Filiala Judeţeană GALAŢI ,,General EREMIA GRIGORESCU’’

Parcul Memoriei Naţionale

La solicitarea ANCMRR de a participa la plantarea de stejari pentru Parcul Memoriei Naţionale, am actualizat ”Programul de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri” cu o nouă activitate. Astfel,sâmbăta 21 aprilie, un grup de 55 de persoane (la numărul anunţat iniţial de 45 de membi ai filialei şi subfilialei noastre, s-au mai adăugat  un grup de 10 elevi de la Cercul Eroilo-/Liceul nr 1 Tecuci însoţiţi de un profesor), au participat în zona localităţii Cosmeşti Vale din apropierea oraşului Mărăşeşti, la etapa a doua de plantare de stejari în cadrul  zonei destinată Parcului Memoriei Naţionale, proiect iniţiat anul trecut cu prilejul Centenarului Bătăliei de la Mărăşeşti, de către  Antena 3 şi însuşit de C.J.Vrancea. Timpul a fost prielnic şi plantarea mult uşurată de pregătirea anterioară a terenului de către organizatori, astfel că după aproximativ 2 ore, s-a finalizat plantarea parcelei  repartizate  jud. Galaţi. În cadrul acţiunii a fost plantat şi stejarul în memoria Generalului-erou naţional  Eremia Grigorescu, născut pe meleaguri gălăţene (cunoscut în istorie prin celebrele lozinci „Pe aici nu se trece”(Oituz) şi „Nici pe aici nu se trece”(Mărăşeşti) şi pe care l-am adoptat ca patron spiritual al Filialei Galaţi.

La invitaţia domnului general Marian Buciuman, vicepreşedinte al Asociaţiei, ne-am mutat cu membri filialei (tecucenii rămânând să ajute la finalizare şi pe cei din parcela vecină care erau rămaşi în urmă) în parcela F6 repartizată Capitalei  şi unde lucrau rezervişti  de la ANCMRR Sectoarele capitalei si din alte  strucuri ale S.N.A O S N, pentru puţin timp pentru că şi aici s-a terminat plantarea. Dl general a opinat că ar fi fost bine ca toţi rezerviştii militari prezenţi la acţiune să fi fost repartizaţi în aceeaşi parcelă şi nu pe judeţe cum a procedat organizatorul.   Apreciem ca bună ideea d-lui general, rămâne să cerem acest lucru  C.J Vrancea pentru ultima etapă din noiembrie.  În plus, noi mai propunem să solicităm  din timp Antenei 3 să vină atunci în parcela noastră pentru promovarea imaginii  reprezentantilor rezerviştilor militari ai  ţării      (a celor cu pensii „nesimţite” care participă întrunit  şi cu tot sufletul la un proiect național de anvergură).

La înapoiere, am vizitat Mausoleul de la Mărăşeşti, unde printre altele, am păstrat un moment de reculegere în fața catafalcului celui căruia cu puţin timp în urmă i-am plantat stejarul din zona Parcului Memoriei Naţionale Generalul Eremia Grigorescu. care după cum se cunoaşte a cerut să fie înmormântat lângă ostaşii săi, solicitare ce i-a fost îndeplinită, astfel  că îşi doarme somnul de veci aici împreună cu 600 dintre bravii ostaşi pe care i-a comandat în glorioasa bătălie  care i-a scos din minţi pe generalii nemţi în frunte cu spărgătorul lor de fronturi-Makensen!

Mulţumiţi că am contribuit şi noi puţin la realizarea etapei a doua de plantare, aşteptăm şi cel  din urmă „asalt” din noiembrie pentru finalizarea configurării Parcului Memorie Naţionale înainte de Marele 1 Decembrie 2018 ce va să vină!   Mulțumim totodată si vicepreședintelui  filiialei – cdor Asofronie, care s-a ocupat de organizarea in condiții foarte bune a activității.

Gl.bg(r) Constantin Antohe

Previous Article
Next Article