Filiala Județeană Galați „General Eremia Grigorescu”

Comemorarea Generalului Eremia Grigorescu la 101 ani de la moarte și a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza la Galați

Marți, 21 iulie 2020 a avut loc la Cercul Militar Galați o activitate comemorativă militar-religioasă dedicată a doi români iluștri ai istoriei noastre, Generalul Eremia Grigorescu și Domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Manifestarea a fost organizată de conducerea Filialelor Județene Galați a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Al. I. Cuza” și Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

Mai întâi au fost dezvelite două efigii (basoreliefuri) ale celor două mari personalități care sunt și patronii spirituali ai Asociației și respectiv ai Filialei gălățene a ANCMRR. Efigiile au fost realizate de către colonelul (rtr) Aurelian Niculescu și sculptorul Gheorghe Nour, fiind donate filialei de susținătorul financiar al lucrărilor, vicepreședintele comandor(r) Constantin Asofronie. În semn de recunoștință pentru efortul și creația lor, au fost acordate autorilor diplome de onoare, reviste și cărți editate de Filiala Județeană a Asociației Naționale Cultul Eroilor.

Au fost amintite și două propuneri făcute încă din 2017, de la Centenarul Războiului de Întegire a României, la comemorarea eroilor luptelor de la Oituz, Mărăști și Mărășești, nerealizate încă din cauza lipsei de sprijin a autorităților locale și centrale competente:

  1. Acordarea post-mortem a gradului de Mareșal al României Generalului de Corp de armată Eremia Grigorescu, salvatorul României de la Mărășești în august 1917, fără de care aceasta era complet ocupată și dezintegrat teritoriul național. Generalul a decedat prematur de gripă spaniolă la aproape 55 de ani, pe 21 iulie 1919, fără a se bucura de onorurile binemeritate de la patrie ca alți combatanți cu contribuții mai reduse la aceste victorii. Acest lucru este posibil conform legislației în vigoare și nu costă nimic administrația prezidențială, la propunerea asociațiilor care trebuie susținută de minister.
  2. Înălțarea unui bust al Generalului Eremia Grigorescu în municipiul Galați, având în vedere că acesta s-a născut în județ la Golășei (Tg. Bujor), a învățat școala primară la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, a condus Armata 1 victorioasă la Mărășești de la comandamentul general instalat la Tecuci și a făcut cinste acestor meleaguri atât la nivel național, dar și internațional, ca Generalul-Erou care a blocat pe frontul de est ofensiva felmareșalului Makensen, comandantul armatelor germane-austro-ungare în primul război mondial.

Dacă nici în acest al treilea an nu se poate realiza acest lucru de către administrația locală din Galați, cu sprijinul nostru, cele două filiale vor organiza o subscripție privată și își vor îndeplini obligația de onoare față de marele comandant de oști victorioase care a fost generalul Eremia Grigorescu. Anunțul se va da până la sfârșitul acestei luni. Cine vrea și poate susține acțiunea să ia legătura cu noi.

A doua personalitate evocată și pomenită prin slujba religioasă a fost Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Principatelor Române Unite la 1859 și marele inițiator de reforme care a pus bazele făuririi statului român modern România și primului pas în realizarea unității naționale a poporului român, finalizată la 1 Decembrie 1918. În acest an, la 20 martie s-au marcat 200 de ani de la nașterea domnitorului, lucru trecut neobservat de instituțiile statului moștenit de la Cuza, de partidele politice sau alte organizații sau foruri științifice, istorice, universitare, administrative, cu excepția Academiei Române și Asociațiilor noastre.

Neputându-se desfășura acum activități mai ample din cauza restricțiilor impuse de epidemia de coronavirus, membrii celor două filiale / asociații au considerat necesar să onoreze astãzi astfel cele două mai personalități ale istoriei naționale și au fost sprijiniți la pomenire prin slujba oficiată de Sfinția Sa Preot Ioan Budeșteanu delegat de la Protoieria Galați.

Activitățile dedicate acestor români de seamă și evenimentelor majore în care au fost implicați, au constituit și prilejul de adunare a unui număr impresionant de articole evocatoare în ultimele două numere ale Revistei „Galațiul Eroic”, care este distribuită gratuit la școli pentru educarea patriotică a tinerei generații, cunoașterea istoriei și cinstirea eroilor patriei!

Glorie și recunoștință veșnică celor doi mari conducători și eroi ai neamului românesc!

Cu gândul la exemplul pe care trebuie să-l constituie pentru cei de azi și de mâine, pentru ca România să reziste, să existe și să se afirme cu ceea ce are mai valoros în rândul statelor Europei și întregii lumi ca în vremea acestor personalități!

Doamne- ajută poporul român!

Cdor(r) Constantin Asofronie

 

Previous Article
Next Article