a ANCMRR, o parte din membrii filialei au organizat o excursie între 21-24 septembrie în zona Drobeta Turnu-Severin, având ca și ,,cap de coardă” pe domnul general de brigadă (rtr) Cornel Vaida, președintele filialei.
Activitatea a început, cum era și firesc, cu etapa de deplasare pe traseul Sibiu, Simeria, Valea Jiului, Târgul Jiu, Drobeta Turnu-Severin. Un traseu care trece prin toate formele de relief – de la munte la câmpie – având ca și punct tare defileul Jiului cu râul Jiu, care șerpuiește frumos printre Munții Parângului și Munții Vâlcan.
Peisajul de început de toamnă a încântat ochii participanților la excursie. Pe parcursul deplasării au fost făcute prezentări de către participanți la câteva obiective de pe traseu: Lancrăm – Casa memorială Lucian Blaga, Mânăstirea Lainici, Defileul Valea Jiului, timpul avut la dispoziție nepermițând vizitarea acestora.
La momentul când s-a lăsat înserarea am ajuns la Târgu Jiu unde am vizitat
Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși, cunoscut sub numele Ansamblul monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, ce reprezintă un omagiu adus eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial. Cele patru componente sculpturale –Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului, Coloana fără sfârșit – dispuse pe aceeași axă au creat emoții pozitive printre participanții la excursie.
Seara, sub oblăduirea lunii am ajuns la gazdele noastre Hotel-Restaurant Severin din Drobeta Turnu Severin, ospitalitatea acestora remarcând-se încă de la început.
A doua zi a început aventura pe Clisura Dunării cu o vizită cu șalupele pe Dunăre aproximativ 3-4 ore. Din șalupe și sub explicațiile ghizilor competenți, am vizitat Cazanele Mari și Mici, Chipul lui Decebal, Tabula Rasa și Peșterile din zonă. Pe mal am vizitat mânăstirea Mraconia poziționată pe un bot de stâncă, cu un interior destul de frumos.
Întoarcerea în orașul port Orșova ne-a permis să vizităm, după un drum care șerpuia printre culmi, Mânăstire Sfînta Ana, cochetă și cu o priveliște asupra Dunării încântătoare, sunt convins că a rămas în inimile participanților la activitate. Seara, după o zi încărcată, ne-am retras fiecare în ambianța călduroasă oferită de camerele hotelului.
Ziua trei a debutat cu emoții pentru că urma să părăsim teritoriul național, să ne deplasăm prin Porțile de Fier pentru o scurtă vizită în Serbia. Am vizitat orașul Kladovo unde am simțit pregnant graiul românesc și căldura locuitorilor din micul oraș.
După ce am vizitat centrul orașului și am servit o masă tradițională locului, ne-am intors pe pământul strămoșesc. Și pentru că eram la Porțile de Fier, am vizitat și muzeul Porțile de Fier, coborând sub îndrumarea ghidului în pântecul Hidrocentralei Porțile de Fier.
La întoarcerea în orașul port Drobeta Turnu-Severin am vizitat muzeul de istorie, un loc chiar încărcat de istorie prin exponate și prin legătura lor cu istoria veche a părinților noștrii dacii și romanii. Cum era firesc, seara s-a încheiat cu o reușită activitate socială care s-a dus în noapte.
A patra zi, conform vorbei „cei frumos se termină repede” a început călătoria de întoarcere spre casă. Traseul, altul decât cel de la venire, a venit cu noi obiective vizitate, Băile Herculane, Cascada Bigăr și punctul de top Castelul Huniazilor.
Primele două obiective au cam dezamăgit datorită situației locative a lor, dar obiectivul Castelul Huniazilor a câștigat toate aprecierile pozitive ale excursioniștilor.
După o deplasare lungă, am ajuns și acasă în Brașov unde vremea rece își făcea simțită prezența. Greu, dar cu dorința și gândul unei noi excursii, ne-am despărțit, impresiile pozitive culese după, m-au făcut să calific cu o apreciere pozitivă această activitate a membrilor Filialei Brașov a ANCMRR.
VICEPREŞEDINTE FILIALA JUDEŢEANĂ BRAȘOV „General Mihail Perju“
Col. (r) Costel IONESCU