Filiala Județeană Galați ,,General EREMIA GRIGORESCU’’

În data de 23 octombrie 2020 au avut  la Cercul militar Galați două evenimente în avanpremieră la sărbătorirea Zilei Armatei Române – 25 Octombrie, cu participarea reprezentanților militarilor rezerviști, în retragere, ai veteranilor și garnizoanei.

         În primul rând, de la orele 10.00, în sala de festivități, s-a desfășurat adunarea lunară a Filialei Județene Galați a ANCMRR „Al. I. Cuza”, care a marcat activitățile dedicate Zilei Armatei.

         Apoi, de la orele 11.00, în curtea instituției a avut loc re-sfințirea Troiței eroilor, după renovarea acesteia, ocazie cu care s-a făcut și pomenirea anuală a membrilor ANCMRR, ANVR, ANCERM decedați în anii anteriori și în anul 2020.

         Reamintim cu această ocazie câteva momente din istoria acestei troițe. Inițiativa a aparținut generalului (r) Toma Munteanu, fost președinte al Filialei Jud. Galați a Asociației Naționale Cultul Eroilor și membru  în comitetul Filialei noastre, care s-a zbătut să obțină această troiță în anul 2008, în urma unei tabere de creație de arte plastice organizată de Consiliul Județean Galați în Pădurea Gârboavele. În semn de recunoștință, artiștii plastici participanți au donat câte o realizare artistică organizatorilor, iar dintre acestea, gl. T. Munteanu și alți colegi au „pus ochii” pe troița realizată de plasticianul Paul Baciu, din comuna Argetoaia Județul Dolj. Președintele C.J. Galați de atunci, Eugen Durbacă a acceptat solicitarea asociației și astfel troița a fost atribuită Filialei Județene Galați a AN Cultul Eroilor.

         Conducerea filialei a apelat la inimosul col. ing. (r) Vasile Hulea- Manolache, care, împreună cu fiul său Dorin, s-au ocupat de realizarea amplasamentului în curtea Casei Armatei (actual Cercul Militar). Troița este realizată după model maramureșean, din stejar și pictată în stil naiv cu motive creștine.

          În anul 2020, la inițiativa și cu sprijinul vicepreședintelui Filialei ANCERM comandor (r) Constantin Asofronie, s-a efectuat restaurarea troiței atât asupra structurii din lemn cât și a picturii, de către militarul angajat Tudorel MORARU. Acesta a găsit înțelegerea necesară din partea comenzii unității gălățene (B.300 I) să efectueze serviciul la Cercul militar, lucrând în timpul turei și în timpul liber o lună de zile. la grunduirea lemnului, refacerea pictuirii și aplicarea a două straturi de lac protector. Menționăm că acesta este un restaurator bisericesc recunoscut și are până acum câteva lucrări apreciate.

       Cu ocazia Zilei Armatei Române 25 Octombrie 2020, Troița de pomenire a eroilor și camarazilor decedați  a fost  re-sfințită în cadrul unui ceremonial religios săvârșit de preotul militar al garnizoanei, lt.col. Paul Zaharia, apoi în continuare s-a făcut  pomenirea anuală a  membrilor decedați din rândul cadrul Filialei noastre, veteranilor de război și militarilor din B.300 I Galați care și-au pierdut viața în teatrele de operații sub coordonarea NATO.

      Atât la adunarea lunară a Filialei ANCMRR, cât și la ceremonialul religios- militar din exterior a fost  permisă participarea unui număr de maximum 20 persoane, cu respectarea distanței fizice și purtatului măștii medicale, conform măsurilor sanitare dispuse de autorități din cauza epidemiei de coronavirus.

 A consemnat cdor( r ) C-tin Asofronie

Previous Article
Next Article