Filiala Judeţeană GALAŢI ,,General EREMIA GRIGORESCU’’

Pe drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial

În contextul recentei sărbătoriri a Zilei Independenței de Stat a României și a  celei ce urmează la 21 Mai – Ziua Eroilor, la inițiativa șefului sectorului militar-cultural din cadrul Filialei Județene Galați a ANCMRR, col(r) Babeanu Mirel, un  grup de membri au participat la o excursie temtică. Activitatea s-a desfășurat pe 12.05 a.c sub genericul „Pe drumul de glorie al Armatei Române in Primul Război Mondial”.  Deplasarea s-a executat pe itinerariul Galati-Focsani-Panciu-Soveja-Mărăsti-Mărășești. Având printre noi camarazi care cunosc bine locurile de pe traseul de deplasare, am beneficiat de documentare sintetică cu date istorice si geografice specifice acestei zone din jud Vrancea.  Prima oprire s-a facut in localitatea Straoani la monumentul Ecaterinei Teodoroiu -„Eroina de la Jiu”, apoi în comuna Câmpuri am vizitat  Casa Memorială Ion Roată,  reprezentant al  țărănimii clăcașe in divanul ad-hoc al Moldovei.  A urmat vizitarea mausoleului de la Soveja, unde sunt depuse osemintele a 2140 de eroi români, ruși, germani, austrieci și unguri, mausoleului de la Mărăști, ridicat pe locul unde s-au dat luptele din perioada  9 -17.07.1917.  Aici se află  sarcofagul mareșalului  Al. Averescu, iar la subsol sunt criptele cu osemintele militarilor români, ruși și germani – 5342 de eroi  ( identificați 116 români și 126 germani).  In final am ajuns la mausoleul  de la Mărășești, apreciat ca unul dintre cele mai importante din Europa, ridicat pe locul unde in vara anului 1917 s-au desfășurat luptele de la Mărășești, soldate cu victoria trupelor române . Si aici sunt depuse osemintele a 5173 de soldați și ofițeri în 154 cripte individuale si 9 cripte comune de pe 18 culoare.  Am păstrat un moment de reculegere la sarcofagul eroului de la Mărășești si patron spiritual al Filialei noastre –General Eremia Grigorescu, autorul lozincii de la Oituz – „Pe aici nu se trece” și a lozincii  „Nici pe aici nu se trece” , de la Mărășești .

Cu informatiile primite de la ghizi si cunostintele noastre de istorie, am trăit clipe de adâncă emoție, recunoștință  si respect față de sacrificiul militarilor români căzuți in războiul de reîntregire a patriei.

Apreciem ca utilă excursia pentru ca ne-a oferit ocazia ca la putin timp inaintea Zilei Eroilor  sa rememoram o parte  din drumul de glorie al Armatei  Romane in primul război mondial
Purtător de cuvânt.Col(rtr) ing //Valerian Paraschivan//

DSCF6518 DSCF6521 DSCF6522 DSCF6581 DSCF6607 DSCF6632 DSCF6674 DSCF6676

Previous Article
Next Article