Filiala Judeţeană GALAŢI ,,General EREMIA GRIGORESCU’’

Sărbătorirea Unirii Principatelor la Galați

La 24 ianuarie 2016 s-au implinit 157 ani de la inscaunarea col Alexandru Ioan Cuza, ca Domnitor al Principatelor Unite. Prin reformele sale, printre care si ale armatei, a intarit statul român modern, ramânând pentru noi si generatiile viitoare pilda de cea mai inaltă slujire a țării sale

Din acest motiv , la cea de a treia Conferință Națională  din 1997 s-a hotărât ca ANCMRR sa poarte numele „Alexandru Ioan Cuza”.

In acest context,prefectura si garnizoana Galati au organizat o suita de activitati pentru sarbatorirea Zilei Principatelor Unite. Mai intai, la biserica Vovidenia s-a desfășurat un Te-Deum in memoria  Domnitorului Alexandru Ioan Cuza.  In continuare, ceremonialul militar si celelalte activitati s-au desfășurat la statuia Domnitorului si Casa Cuza Vodă.  La activitati au participat reprezentanti ai organelor si institutiilor locale, militari activi, in rezerva si in retragere, elevi si cetateni in mare numar, chiar daca ziua a fost geroasa.  Ceremonialul militar a inceput cu prezentarea onorului la Prefect , trecerea in revista a garzii de onoare si intonarea Imnului de Stat.

Directorul muzeului de istorie, a prezentat o sintetica evocare a insemnatatii Unirii, pentru poporul roman in conditiile geo-politice ale vremii. Ca noutate in acest an, prin implicarea a doi camarazi –Cpt.ing C-tin Samoila si mr. Dumitru Iacob, membri ai Filialei noastre, am asistat la un moment inedit.

Primul in rolul Domnitorului a rostit Jurământul către țară la investire, iar al doilea, in rolul lui M. Kogălniceanu, a rostit discursul istoric la inscăunarea Domnitorului.  Cu talentul sau artistic,,camaradul”  Iacob a starnit ropote prelungi de aplauze din partea asistentei.

A urmat prezentarea de catre un grup apartinand Asociatiei de Traditii Militare, a uniformelor militare din timpul lui Cuza, dupa care oficialitățile locale, elevi si cetățeni au  depus buchete de flori la Statuia Domnitorului.

Un grup de artisti de la Centrul cultural  „Dunărea de Jos”, au prezentat un scurt moment artistic.

In final, manifestarile s-au incheiat  la casa Cuza Voda  unde s-a evocat importanta zilei de 24 Ianuarie in constiinta gălățenilor.

Suntem bucurosi ca si Filiala noastra a contribuit cu cei doi camarazi , la reusita acestei importante Sarbatori Nationale.

Gl.bg(r) C-tin Antohe

IMG_0739 IMG_0745 IMG_0746 IMG_0758

Previous Article
Next Article