Filiala Judeţeană GALAŢI ,,General EREMIA GRIGORESCU’’

După startul Programului de activităţi dedicate Centenarului Marii Uniri, reprezentat de dezvelirea   la 20  ianuarie  2018 a monumentului „Apărătorii Galaţiului” construit în memoria celor  4000 de militari români care,   prin celebra „Bătălie a Galaţiului” din 7/9 – 20/22 ianuarei 1918, au salvat oraşul de la  distrugere de către bandele de militari ruşi bolşevizate din C.6 A ce se retrăgeau către Prut, în perioada 23-27  martie s-au desfăşurat următoarele activităţi:

  1. 1. În data de 23 martie  ora 12.00, Filiala  Galaţi a Cultului Eroilor împreună cu Filiala Galaţi a ANCMRR, au organizat Evocarea  istorică  cu tema: “Unirea Basarabiei cu România, primul pas în făurirea României Mari“. Parteneri au fost:Muzeul de  Istorie „Paul Păltânea”, Inspectoratul Şcolar Galaţi şi Centrul Cultural  „Dunărea de Jos”.  Acţiunea s-a  desfăşurat  cu sprijinul Consiliului Judeţean Galaţi, Bibliotecii Judeţene  „V.A.Urechia”, Alianţei pentru Centenar.  Au participat reprezentanţi ai administraţiei locale, elevi din 3 licee gălăţene, cadre militare active  şi un număr  mare de membri ai filialei noastre.

Au fost prezentate un număr de şase comunicări care au acoperit în întregime aspectele  din tematica evocării, după care s-au lansat Revista ”Galațiul Eroic nr 7 /2018”- număr special destinat  Unirii Basarabiei cu România şi  cartea “Regăsire  şi Re-Unire”, scrisă de comandorul (r) Asofronie Constantin, vicepreşedinte al filialei, împreună cu prietenul său, căpitanul de poliţie  moldovean Jurja Ştefan, fost luptător pe frontul transnistrean. Biblioteca  Judeţeană  a realizat pe holul Cercului Militar, o Expoziţie de carte cu tematica Unirii.  În final, s-a asistat la un program artistic divers susţinut de solişti ai Cercului Militar şi ai Ansamblului  Doina Covurluiului din cadrul Centrului Cultural “Dunărea de Jos”.

  1. 2. În data de 25 martie 2018,vicepresedintele  Cdor(r) Asofronie C-tin  însoţit  de doi membri ai Comitetului Filialei ,au participat la Marea Adunare Centenară de la Chişinău,dedicată Unirii cu România,activitate organizată de către asociaţii unioniste din Alianţa pentru Centenar
  2. În data de 27 martie 2018, la împlinirea Centenarului  Unirii Basarabiei cu patria mamă, în toate bisericile din judeţ  s-au oficiat slujbe  de Te-Deum şi Trisaghion pentru membrii Sfatului Ţării care au votat Unirea şi pentru toţi susţinătorii actului  istoric  din 27.03.2018. La  catedrala arhiepiscopală din Galaţi şi catedrala municipală din Tecuci, un număr  însemnat de membri ai filialei şi subfilialei au participat la slujbe.

În concluzie, Filiala Galaţi a ANCMRR derulează Programul de activităţi dedicate Centenarului Marii Uniri, fără  întârzieri sau abateri.

Previous Article
Next Article